Συρία: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά σε κάθε είδους επίθεση

Συρία: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά σε κάθε είδους επίθεση

Με το δάκτυλο στην σκανδάλη ο συριακός στρατός της χώρας, δηλώνει ο πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι - Ερντογάν: Μια περιορισμένη επέμβαση στη Συρία δεν αρκεί - Μέρκελ κατά Ρωσίας και Κίνας για τη στάση τους στο συριακό - Πούτιν: Παντελής ηλιθιότητα τα περί χρήσης χημικών από τον Άσαντ


Συγκροτήθηκε η Εξεταστική για τα ομόλογα
Συρία: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά σε κάθε είδους επίθεση
Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει δυναμικά την όποια επίθεση από τις χώρες της Δύσης εμφανίζεται ο Άσαντ.

Ο συριακός στρατός έχει κινητοποιηθεί, έχει το δάκτυλο στην σκανδάλη, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι.

Κλείσιμο
Ειδικότερα σε γραπτή δήλωση την οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο αλ Χάλκι πρόσθεσε ότι ο στρατός της Συρίας «είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και όλα τα σενάρια».

Την ώρα που οι ειδικοί του ΟΗΕ στα χημικά όπλα εγκατέλειψαν το πρωί του Σαββάτου τη χώρα, οι συριακές αρχές δηλώνουν ότι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να υποστούν αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές και να αμυνθούν.

Νωρίτερα σήμερα, ανώτατος αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Συρία αναμένει «ανά πάσα στιγμή» μία επίθεση κατά του εδάφους της από τις δυτικές δυνάμεις.

«Αναμένουμε μία επίθεση ανά πάσα στιγμή και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε ισοδύναμα ανά πάσα στιγμή», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε το βράδυ της Παρασκευής ότι δεν έχει λάβει ακόμα τελική απόφαση, για το πότε θα προχωρήσει σε επίθεση εναντίον της Συρίας- η επέμβαση ωστόσο θεωρείται δεδομένη- η συριακή κυβέρνηση είχε νωρίτερα (από το μεσημέρι της Παρασκευής) προειδοποιήσει ότι θα «εκπλήξει» τους εχθρούς της με την αμυντική στάση της.

Ο στρατός της χώρας μας είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αποφασιστικά οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής επίθεσης, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Άμυνας, Φαχντ Γιάσεμ αλ Φράιτζ, τονίζοντας ότι θα βρεθούν προ εκπλήξεων οι πάντες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο 11χρονος γιος του Άσαντ, Χαφέζ, ο οποίος στο προφίλ του στο facebook - του οποίου η γνησιότητα δεν επιβεβαιώνεται, όπως γράφουν οι «New York Times» - προκαλεί την Αμερική, χαρακτηρίζοντας τους Αμερικανούς «δειλούς» που με τη νέα τεχνολογία τους αποκαλούνται «απελευθερωτές».

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των Σύρων πολιτών, αλλά και να «πει» στη Δύση ότι η χώρα του δεν πτοείται από τις απειλές της, ο πρωτότοκος γιος του Άσαντ, που φέρει το όνομα του παππού του και πρώην πρόεδρου της χώρας, αναφέρει ότι  σε περίπτωση επέμβασης στη Συρία «δεν πρόκειται να καταστραφούν τα απομεινάρια της αντίστασης. Άλλωστε αυτό είμαστε, γεννηθήκαμε για να αγωνιζόμαστε και να αντιστεκόμαστε».

Σημειώνει ακόμη πως θα ήθελε πολύ να πραγματοποιηθεί η επέμβαση των ΗΠΑ,  γιατί έτσι «θα έκαναν έναν τεράστιο λάθος και θα ξεκινούσαν κάτι που δε γνωρίζουν την κατάληξή του».

Παραθέτει δε και το παράδειγμα της Χεζμπολάχ λέγοντας: «μπορεί να διαθέτουν μαχητές, πυραύλους μικρής εμβέλειας και λίγα όπλα, αλλά πιστεύουν στον εαυτό τους και την χώρα και αυτό ακριβώς θα γίνει στην Αμερική αν επιλέξει την επέμβαση, καθώς δεν γνωρίζουν τη γη μας όπως εμείς, κανείς δε τη γνωρίζει. Η νίκη είναι δική μας ανεξάρτητα από πόσο χρόνο θα χρειαστεί».

Συριακό υπ. Εξωτερικών: Αβάσιμες και ψευδείς οι αποδείξεις των ΗΠΑ 

Την ίδια στιγμή πηγές του συριακού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζουν τις αποδείξεις των ΗΠΑ, πως η Συρία χρησιμοποίησε χημικά όπλα, ως «αβάσιμες» και πως στηρίζονται στα «ψεύδη των τρομοκρατών».

«Η αξιολόγηση των πληροφοριών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που παρουσίασε ως αποδεδειγμένη τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση εις βάρους του ίδιου της του λαού, είναι αβάσιμη και βασίζεται σε ψέματα των τρομοκρατών και σε υπερβολές των μέσων ενημέρωσης», ανέφερε η πηγή του υπουργείου.

Ερντογάν: Ανατροπή του Άσαντ και όχι περιορισμένη επέμβαση

Επιχείρηση τύπου Κοσόβου θέλει στη Συρία ο Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και όχι μία περιορισμένη στρατιωτική δράστη.

«Μια περιορισμένη επιχείρηση δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιητική για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Και πρόσθεσε πως «μία επέμβαση θα έπρεπε να γίνει κατά το υπόδειγμα του Κοσόβου. Μια επέμβαση μίας ή δύο ημερών δεν θα αρκέσει. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι να εξαναγκαστεί το καθεστώς να εγκαταλείψει (την εξουσία)».

Ρωσία: Απαράδεκτες οι απειλές των ΗΠΑ 

Εκνευρισμό φαίνεται πως έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στη Ρωσία, για ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία, εξαιτίας της χρήσης χημικών όπλων κατά πολιτών. 

Με μια σκληρή ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις «απειλές» των ΗΠΑ για «χρήση μονομερούς βίας κατά της Συρίας»

Συγκεκριμένα, ο Λουκάσεβιτς σημείωσε πως «οι ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον με τις οποίες απειλεί να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας έναντι της Συρίας μονομερώς, είναι απαράδεκτες».

Στη συνέχεια προσέθεσε πως «με δεδομένη την έλλειψη στοιχείων, οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια που παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανεξαρτήτως του πόσο περιορισμένη θα είναι, θα αποτελεί μια άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα υπονόμευε τις προοπτικές για μια πολιτική και διπλωματική επίλυση της διαμάχης στη Συρία, και θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο συγκρούσεων και θυμάτων»

Μαδούρο: Mια επίθεση εναντίον της Συρίας θα μολύνει την Ευρώπη με την τρομοκρατία

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο προειδοποίησε την Παρασκευή, τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, ότι μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας θα μολύνει την Ευρώπη με την τρομοκρατία.

«Αν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δολοφονηθεί ή ανατραπεί και οι τρομοκρατικές ομάδες αναλάβουν την εξουσία στη Συρία, η Ευρώπη γνωρίζει, ο πρόεδρος Ολάντ γνωρίζει επίσης, ότι το σύνολο της Ευρώπης, θα μολυνθεί από την τρομοκρατία», δήλωσε ο Μαδούρο από το Παραμαρίμπο, του Σουρινάμ, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών της νότιας Αμερικής (UNASUR).

«Είναι τρέλα να επιτεθούν στη Συρία. Είναι τρέλα να οπλίσουν τις ομάδες της Αλ Κάιντα για να απομακρύνουν το συριακό καθεστώς», δήλωσε ο Μαδούρο.

Η σύνοδος UNASUR καταδίκασε την «εξωτερική παρέμβαση» στη Συρία και απηύθυνε έκκληση για μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση, στο τελικό ανακοινωθέν της. Οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Βενεζουέλας, του Ισημερινού και της Βολιβίας έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία.

Μέρκελ κατά Ρωσίας και Κίνας για τη στάση τους στο συριακό

Η Γερμανίδα καγκελάριος ξιφούλκησε στη διάρκεια συνέντευξής της, που δημοσιεύεται σήμερα, κατά της Ρωσίας και της Κίνας αναφορικά με τη στάση που τηρούν στη συριακή κρίση, προσάπτοντάς τους ότι αποδυναμώνουν την εξουσία του ΟΗΕ.

«Είναι πολύ λυπηρό που η Ρωσία κι η Κίνα αρνούνται από καιρού να υπάρξει μία κοινή στάση απέναντι στη συριακή σύρραξη. Αυτό αποδυναμώνει σημαντικά τον ρόλο που έχει ο ΟΗΕ σήμερα», δήλωσε η καγκελάριος στη συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Άουγκσμπουργκερ Αλγκεμάινε.

Η Μέρκελ επανέλαβε από τις ίδιες στήλες πως η χρήση χημικών όπλων στη Συρία «έχει σπάσει ένα ταμπού» και πως «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες», αποκλείοντας παράλληλα και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μίας γερμανικής συμμετοχής σε πιθανή ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Η Γερμανία δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μία στρατιωτική επέμβαση παρά μόνον εάν υπάρχει εξουσιοδότηση του ΟΗΕ. Κατά συνέπειαν, το θέμα μίας συμμετοχής του Μπούντεσβερ (ΣΣ στρατού) δεν τίθεται επί του παρόντος», επεσήμανε η καγκελάριος, η οποία στις 22 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί ενώπιον των ψηφοφόρων, οι οποίοι θα κρίνουν στις κάλπες εάν θα ανανενώσει την τρίτη της συνεχόμενη κυβερνητική θητεία.

Πούτιν: Παντελής ηλιθιότητα τα περί χρήσης χημικών από τον Άσαντ

Ως «παντελή ηλιθιότητα» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τους ισχυρισμούς ότι ο 'Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα, «τη στιγμή, που ο στρατός της Συρίας πραγματοποιούσε επίθεση», μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βλαδιβοστόκ, όπου βρίσκεται.

Αναφερόμενος στα αμερικανικά επιχειρήματα ο Β. Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να αποδείξουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και να παρουσιάσουν αυτές τις αποδείξεις στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

«Οι ισχυρισμοί ότι τέτοιες αποδείξεις υπάρχουν, αλλά είναι απόρρητες και δεν μπορούν να τις δείξουν σε κανέναν, δεν αντέχουν στην κριτική, είναι απλώς έλλειψη σεβασμού προς τους εταίρους τους», είπε ο κ. Πούτιν.

Κάνοντας για πρώτη φορά δηλώσεις για την υπόθεση της Συρίας τις τελευταίες ημέρες ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και τον κάλεσε «πριν χρησιμοποιήσει βία στη Συρία να σκεφτεί τα μελλοντικά θύματα» και ειδικά μεταξύ των αμάχων, που αναπόφευκτα θα υπάρξουν. Λέγοντας μάλιστα τί θα έλεγε στον ομόλογό του αν συνομιλούσαν τηλεφωνικά, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι θα τον καλούσε να θυμηθεί «τί συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες, πόσες φορές οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την πρωτοβουλία των ενόπλων συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Και μήπως αυτό έλυσε έστω ένα πρόβλημα; Αφγανιστάν, Ιράκ, εκεί δεν υπάρχει ουδεμία ειρήνευση, ούτε οποιαδήποτε δημοκρατία, την οποία επεδίωκαν οι εταίροι μας, δεν υπάρχει καν στοιχειώδης πολιτική ειρήνη και ισορροπία».

«Η Ρωσία καλεί να σκεφτούν καλά πριν ληφθεί απόφαση για επιχείρηση στη Συρία», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «λυπηρή» μια τέτοια απόφαση εάν τελικά ληφθεί. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ).




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης