Πρόγραμμα iASiS του Δημόκριτου: Εξατομικευμένη ιατρική για Αλτσχάιμερ και καρκίνο του πνεύμονα

Πρόγραμμα iASiS του Δημόκριτου: Εξατομικευμένη ιατρική για Αλτσχάιμερ και καρκίνο του πνεύμονα

Στόχος του iASiS είναι να συνθέσει και να αναλύσει μεγάλες ποσότητες δεδομένων από διάφορες ιατρικές πηγές, ώστε να μπορούν οι γιατροί να προτείνουν εξατομικευμένες θεραπείες για τη νόσο του Alzheimer και τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Πρόγραμμα iASiS του Δημόκριτου: Εξατομικευμένη ιατρική για Αλτσχάιμερ και καρκίνο του πνεύμονα
Ένα νέο πρωτοποριακό ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα στον τομέα της ιατρικής με την ονομασία iASiS ξεκίνησε πρόσφατα με συντονιστή το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». To iASiS αποτελεί συνεργατική προσπάθεια 10 ερευνητικών οργανισμών σε τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες και τις Η.Π.Α.

Στόχος του iASiS είναι να συνθέσει και να αναλύσει μεγάλες ποσότητες δεδομένων από διάφορες πηγές (όπως αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, δείγματα DNA κλπ.) ώστε να μπορούν οι γιατροί να προτείνουν εξατομικευμένες θεραπείες συγκεκριμένα για τη νόσο του Alzheimer και τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. 

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί μακροχρόνια να βοηθήσει στην προώθηση της εξατομικευμένης ιατρικής (personalised ή precision medicine), καθώς και στη χάραξη αντίστοιχων πολιτικών δημόσιας υγείας στην Ευρώπη και ευρύτερα. Ξεκινώντας από δύο ασθένειες με μεγάλη επίδραση στον γενικό πληθυσμό, στόχος είναι η τεχνολογία του iASiS να εφαρμοστεί και σε άλλες ασθένειες.

Στην εποχή των μεγάλων δεδομένων, η μοναδικότητα του iASiS έγκειται στο ότι για πρώτη φορά θα συγκεντρωθεί γνώση για τις υπό μελέτη ασθένειες, σε μια κοινή βάση από πολλές διαφορετικές πηγές. Η συγκέντρωση αυτής της γνώσης θα επιτρέψει την ανάπτυξη εργαλείων για τον σχεδιασμό εξατομικευμένων προσεγγίσεων θεραπείας για κάθε ασθενή, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Τέτοια εργαλεία θα είναι πολύτιμα για τους ερευνητές, τους γιατρούς και τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικών υγείας.

Ο Δρ. Γιώργος Παλιούρας, Διευθυντής Ερευνών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και συντονιστής της κοινοπραξίας σημειώνει: «Tο έργο iASiS επιδιώκει να αναπτύξει και να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες αιχμής από τον χώρο της Πληροφορικής ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών που πλήττουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Το έργο καλείται να αντιμετωπίσει αυτές τις δύο μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας με όπλα εξαιρετικές ερευνητικές ομάδες και οργανισμούς που εξειδικεύονται στις συγκεκριμένες ασθένειες με χρηματοδότηση ύψους 4,3 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είμαστε περήφανοι που ηγούμαστε του συγκεκριμένου έργου, ευχαριστούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη γενναιόδωρη στήριξή της και ανυπομονούμε να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα».
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης