Μαρξ, ο επιστήμονας με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία!

Μαρξ, ο επιστήμονας με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία!

Δεύτερος στη λίστα ο Σίγκμουντ Φρόιντ

Μαρξ, ο επιστήμονας με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία!
Ο επιστήμονας με τη μεγαλύτερη επιρροή όλων των εποχών, σύμφωνα με νέα διεπιστημονική μέθοδο στατιστικής «βαθμολόγησης» αμερικανού ερευνητή, φαίνεται πως είναι ο Μαρξ, αν και είναι αμφίβολο ότι θα του άρεσε ο χαρακτηρισμός «επιστήμονας».

Συγκεκριμένα, από όλους τους επιστήμονες των θεωρητικών, κοινωνικών και θετικών επιστημών που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, αυτός με τη μεγαλύτερη επιρροή είναι ο Μαρξ, ενώ τον ακολουθεί ο Φρόιντ.

Κλείσιμο
Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από μια νέα διεπιστημονική μέθοδο στατιστικής «βαθμολόγησης», που εφαρμόζει ένας αμερικανός ερευνητής, ο οποίος έχει δημιουργήσει και το σχετικό διαδικτυακό εργαλείο με το εύγλωττο όνομα Scholarometer, το οποίο συγκρίνει περίπου 35.000 ερευνητές.

Ο εν λόγω ερευνητής, Φιλίπο Μέντσερ, ειδικός της πληροφορικής του πανεπιστήμιου της Ιντιάνα Μπλούμιγκτον, σύμφωνα με το «Nature», ανέπτυξε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, σύγκρισης και κατάταξης όλων των επιστημόνων -και εδώ είναι η καινοτομία- από όλους τους επιστημονικούς τομείς ανεξαιρέτως. Συνήθως η κατάταξη μέχρι σήμερα γίνεται μόνο μεταξύ επιστημόνων από επιμέρους πεδία, ξεχωριστά οι φυσικοί, οι βιολόγοι, οι ψυχολόγοι, οι ιστορικοί, οι κοινωνιολόγοι κ.ο.κ.).

Στο δείκτη αξιολόγησης h-index βασίζεται η νέα μέθοδος που χρησιμοποιεί ο Φιλίπο Μέντσερ.

Για παράδειγμα, ο δείκτης 20 δείχνει ότι ένας επιστήμονας έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον 20 βιβλία ή ερευνητικά άρθρα, στα οποία έχουν γίνει τουλάχιστον 20 αναφορές από τρίτους.

Ο συγκεκριμένος δείκτης στη συνέχεια προσαρμόζεται με βάση τα συνεχώς ανανεωμένα δεδομένα της υπηρεσίας Google Scholar, η οποία καταγράφει τις επιστημονικές δημοσιεύσεις παγκοσμίως και κατατάσσει τους επιστήμονες ανάλογα με τον αριθμό των ετερο-αναφορών (citations) που λαμβάνουν από άλλους ερευνητές.

Με αυτή τη διαδικασία, στις 5 Νοεμβρίου 2013, πρώτος σε επιρροή ερχόταν ο κοινωνιολόγος-οικονομολόγος-ιστορικός-πολιτικός αγωνιστής Καρλ Μαρξ, ακολουθούμενος από τον «πατέρα» της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ. Για την ακρίβεια, από τα διάφορα επιστημονικά πεδία, στα οποία ανακατεύτηκε ο πολυπράγμων Μαρξ, την υψηλότερη βαθμολογία, όσον αφορά στην επιρροή του στους άλλους επιστήμονες, παίρνει στην ιστορία (και όχι στα οικονομικά). Στην τρίτη θέση εμφανίζεται ο θεωρητικός φυσικός Έντουαρντ Γουίτεν του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του πανεπιστήμιου Πρίνστον των ΗΠΑ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης