Oλυμπιακός - Μπάγερν Μονάχου 0-3 (τελικό)

Oλυμπιακός - Μπάγερν Μονάχου 0-3 (τελικό)

Με ένα μάλλον τυχερό γκολ του Τόμας Μίλερ στο 52' και δυο γκολ (το ένα με πέναλτι) στην εκποή του αγώνα με τους Γκέτσε και Μίλερ, η Μπάγιερν κέρδισε 3-0 τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα του Champions League

Oλυμπιακός - Μπάγερν Μονάχου 0-3 (τελικό)
Αναμονή τέλος. Η ώρα που περίμεναν οι φίλοι του Ολυμπιακού εδώ και... μήνες έφτασε! Οι «ερυθρόλευκοι» ρίχνονται και πάλι στη μάχη του Τσάμπιονς Λιγκ και όλοι οι δρόμοι απόψε οδηγούν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Στο γήπεδο όπου τις προηγούμενες χρονιές «γονάτισαν» κάτω από την πίεση των οπαδών και την θέληση των παικτών οι πρωταθλήτριες όλων των μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Εκεί όπου όλοι ευελπιστούν ότι το ίδιο θα συμβεί και με μια από τις πιο δύσκολες αντιπάλους ομολογουμένως που θα μπορούσε να κληρωθεί ο Ολυμπιακός.

Η Μπάγερν Μονάχου των μεγάλων αστεριών και του... άστρου του Πεπ Γκουαρντιόλα ήρθε υποψιασμένη και αποφασισμένη να μην μπει στο κλαμπ όπου ανήκουν οι Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντόρτμουντ, Γιουβέντους, Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ, που δεν άντεξαν και γνώρισαν ήττες από τους «ερυθρόλευκους». Η πρεμιέρα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης κρύβει πάντα εκπλήξεις και οι παίκτες του Μάρκο Σίλβα θέλουν να δείξουν τα δόντια τους απέναντι στο Νόιερ, τον Λαμ, τον Βιντάλ, τον Μίλερ, τον Γκέτσε, τον Λεβαντόφσκι και τους υπόλοιπους.  

Στα μείον ότι ακόμη δεν υπάρχει η απαραίτητη ομοιογένεια, καθώς η ομάδα έχει παίξει μόλις δύο επίσημα παιχνίδια και μερικοί παίκτες ήρθαν προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου (Ερνάνι, Ιντέγε), ενώ άλλοι δεν έχουν ακόμη τα απαραίτητα παιχνίδια στα πόδια τους (Καμπιάσο, Σεμπά, Ντα Κόστα). Πονοκέφαλο για τον Πορτογάλο τεχνικό αποτελεί επίσης το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει καταλήξει στον παρτενέρ του Καμπιάσο στη μεσαία γραμμή.

Κλείσιμο


Οι ανέτοιμοι Μπουχαλάκης και Μανιάτης και ο πρόσφατα επαναδραστηριοποιημένος Κασάμι ερίζουν για τη θέση του τιμωρημένου Μιλιβόγεβιτς και ο Σίλβα καλείται να επιλέξει την καλύτερη δυνατή λύση για το αποψινό ντέρμπι.

Εκτός ο Μανιάτης

Έτσι με αλλαγή της τελευταίας στιγμής ο Γιάννης Μανιάτης έμεινε εκτός αποστολής. Στη θέση του συμπεριελήφθη ο Πραξιτέλης Βούρος.

Αναλυτικά η αποστολή του Ολυμπιακού για το ματς με την γερμανική ομάδα:

Μποτία, Καμπιάσο, Ντα Κόστα, Ντομίνγκεζ, Ελαμπντελαουί, Φινμπόγκασον, Φορτούνης, Ερνάνι, Ιντέγε, Καπίνο, Κασάμι, Βούρος, Μαζουακού, Πάρντο, Ρομπέρτο, Σαλίνο, Σεμπά, Σιόβας.

Σε ένα λογικά 4-3-1-2, ο Ρομπέρτο θα είναι κάτω από την εστία. Δεξί μπακ ο Ομάρ, αριστερό ο Μαζουακού, δίδυμο στο κέντρο της άμυνας οι Σιόβας και Ντα Κόστα.

Στον άξονα θα παίξουν οι Σαλίνο, Καμπιάσο και Κασάμι, μπροστά τους ο Τσόρι, με δίδυμο στην επίθεση οι Πάρντο και Ιντέγε (ο Νιγηριανός ελαφρώς πιο μπροστά).

Η αρχική σύνθεση: Ρομπέρτο, Ομάρ, Μαζουακού, Σιόβας, Ντα Κόστα, Σαλίνο, Καμπιάσο, Κασάμι, Τσόρι, Πάρντο, Ιντέγε. 

Οι προετοιμασίες

Τη Δευτέρα όλα έδειχναν ότι θα έπαιζε ένα 4-2-3-1 με τους Κασάμι και Καμπιάσο φαβορί για τον άξονα και τον Τσόρι μπροστά τους. Ο Σίλβα όμως την Τετάρτη δοκίμασε και άλλα σχήματα. Όπως το 4-5-1 που ουσιαστικά γίνεται 4-3-3 μαζί με τους Σαλίνο, Κασάμι και Καμπιάσο στον άξονα και τριάδα στην επίθεση με Τσόρι, Πάρντο και Ιντέγιε. Έκανε παράλληλα δοκιμές και με τον Ερνάνι στα άκρα και με τον Φορτούνη βασικό.
 


Σε κάποια στιγμή δοκίμασε και τον Καμπιάσο και ως λίμπερο. Όχι μόνο στον άξονα. Έβαλε μπροστά του και προς τα δεξιά τον Σαλίνο -που ξέρει πολύ καλά από την Πορτογαλία την θέση του αμυντικού χαφ- και προς τα αριστερά τον Κασάμι. Ας ξεκινήσουμε όμως από τους σίγουρους. Ο Ρομπέρτο θα είναι κάτω από τα δοκάρια, ο Ομάρ δεξί μπακ, ο Μαζουάκου αριστερό και οι Ντα Κόστα και Σιόβας στο κέντρο της άμυνας.
 
Στον άξονα δεδομένος είναι ο Καμπιάσο και πιο μπροστά ο Τσόρι (σ.σ. ή στα άκρα και να συγκλίνει προς τα μέσα εάν χρειαστεί). Το ένα εξτρέμ ο Πάρντο και φορ ο Ιντέγιε.
Τα διλήμματα που προκύπτουν από τις δοκιμές είναι δύο. Το εάν θα ξεκινήσει και ο Σαλίνο βασικός ή το κατά πόσον θα είναι στην βασική 11άδα και ο Φορτούνης. Ένα πολύ πιθανό σενάριο αυτήν την στιγμή παραμένει το να αγωνιστεί μαζί με τον Καμπιάσο ο Κασάμι να γυρίσει λίγο πιο πίσω ο Τσόρι και να παίξει αντί του Ερνάνι ο Φορτούνης.
 
Εάν είναι να... θυσιαστεί κάποιος για να γίνει πιο συμπαγές και αμυντικογενές το σχήμα αυτός θα είναι ο Φορτούνης ή ο Ερνάνι. Από εκεί και πέρα ο Σίλβα έδειξε και βίντεο στους παίκτες του για τον τρόπο παιχνιδιού της Μπάγερν. Στάθηκε κυρίως στα ατού των Βαυαρών και πως θα περιοριστούν αυτά και ζήτησε δύο πράγματα.
 
Πρώτον την... θωράκιση της άμυνας από την... επίθεση: θέλει και ο φορ και οι μεσοεπιθετικοί να τρέχουν, να πρεσάρουν και να μαρκάρουν από το 1ο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Και το δεύτερο οι γραμμές να μην έχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Να είναι όσο πιο κοντά γίνεται, για να μην βρίσκει πολλούς ελεύθερους χώρους η Μπάγερν.


Πώς θα παίξει η Μπάγερν

Σχήμα 4-1-4-1 ετοιμάζει για το ματς με τον Ολυμπιακό στο φαληρικό γήπεδο η Μπάγερν Μονάχου, σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση. Με τον Νόιερ κάτω από τα δοκάρια, δεξί μπακ τον Λαμ, στο κέντρο της άμυνας τους Μπόατενγκ και Αλάμπα και αριστερά τον Μπερνάτ. Αμυντικό χαφ θα είναι ο Τσάμπι Αλόνσο, δεξιά στον άξονα ο Βιδάλ και αριστερά ο Τιάγκο. Δεξί εξτρέμ θα είναι ο Μίλερ και αριστερά στην επίθεση ο Κόστα για να παίξει κορυφή ο Λεβαντόφσκι.
 
Ο Πεπ Γκουαρδιόλα πάντως όπως τονίζουν οι ρεπόρτερ που καλύπτουν την ομάδα της Μπάγερν συνηθίζει να ανακοινώνει την ενδεκάδα ανήμερα του αγώνα. Τρεις ή τέσσερις ώρες πριν την έναρξη της αναμέτρησης μαζεύει τους παίκτες του, τους ενημερώνει για τους 11 που θα ξεκινήσουν και εξηγεί και το γιατί αλλά και το τι ζητάει από εκείνους για το παιχνίδι. Στα της ενδεκάδας αν και ο Γκέτσε κάνει πλέον κανονικά προπονήσεις εκτιμάται πως δεν θα είναι βασικός.


Τα λόγια του Πορτογάλου τεχνικού προς τους παίκτες

Το πρόγραμμα της Τετάρτης για τους παίκτες των Πειραιωτών είχε και... βιντεοθεραπεία και τακτική ανάλυση για την Μπάγερν. Με τον Μάρκο Σίλβα και τους συνεργάτες του να αναλύουν και να εξηγούν στους ποδοσφαιριστές τα ατού της Μπάγερν Μονάχου, δείχνοντάς τους πλάνα από διάφορά της ματς. Ο Πορτογάλος επέμενε πολύ στο γεγονός πως η Μπάγερν βγάζει φάσεις από τον άξονά της. Πολλές φάσεις και θέλει προσοχή...
 
Στα μείον είναι η τακτική και η... στρατηγική της Μπάγερν στα μετόπισθεν. Στις αλλαγές που γίνονται στο αμυντικό κομμάτι αλλά και στα προβλήματα που βγάζουν οι αμυντικοί των Γερμανών σε καθεστώς μεγάλης πίεσης. «Από εσάς θέλουμε πολύ πρέσινγκ στους αμυντικούς και πολύ... τρέξιμο στο γήπεδο! Ο φορ και οι μεσοεπιθετικοί να μην αφήνουν την μπάλα να κυκλοφορήσει. Να πιέζουν τα μπακ με την πρώτη επαφή για να επιδιώξουν το λάθος και το κλέψιμο. 
 
Όλοι τρέχουμε και όλοι μαρκάρουμε από την αρχή. Πρέπει να καλύπτουμε πολύ καλά τους χώρους. Να μην αφήνουμε κενά μεταξύ των γραμμών. Όσο μεγαλύτερη η πίεση είναι που θα ασκούμε στους αμυντικούς τόσο το καλύτερο», επισήμανε ανάμεσα στα άλλα ο Μάρκο Σίλβα που εξήγησε και πάλι στους παίκτες του το πόσο δύσκολο και απαιτητικό είναι αυτό το ματς και το πως θα πρέπει να τα δώσουν όλα από το 1ο λεπτό έως το 90'.


Οι απαντήσεις του Ρομπέρτο στον Λαμ!
 
Ο εκ των αρχηγών του Ολυμπιακού κλήθηκε να απαντήσει πρώτος στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το παιχνίδι με την Μπάγερν Μονάχου. Ο Ισπανός γκολκίπερ ευχήθηκε η ομάδα του να ζήσει ακόμα μία μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά και δεσμεύτηκε πως εκείνος και οι συμπαίκτες του θα δώσουν το καλύτερο δυνατό στο γήπεδο απέναντι στην Μπάγερν.
 
- Ο Λαμ στις δηλώσεις του εξέφρασε την σιγουριά του για τη νίκη της Μπάγερν;
 
Λοιπόν πιστεύω πως καταρχήν πως πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι μας. Όλοι γνωρίζουμε τον αντίπαλο και την διοργάνωση. Επίσης καμία ομάδα δεν νιώθει άνετα όταν έρχεται εδώ. Ίσως έχει δίκιο. Ίσως και όχι. Αυτό θα το ξέρουμε το βράδυ μετά τη λήξη του αγώνα.
 
- Πέρυσι είχες τον Μπουφόν απέναντί σου και σου έδωσε συγχαρητήρια. Φέτος τον Νόιερ, έναν ακόμα μεγάλο γκολκίπερ. Πως βλέπεις αυτήν την μονομαχία;
 
Είναι ένας πολύ μεγάλος τερματοφύλακας. Πολύ μεγάλης αξίας. Από τους πιο μεγάλους στον κόσμο. Δεν χωρά αμφιβολία. Είναι πολύ καλό να παίζεις με τους καλύτερους. Και φυσικά είναι πολύ καλό να παίζεις στο γήπεδο με τους καλύτερους. Μακάρι να τελειώσει όπως και τότε το ματς που με συνεχάρη ο Μπουφόν.
 
- Τα τελευταία 2 χρόνια έχεις κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις όπως με Μπενφίκα και Γιουβέντους. Φυλάς μία ακόμα τέτοια εμφάνιση με την Μπάγερν;
 
Τα περσινά αποτελέσματα είναι συνολική προσπάθεια. Αποτελούν προσπάθεια όλης της ομάδας και όχι ενός παίκτη ατομικά. Είναι αδύνατον σε ένα τέτοιο επίπεδο να παίζει μόνο ένας παίκτης. Πέρυσι ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλός, έκανε καλά παιχνίδια και στο γήπεδό μας μπορούμε να κάνουμε τον αντίπαλο να νιώσει άβολα. Ελπίζουμε και σε αυτόν τον αγώνα να έχουμε μία καλή απόδοση, όπως και πέρυσι.
 
- Ο Ολυμπιακός έχει καλό εντός έδρας σερί και μεγάλες νίκες με Γιουβέντους, Ατλέτικο και Γιουνάιτεντ. Πόσο σημαντικό είναι αυτό και πως λειτουργούν για την ομάδα; 
 
Πάντα είσαι εσύ που βάζεις τα όρια σου. Η κάθε ομάδα όταν έχει νίκες με τους καλύτερους νιώθει την ευθύνη και έχει την ελπίδα να τα επαναλάβει. Κάθε ματς είναι διαφορετικό και δεν ξέρεις τι κρύβει. Είμαστε όμως πολύ καλά προετοιμασμένοι και θα κάνουμε ότι καλύτερο για να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, όπως και πέρυσι.


Λαμ: «Καυτή έδρα, αλλά θα νικήσουμε!»

«Ανυπομονούμε για τα παιχνίδια του Champions League. Όλοι αρχίζουν από το μηδέν και ο Ολυμπιακός έχει πολύ ισχυρή έδρα, όμως πιστεύω ότι στο τέλος ο νικητής θα είναι ένας. Εμείς» τόνισε ο Φίλιπ Λαμ και πρόσθεσε: « «Είμαστε 100% έτοιμοι. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι σε όλο το ματς για να μην τιμωρηθούμε, όπως σε συνέβη σε παιχνίδι της Bundesliga» και κατέληξε για την φετινή ευρωπαϊκή κούπα «Σίγουρα θέλουμε να κερδίσουμε ξανά αυτό το τρόπαιο, αλλά ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι. Ειδικά από τη φάση των προημιτελικών και μετά. Δεν είναι αυτονόητο ότι θα περνάμε πάντα πρώτοι από τον όμιλο. Και εγώ θέλω να κερδίσω πάλι το Champions League. Ελπίζω σε ένα καλό ξεκίνημα και να συνεχίσουμε με ανάλογη πορεία».



Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έχει βρεθεί ξανά στο «Γ. Καραϊσκάκης», ως παίκτη της Ντόρτμουντ, με τον Πολωνό φορ να φεύγει ηττημένος. «Έχω ξαναπαίξει με τον Ολυμπιακό ως παίκτης της Ντόρτμουντ. Έχω μία καλή και μία κακή ανάμνηση. Η κακή είναι ότι χάσαμε με 3-1 και η καλή είναι ότι πέτυχα το πρώτο μου γκολ στο Champions League. Θυμάμαι την καυτή ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Είναι σημαντικός παράγοντας η ατμόσφαιρα, όμως, εμείς πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι για να ξεκινήσουμε τις υποχρεώσεις μας με νίκη. Στόχος μας πάντα είναι η νίκη. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο το ματς με τον Ολυμπιακό, αλλά εμείς θα επιδιώξουμε να κερδίσουμε».

Θα καταφέρει η Μπάγερν να ρίξει από την κορυφή τη Μπαρτσελόνα; Ο Λεβαντόφσκι απάντησε: «Το βασικό είναι  να ξεκινήσουμε με νίκη, αλλιώς δεν έχει νόημα να μιλάμε για τίτλο».


Ετοιμάζουν εκπλήξεις οι οπαδοί

Ο 12ος παίκτης των Πειραιωτών θα είναι στο πλευρό της αγαπημένης τους ομάδας για ακόμα ένα μεγάλο ματς στην Ευρώπη. Κόντρα στην Μπάγερν οι οπαδοί του Ολυμπιακού ετοιμάζουν ήδη την δική τους... παράσταση με τραγούδια, συνθήματα και πανό προκειμένου να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τον Μάρκο Σίλβα και τους ποδοσφαιριστές τους. Και επειδή σε αρκετά παιχνίδια του Champions League υπάρχουν κορεό από την ερυθρόλευκη κερκίδα δεν αποκλείεται να γίνει και τώρα κάτι το ξεχωριστό για τις ανάγκες της βραδιάς.

Το σίγουρο είναι πως το γεμάτο Καραϊσκάκη θα αποτελέσει απόψε ξανά μία... καυτή έδρα, την οποία θα αισθανθεί για τα καλά και η βαυαρική ομάδα. Και το βέβαιο επίσης είναι πως ο κόσμος των πρωταθλητών Ελλάδας θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να δημιουργήσει την καλύτερη δυνατή ατμόσφαιρα στο φαληρικό στάδιο.














Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης