Ομπάμα: Επέμβαση στη Συρία μόνο με έγκριση από το Κογκρέσο

Ομπάμα: Επέμβαση στη Συρία μόνο με έγκριση από το Κογκρέσο

-«Μπορώ να αποφασίσω επίθεση και μόνος μου, αλλά δεν το κάνω για χάρη της Δημοκρατίας» -«Θα προχωρήσουμε και χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, που έχει παραλύσει» -«Εκλέχθηκα, για να σταματήσω έναν πόλεμο, αλλά δε μπορώ να κάνω πως δε βλέπω τη θηριωδία» - «Καλώ τους εκπροσώπους του λαού να αποφασίσουν με γνώμονα την ασφάλεια των ΗΠΑ»

Ναυτικές ασκήσεις στην Κίτρινη Θάλασσα σχεδιάζει η Νότια Κορέα
Ομπάμα: Επέμβαση στη Συρία μόνο με έγκριση από το Κογκρέσο
Την άποψη ότι το συριακό πρόβλημα δε λύνεται μέσα σε μία ημέρα, αλλά και ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να δώσουν τέλος στη θηριωδία του Άσαντ, εξέφρασε μέσα από νέο διάγγελμά του για τη Συρία ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως δήλωσε ο Ομπάμα, παρόλο που μπορεί να αποφασίσει μια επίθεση και μόνος του, θα επέμβει στη Συρία μόνο με έγκριση από το Κογκρέσο για χάρη της Δημοκρατίας, κάτι που θα κριθεί σε ψηφοφορία που τοποθετείται, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, μετά τις 9 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη Σύνοδο των G20 στην Αγία Πετρούπολη στις 5 με 6 Σεπτεμβρίου. (
Διαβάστε εδώ σχετικά)

Κλείσιμο
«Είναι η χειρότερη επίθεση χημικών του 21ου αιώνα, για την οποία υπεύθυνη αποκλειστικά είναι η συριακή κυβέρνηση». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος.



«Είδαμε εικόνες στα νοσοκομεία σοκαριστικές και τρομακτικές με εκατοντάδες νεκρούς, πολλοί εκ των οποίων ήταν παιδιά, και ήταν νεκροί από τα χέρια της ίδια τους της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

«Οι υπεύθυνοι των στρατιωτικών επιτελείων με έχουν διαβεβαιώσει ότι είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε τώρα ή την άλλη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα, όμως, είναι μια απόφαση, που, αν και μπορώ να λάβω και μόνος μου ως ανώτατος αρχηγός, για χάρη της Δημοκρατίας θα ζητήσω την έγκριση του Κογκρέσου», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Η Βρετανία είπε όχι, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε πως «μπορούμε να προχωρήσουμε και χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχει παραλύσει σε αυτό το θέμα και αφήνει έναν δικτάτορα να κάνει ό,τι θέλει».



«Όλοι μας πρέπει να είμαστε υπόλογοι για την όποια μας κίνηση. Χρειάζεται ψήφος και κρίση για το θέμα της Συρίας, για αυτό θα επιδιώξω έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο», τους εκπροσώπους του οποίου κάλεσε «να αποφασίσουν με γνώμονα την ασφάλεια των ΗΠΑ».

«Τι μήνυμα στέλνουμε όταν ένας δικτάτορας κάνει χρήση χημικών και δεν επεμβαίνουμε; Τι μήνυμα θα στείλουμε εάν δεν κάνουμε κάτι; Πώς θα μεγαλώσουμε σε έναν τέτοιο κόσμο τα παιδιά μας;», αναρωτήθηκε, ακόμη, ο Ομπάμα.



«Γνωρίζω πως έχετε κουραστεί από τον πόλεμο. Εκλέχθηκα, για να σταματήσω έναν πόλεμο, αλλά δε μπορώ να κάνω πως δε βλέπω τη θηριωδία», είπε προς τον αμερικανικό λαό και σχολίασε πως «στη Συρία θα χρειαστούν χρόνια να λυθούν τα προβλήματα, αλλά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον συριακό λαό και να πιέζουμε για λύση».

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό που γίνεται στη Συρία. Το δίκαιο είναι αυτό που δίνει την ισχύ για δράση», επισήμανε και υπογράμμισε πως «δε μπορούμε να επιτρέψουμε να πεθαίνει κανείς από χημικά όπλα».


Ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, δήλωσε το Σάββατο ότι η ψηφοφορία με την οποία αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, να χρησιμοποιήσει περιορισμένη στρατιωτική ισχύ κατά της Συρίας, θα διεξαχθεί το αργότερο την εβδομάδα που ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε ο Ρέιντ, η Γερουσία θα διεξάγει την επόμενη εβδομάδα για το συγκεκριμένο ζήτημα δημόσιες ακροάσεις, με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, και θα κρατά ενήμερους τους γερουσιαστές καθ 'όλη τη διάρκεια τους.

«Πιστεύω ότι η χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Συρίας είναι δικαιολογημένη και απαραίτητη», ανέφερε ο Χάρι Ρέιντ, λέγοντας επίσης ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει διαπράξει «θηριωδίες» εναντίον αμάχων, κάνοντας επιθέσεις με χημικά όπλα.

Ο Ολάντ στηρίζει Ομπάμα για τη Συρία

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε εκ νέου τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα για την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην επιβολή της τιμωρίας του καθεστώτος της Συρίας για την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου.

Ο Ομπάμα ενημέρωσε τον Ολάντ για την πρόθεσή του να ζητήσει την εξουσιοδότηση του αμερικανικού Κογκρέσου για να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Δαμασκού, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρίας και ο Ολάντ είπε πως θα πρέπει να γίνει σεβαστή η διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε χώρα για την ανάληψη δράσης. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Κάμερον: «Καταλαβαίνω και υποστηρίζω την απόφαση του Ομπάμα για τη Συρία»

Με μήνυμά του στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι υποστηρίζει τη θέση του Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει με ψηφοφορία την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της κυβέρνησης του Άσαντ.

«Καταλαβαίνω και υποστηρίζω την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα για τη Συρία», έγραψε ο Κάμερον.

Διαδηλώσεις σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο

Και ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται έτοιμος να δώσει την εντολή για στοχευμένα χτυπήματα μικρής διάρκειας στη Συρία, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το Λευκό Οίκο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα εναντίον της επίθεσης.

Ηχώντας κόρνες και φωνάζοντας το σύνθημα «Όχι στον πόλεμο στη Συρία», οι διαδηλωτές κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να μην οδηγήσει τη χώρα σε άλλον έναν πόλεμο και κατήγγειλαν τους πρόσφατους πολέμους στους οποίους ενεπλάκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. «Πόλεμος χωρίς τέλος για την αυτοκρατορία», έγραφε ένα από τα πλακάτ.

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές που αντιτίθενται στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία συγκεντρώθηκαν το Σάββατο και στο Λονδίνο, μετά την έκκληση της οργάνωσης «Σταματήστε τον Πόλεμο». Παράλληλα, χαιρέτισαν την άρνηση της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνει τη συμμετοχή της χώρας στη στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού. Διαβάστε περισσότερα εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης