Με μια απλή εξέταση αίματος εντοπίζεται το σύνδρομο Ντάουν στο έμβρυο

Με μια απλή εξέταση αίματος εντοπίζεται το σύνδρομο Ντάουν στο έμβρυο

Η εξέταση θεωρείται 99% ακριβής- Θα μειώσει σημαντικά τις επεμβατικές εξετάσεις και τον κίνδυνο αποβολής που διατρέχουν οι γυναίκες

Με μια απλή εξέταση αίματος εντοπίζεται το σύνδρομο Ντάουν στο έμβρυο
Καινοτόμος εξέταση αίματος έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία θα δείχνει αν το έμβρυο κινδυνεύει να εμφανίσει σύνδρομο Ντάουν.

Η εν λόγω εξέταση γίνεται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης και εντοπίζει μικροσκοπικά τμήματα του DNA από τον πλακούντα και το έμβρυο, απαλλάσσοντας τις εγκύους από την ταλαιπωρία της παρεμβατικής εξέτασης, η οποία  μάλιστα αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σύνδρομο Ντάουν προκαλείται από ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος 21, το οποίο χάρη στη νέα εξέταση μπορεί να εντοπιστεί στο αίμα της εγκύου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το BBC, περαιτέρω εξετάσεις γίνονται μόνο στην περίπτωση που ο έλεγχος του αίματος καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα.

Προς το παρόν, η εξέταση διεξάγεται σε κάποιες ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία στη Βρετανία, ενώ αυτόν τον καιρό αρχίζει να δοκιμάζεται στο νοσοκομείο Great Ormond Street, με σκοπό να βρεθεί τρόπος για να ενταχθεί στις παροχές του βρετανικού συστήματος υγείας.
Κλείσιμο

Η εξέταση θεωρείται ακριβής κατά 99%, ενώ την καθιστά ακόμη πιο πολύτιμη το γεγονός ότι θα μειώσει αισθητά την ανάγκη διεξαγωγής επεμβατικών εξετάσεων. «Η νέα εξέταση αίματος θα μειώσει σημαντικά τις επεμβατικές εξετάσεις και τον κίνδυνο αποβολής που διατρέχουν οι γυναίκες. Αυτό είναι πολύ σοβαρό, γι' αυτό και θα πρέπει η εξέταση να προσφέρεται από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας», τόνισε στο BBC η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγήτρια Lyn Chitty.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης