Η Πορτογαλία στην κορυφή της Ευρώπης κερδίζοντας 1-0 τη Γαλλία μέσα στο Παρίσι

Η Πορτογαλία στην κορυφή της Ευρώπης κερδίζοντας 1-0 τη Γαλλία μέσα στο Παρίσι

Ο Φερνάντο Σάντος οδήγησε την Πορτογαλία στην κορυφή – Αν και χωρίς τον Ρονάλντο από το 25', με γκολ του Έντερ στο 109’ πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της - Σήκωσαν στα χέρια τον Σάντος οι παίκτες του - Δείτε το συγκινητικό μήνυμα του Πορτογάλου στα ελληνικά - Ντεσάν: «Χάσαμε δίκαια»

Η Πορτογαλία στην κορυφή της Ευρώπης κερδίζοντας 1-0 τη Γαλλία μέσα στο Παρίσι
«Ας το πάρουμε κι ας γράφουν ότι κερδίσαμε με 0-0». Ο Φερνάντο Σάντος το είπε και το έκανε οδηγώντας την πατρίδα του στην κορυφή της Ευρώπης.

Η Πορτογαλία επικράτησε με 1-0 της Γαλλίας στον τελικό του Euro 2016, χάρις σε ένα γκολ του Έντερ στο 19ο λεπτό της παράτασης όταν με δυνατό σουτ νίκησε τον Γιορίς κι έστειλε όλους τους συμπατριώτες του στα ουράνια.

Κλείσιμο


Και πώς να μην συμβεί αυτό όταν η ομάδα τους αναγκάστηκε από το 25’ (ουσιαστικά από το 9’) να παίξει χωρίς το μεγάλο της αστέρι, Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος αποχώρησε λόγω τραυματισμού.



Κι όμως χάνοντας τον καλύτερο παίκτης της, παίζοντας μέσα στην έδρα του αντιπάλου της, η Πορτογαλία δεν πανικοβλήθηκε, δεν παράτησε τον αγώνα κι αφού βρήκε τα πατήματα της σχετικά γρήγορα, είδε και την τύχη να της χαμογελά όταν έπρεπε.

Πριν όμως βοηθήσει η τύχη, είχε σταθεί στο ύψος του ο τερματοφύλακας της ομάδας Ρούι Πατρίσιο, ο οποίος όποτε χρειάστηκε ήταν πραγματικός κέρβερος.



Στο 10’ απογειώθηκε για να διώξει την κεφαλιά του Γκριζμάν, ενώ στο 34’ είπε το πρώτο «όχι» στον εκπληκτικό Σισοκό (ο κορυφαίος παίκτης της Γαλλίας).



Ο Πατρίσιο στάθηκε τυχερός στο 65’ όταν ο Γκριζμάν από εξαιρετική θέση έστειλε με το κεφάλι τη μπάλα άουτ, ενώ στο 84’ άπλωσε με εκπληκτικό τρόπο το κορμί του και έδιωξε τον κεραυνό του Σισοκό.

Η μοναδική φορά που δεν μπόρεσε να αντιδράσει ήταν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων όταν ο Ζινιάκ χόρεψε τον Πέπε, αλλά το πλασέ του έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι των Πορτογάλων.



Τέτοιες ευκαιρίες η Πορτογαλία δεν είχε, με εξαίρεση μια καλή στιγμή στο 80’ με την σέντρα σουτ του Νάνι και το γυριστό του Κουαρέσμα. Ένα λεπτό νωρίτερα πάντως είχε μπει στο παιχνίδι ο Έντερ…

Στην παράταση το σκηνικό ήταν το ίδιο. Η Γαλλία πίεζε, χωρίς όμως να δημιουργεί προϋποθέσεις για γκολ, κάτι που έκανε η Πορτογαλία έστω κι από λάθος του Κλάτενμπεργκ. Ο Άγγλος διαιτητής έδωσε λανθασμένα φάουλ για χέρι του Κοσιελνί (το χέρι ήταν του Έντερ) με τον Γκερέιρο να το εκτελεί υποδειγματικά στέλνοντας τη μπάλα στο δοκάρι του Γιορίς.

Οι Πορτογάλοι τραβούσαν τα μαλλιά τους όμως δευτερόλεπτα αργότερα ο Έντερ πήρε τη μπάλα, ελίχθηκε και με συρτό σουτ την έστειλε στα δίχτυα των Γάλλων!



Όλος ο πάγκος της Πορτογαλίας πανηγύριζε σαν μικρά παιδιά και τα επόμενα 14 λεπτά (μαζί με τις καθυστερήσεις) μπορεί να φάνηκαν σαν αιώνες, ωστόσο πέρασαν χωρίς μεγάλα καρδιοχτύπια.



Ο Σάντος κι ο Ρονάλντο έδιναν οδηγίες από τη γραμμή κι όταν ο Κλάτενμπεργκ σφύριξε τη λήξη όλοι έγιναν ένα κουβάρι πανηγυρίζοντας σαν μικρά παιδιά.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ρουί Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Ζοζέ Φόντε, Ραφαέλ Γκερέιρο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Άντριεν Σίλβα (66' Ζοάο Μοουτίνιο), Ρενάτο Σάντσες (79' Έντερ), Ζοάο Μάριο, Νανί, Κριστιάνο Ρονάλντο (25' Κουαρέσμα).

ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Σανιά, Ουμτιτί, Κοσιελνί, Εβρά, Πογκμπά, Ματουιντί, Μουσά Σισοκό (110' Μαρσιάλ), Παγέτ (58' Κομάν), Γκριεζμάν, Ζιρού (78' Ζινιάκ).




Δεν μας ξεχνά ο Σάντος: «Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες»!

Πάνω που είχε οδηγήσει την Πορτογαλία στο πρώτο της Ευρωπαϊκό, ο αρχιτέκτονας αυτής της ομάδας δεν μας ξέχασε. Κάθε άλλο, έδειξε την μοναδικότητά του και το πόσο τον έχει σημαδέψει η χώρα μας. 

«Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους Έλληνες, πάντα στην καρδιά μου» είπε στα ελληνικά ο σπουδαίος Ίβηρας και έδωσε ακόμη έναν λόγο για να τον θαυμάζουμε και να τον έχουμε τόσο... ψηλά! 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης