Έρευνα: Οι έφηβοι που έχουν βιώσει το ρατσισμό είναι πιο πιθανόν να ξεκινήσουν το κάπνισμα

Έρευνα: Οι έφηβοι που έχουν βιώσει το ρατσισμό είναι πιο πιθανόν να ξεκινήσουν το κάπνισμα

Η μελέτη χρησιμοποίησε πληροφορίες από 6.500 μαθητές, ηλικίας 11-13 ετών - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Έρευνα: Οι έφηβοι που έχουν βιώσει το ρατσισμό είναι πιο πιθανόν να ξεκινήσουν το κάπνισμα
Οι νέοι που έχουν βιώσει τον ρατσισμό έχουν κατά 80% περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 16 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου, πραγματοποίησαν συνεντεύξεις σε μαθητές του Λονδίνου και διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που ανήκαν σε εθνοτικές μειονότητες αλλά δεν είχαν ζήσει το ρατσισμό ήταν λιγότερο πιθανό να γίνουν καπνιστές.

Τα ευρήματα θεωρούνται πολύ σημαντικά, καθώς μας επισημαίνουν άλλη μία επίπτωση του ρατσισμού στην ψυχική μας υγεία, ενώ μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν και στις εκστρατείες πρόληψης.

Κλείσιμο
Η έρευνα, κατέληξε, επίσης, στο γεγονός ότι οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί ή οι  θρησκευτικές πρακτικές συνδέονται με χαμηλότερη πιθανότητα καπνίσματος.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι ένα θύμα φυλετικής κακοποίησης διακατέχεται από σημαντικό άγχος και αυτό με τη σειρά του αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος το κάπνισμα. 

Παρ' όλα αυτά, η στήριξη από φίλους και συγγενείς θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Η επικεφαλής συγγραφέας, Dr. Ursula Read, επισήμανε:

«Αυτά τα ευρήματα υπενθυμίζουν ότι ο ρατσισμός είναι ένας καθοριστικός κοινωνικός παράγοντας για την υγεία».

Η Dr. Read, πρόσθεσε, επίσης, ότι οι ομάδες δημόσιας υγείας θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις αυτών των συμπεριφορών που προκαλούν βλάβη στην υγεία, σε μελλοντικές τους πολιτικές.

Η μελέτη χρησιμοποίησε πληροφορίες από 6.500 μαθητές που είχαν συγκεντρωθεί μεταξύ 11 και 13 ετών σε 51 σχολεία του Λονδίνου, ως μέρος της μελέτης «Νεανική κοινωνική ευημερία και υγεία» (DASH).

Όσοι δήλωσαν ότι είχαν υποστεί φυλετικό ρατσισμό, είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν από την ηλικία των 16 ετών.

Παρόλα αυτά, οι νέοι από εθνοτικές μειονότητες εξακολουθούν να έχουν λιγότερες πιθανότητες να καπνίσουν από τους λευκούς συνομηλίκους τους.

Τα εθνικά δεδομένα για την Αγγλία δείχνουν ότι λευκά παιδιά ηλικίας 14 ετών έχουν περίπου τριπλάσιες πιθανότητες να ξεκινήσουν το κάπνισμα από ότι οι Αφρικανοί ή οι Ασιάτες μαθητές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης