New York Times: «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό μετά τις αποκαλύψεις για Τραμπ λίγο πριν το ντιμπέιτ με Μπάιντεν

New York Times: «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό μετά τις αποκαλύψεις για Τραμπ λίγο πριν το ντιμπέιτ με Μπάιντεν

Σάλος λίγο πριν το πρώτο ντιμπέιτ με Μπάιντεν - Διαβάστε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της εφημερίδας

23204834
Η δημοσιοποίηση μέρους των φορολογικών αρχείων του Ντόναλντ Τραμπ και η αποκάλυψη ότι υπήρξαν χρονιές στις οποίες πλήρωσε μόλις... 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους είναι μία από τις μεγαλύτερες «βόμβες» που έχουν σκάσει ποτέ στην τελική ευθεία αμερικανικών εκλογών.

Λίγες ώρες πριν το πρώτο debate των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, δηλαδή του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν, το δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας έρχεται να καταφέρει ένα ακόμα πλήγμα στον Αμερικανό πρόεδρο, που βρίσκεται ήδη στο «στόχαστρο» για τα λάθη και τις παραλείψεις του στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού στη χώρα του.

Σύμφωνα με την Guardian, που συνοψίζει τα ευρήματα-φωτιά του ρεπορτάζ των NYT σε έξι βασικά σημεία, τα φορολογικά αρχεία του Αμερικανού προέδρου αποτελούσαν εδώ και πολύ καιρό «απιαστο όνειρο» για τους πολιτικούς συντάκτες στις ΗΠΑ αλλά και για εισαγγελείς στο κυνήγι αποδείξεων για παρατυπίες.

President Trump under fire after bombshell report on tax returns


Στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος περίμεναν με ανυπομονησία τη στιγμή που θα έρχονταν στο φως, καθώς πίστευαν ότι θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ήττα του Τραμπ στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές. Και πράγματι, οι Times της Νέας Υόρκης, με τις αποκαλύψεις τους, έχουν ήδη προκαλέσει σεισμό στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, δίνοντας στον Μπάιντεν ένα ακόμη πολύτιμο όπλο πριν αναμετρηθεί με τον Τραμπ στο Οχάιο, στο πρώτη τους δημόσια προεκλογική αναμέτρηση.

Ακολουθούν τα έξι βασικά σημεία των αποκαλύψεων των NYT

Ο Τραμπ πληρώνει ελάχιστους φόρους

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους Times, ο Τραμπ δεν κατέβαλε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος τα 11 από τα 18 χρόνια που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της εφημερίδας. Το 2017, αφού έγινε πρόεδρος, κατέβαλε μόλις 750 δολάρια, κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ μαίνεται συχνά κατά του φορολογικού συστήματος στις ΗΠΑ και προωθεί περικοπές που οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι βοηθούν μόνο τους πλουσίους και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Συγκρίνοντας τον Τραμπ με τους προκατόχους του στο αξίωμα του προέδρου, οι Times αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζορτζ Γ. Μπους πλήρωναν σχεδόν κάθε χρονιά πάνω από 100.000 δολάρια σε φόρους».

Ένας μαραθώνιος έλεγχος, πιθανώς τεράστιου κόστους

Ο Τραμπ εμπλέκεται σε μια διαδικασία φορολογικού ελέγχου με την IRS, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία και αφορά στην επιστροφή φόρου ύψους 72,9 εκατομμυρίων δολαρίων που διεκδίκησε, και εισέπραξε, έχοντας προηγουμένως δηλώσει τεράστιες ζημιές. Μια απόφαση εις βάρος του μπορεί να του κοστίσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους Times.

«Το 2011, η IRS ξεκίνησε να εξετάζει την νομιμότητα της επιστροφής. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, η υπόθεση παραμένει ανεπίλυτη, για άγνωστους λόγους, και υπάρχει πιθανότητα να καταλήψει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο» αναφέρει η εφημερίδα, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γινει ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος, με τα στοιχεία της προσβάσιμα από το κοινό.

Trump Calls NYT Reporting On His Taxes ‘Totally Fake News’ | NBC News


Η Ιβάνκα βοηθάει στην μείωση του φορολογικού φορτίου του Τραμπ

Η μεγαλύτερη κόρη του Αμερικανού προέδρου, παράλληλα με την εργασία της ως υπάλληλος στον όμιλο Τραμπ, φαίνεται πως έλαβε «αμοιβές συμβουλευτικών υπηρεσιών», που βοήθησαν στη μείωση των φόρων που κατέβαλε η οικογένεια, σύμφωνα με τους Times. Αυτή η αποκάλυψη μπορεί να αμαυρώσει ακόμα περισσότερο τη φήμη της Ιβάνκα Τραμπ, της υψηλόβαθμης συμβούλου του Λευκού Οίκου που είναι παντρεμένη με τον επίσης σύμβουλο του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ. Ο Κούσνερ προσπαθεί συχνά να κρατήσει απόστάσεις από τα σκάνδαλα που πλήττουν κατά καιρούς την κυβέρνηση του πεθερού του, σύμφωνα με την Guardian, ενώ και η ίδια η Ιβάνκα πιστεύεται ότι τρέφει υψηλές πολιτικές φιλοδοξίες μετά την αποχώρηση του πατέρα της από το οβάλ γραφείο.

Όπως αναφέρουν οι Times, «τα ιδιωτικά αρχεία του Τραμπ δείχνουν ότι η εταιρεία του πλήρωσε κάποτε αμοιβή $747.622 σε ανώνυμο σύμβουλο για ξενοδοχειακά πρότζεκτ στη Χαβάη και το Βανκούβερ, στη Βρετανική Κολομβία. Οι φόρμες δημοσιοποίησης στοιχείων της Ιβάνκα Τραμπ - τις οποίες συμπλήρωσε όταν έγινε μέλος του προσωπικού του Λευκού Οίκου το 2017 – δείχνουν ότι εισέπραξε ένα πανομοιότυπο ποσό μέσω συμβουλευτικής εταιρείας της οποίας ήταν συνιδιοκτήτρια».

Οι επιχειρήσεις του Τραμπ «αιμορραγούν»

Το ρεπορτάζ των Times είναι αδυσώπητο στην αξιολόγησή του για τις επιχειρήσεις του Τραμπ, για τις οποίες ο ίδιος κομπάζει συνεχώς, χτίζοντας το ίματζ του πετυχημένου επιχειρηματία και της διάνοιας των business πάνω στην υποτιθέμενη επιτυχία τους. «Οι βασικές επιχειρήσεις του Τραμπ - από τα γήπεδα γκολφ του μέχρι ξενοδοχείο του στην Ουάσινγκτον - αναφέρουν ζημιές εκατομμυρίων, αν όχι δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο», γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το 2000 ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αναφέρει ζημιές που ξεπερνούν τα $315 εκατομμύρια δολάρια από τα γήπεδα γκολφ, με μεγάλο μέρος του ποσού να πηγάζει από το θέρετρο Trump National Doral στην Φλόριντα. Το ξενοδοχείο του στην Ουάσινγτον, που άνοιξε το 2016 και έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης αναφορικά με το αν παραβιάζει ή όχι τους κανόνες δεοντολογίας για ομοσπονδιακά αξιώματα, έχει καταγράψει ζημιές άνω των 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

Βαριά η «λυπητερή» για τον Τραμπ

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με βαριά «λυπητερή» μέσα στα επόμενα χρόνια, αφού θα πρέπει να εξοφλήθούν εκατομμύρια δολάρια από δάνεια που ελήφθησαν. Σύμφωνα με τους NYT, ο Τραμπ είναι προσωπικά υπεύθυνος για πολλές από αυτές τις υποχρεώσεις.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα: «Τη δεκαετία του '90, ο κ. Τραμπ έφτασε στο χείλος της καταστροφής παρέχοντας προσωπική εγγύηση για δάνεια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι για το οποίο έχει δηλώσει και ο ίδιος ότι μετανιώνει. Όμως επανέλαβε τις ίδιες ενέργειες, όπως δείχνουν τα φορολογικά του αρχεία. Εμφανίζεται να είναι υπεύθυνος για δάνεια συνολικού ύψους 421 εκατομμυρίων δολαρίων, πολλά από τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν μέσα στην επόμενη τετραετία».

Συνοψίζοντας ωμά το πρόβλημα, οι Times εικάζουν πως αν ο Τραμπ επανεκλεγεί, οι δανειστές του θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρωτοφανές δίλημμα αν θα πρέπει ή όχι να προβούν σε κατάσχεση εις βάρος εν ενεργεία προέδρου!

Trump Paid $750 in Income Taxes in 2016 and 2017: NYT


Οι επιχειρήσεις του Τραμπ επωφελούνται από την προεδρία του

Το ζήτημα εάν οι επιχειρήσεις του Τραμπ ωφελούνται από τη θέση του στον Λευκό Οίκο ή όχι έχει απασχολήσει αμέτρητες φορές αμερικανικά ΜΜΕ και όχι μόνο. Το παγκόσμιο πεδίο δράσης του Trump Organization και το πορτφόλιό του με ξενοδοχεία, θέρετρα και άλλα συμφέροντα, κάνει ορισμένους να πιθανολογούν ότι λομπίστες, επικεφαλής επιχειρήσεων και ξένες δυνάμεις θα μπορούσαν να δίνουν χρήματα σε αυτές, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν επιρροή στις ΗΠΑ.

Οι Times αναφέρουν ότι, με βάση τις επιστροφές φόρου που έχει λάβει ο Τραμπ, είναι σαφές ότι οι επιχειρήσεις του έχουν όντως ωφεληθεί από την πολιτική του καριέρα.

«Από τότε που έγινε βασικός υποψήφιος για την προεδρία, έχει λάβει τεράστια χρηματικά ποσά από λομπίστες, πολιτικούς και ξένους αξιωματούχους που πληρώνουν για τη διαμονή τους στα καταλύματά τους ή για την εγγραφή τους στις λέσχες του», τονίζει η εφημερίδα, αναφέροντας συγκεκριμένα ποσά που έχουν καταβληθεί στο θέρετρο του Τραμπ στο Μαρ-Α-Λάργκο της Φλόριντα, στο ξενοδοχείο του στην Ουάσινγκκτον και άλλες τοποθεσίες.


Ειδήσεις σήμερα:

H «άγρια ορχιδέα» Κάρε Ότις λέει ότι τη βίασε στα 17 της ο πρώην σύζυγος της Λίντα Εβαντζελίστα

Στην Ελλάδα ο Πομπέο: Η επίσκεψη σε Θεσσαλονίκη και Χανιά και το μήνυμα στην Τουρκία

Τα «μυστήρια» του φετινού ΕΝΦΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης