Κύπρος: Φεύγουν οι Ιταλοί της ENI προτού ξεκινήσουν γεώτρηση για φυσικό αέριο;

Κύπρος: Φεύγουν οι Ιταλοί της ENI προτού ξεκινήσουν γεώτρηση για φυσικό αέριο;

Νέα Navtex από την Άγκυρα - Τουρκικά πολεμικά πλοία μέχρι τις 18 Μαρτίου στην κυπριακή ΑΟΖ - €300.000 κάθε μέρα στοιχίζει το γεωτρύπανο Saipem 12000 που δεν έχει πιάσει δουλειά εδώ και 12 ημέρες - Οι Ιταλοί λένε ότι στις 8 Μαρτίου πρέπει να πάνε... Μαρόκο

Κύπρος: Φεύγουν οι Ιταλοί της ENI προτού ξεκινήσουν γεώτρηση για φυσικό αέριο;
Το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ ετοιμάζεται να στρέψει τη πρύμνη του στο γεωτρητικό στόχο «Σουπιά» στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και να βάλει πλώρη για το Μαρόκο.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση για αποχώρηση από το σημείο στο οποίο βρίσκεται εδώ και 12 μέρες, αναμένοντας την άρση του αποκλεισμού από τα τουρκικά πλοία, ωστόσο αν όχι τις επόμενες ώρες, σίγουρα τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί αδυναμία πραγματοποίησης της γεώτρησης και αποχώρηση.

Αυτό θα γίνει αφού υπάρξει συνεννόηση με τη Λευκωσία. Η παραμονή του Saipem 12000 στην κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να επιχειρεί στοιχίζει περίπου 300.000 ημερησίως και το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό ώστε να υπάρξει ακύρωση της προγραμματισμένης γεώτρησης στο Μαρόκο στις 8 Μαρτίου.

Κλείσιμο
Η Λευκωσία φέρνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις τουρκικές προκλήσεις

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε λίγη ώρα προεδρεύει σύσκεψης για να εξετάσει την κατάσταση και να αποφασιστούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν. Βήματα αποκλειστικά σε  διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Πάντως οι μέχρι σήμερα αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας ήταν από χλιαρές έως και ουδέτερες, κάτι απογοήτευσε τη Λευκωσία. 

Το θέμα της ανανέωσης της τουρκικής NAVTEX μέχρι τις 10 Μαρτίου σε περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ πρόκειται να θέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Παρασκευή.

Για την πρόθεσή του θα ενημερώσει τη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων  αύριο. Ο Κύπριος πρόεδρος θα συζητήσει το θέμα της τουρκικής Navtex και με την πρέσβη των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Άγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία σημειώνουν πως η στάση της Τουρκίας δεν φαίνεται να είναι προσωρινή και στοχεύει στην παρεμπόδιση γεωτρήσεων στις περιοχές που διεκδικεί η ίδια ή θεωρεί πως ανήκουν στο ψευδοκράτος. Στην ανανέωση της παράτυπης NAVTEX στη θαλάσσια περιοχή του τεμαχίου «3» της κυπριακής ΑΟΖ προχώρησαν οι τουρκικές αρχές.

Η νέα NAVTEX έχει ισχύ μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Αναλυτικά:

TURNHOS N/W: 0258/18

MEDITERRANEAN SEA MILITARY TRAININGS AND GUNNERY EXERCISES, FROM 222201Z FEB 18 TO 102359Z MAR 18 IN AREA BOUNDED BY;

34 16.00 N - 034 15.00 E

34 16.00 N - 034 45.00 E

34 26.00 N - 034 53.00 E

34 57.00 N - 034 53.00 E

34 57.00 N - 034 24.00 E

CAUTION ADVISED.

Με την ανανέωση της Navtex της Τουρκίας στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, ουσιαστικά ματαιώνεται η προγραμματισμένη γεώτρηση της εταιρείας ΕΝΙ στο στόχο «Σουπιά». Το πλοίο γεωτρύπανο Saipem 12000 που βρίσκεται καθηλωμένο για 12 μέρες στη περιοχή, στις 8 Μαρτίου έχει προγραμματισμένη γεώτρηση στο Μαρόκο και θα πρέπει να αναχωρήσει. Το πότε θα επαναπρογραμματιστεί νέα γεώτρηση και αν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί παραμένει άγνωστο και εξαρτάται από την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Για το θέμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον Νίκο Αναστασιάδη για να συζητηθούν οι χειρισμοί της Λευκωσίας ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί στις 9:30 το πρωί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Αρχικώς ήταν προγραμματισμένες κατ ιδίαν συναντήσεις του προέδρου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά μετά την ανανέωση της Navtex ο σχεδιασμό άλλαξε.
Ψευδοκράτος: Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια

“Η ιδιαιτερότητα του τεμαχίου 3 είναι πως βρίσκεται ακριβώς στις παρυφές περιοχής για την οποία υπέγραψε η ‘τδβκ’(ψευδοκράτος) με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO)”, δήλωσε ο λεγόμενος "υπουργός οικονομίας και ενέργειας" στα κατεχόμενα Οζντίλ Ναμί, αναφέροντας παράλληλα ότι “οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια”. “Δεν έχει σημασία” είπε “αν αυτά τα τεμάχια είναι νοτίως, βορείως, ανατολικά ή δυτικά του νησιού, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα και συμφέροντα σε όλα”.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, ο Οζντίλ Ναμί υποστήριξε ότι δεν είναι η τουρκοκυπριακή ή η τουρκική πλευρά που πυροδοτεί την ένταση και ότι “δεν έχει νόημα η τουρκική πλευρά να έχει αιωνίως υπομονή και να μην αντιδρά”. Για το Κυπριακό είπε ότι δεν μπορεί πλέον να γίνει διαπραγμάτευση επαναλαμβάνοντας τις παλιές μεθόδους, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να επαναληφθούν μόνο εάν πρώτον, συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα από την αρχή και δεύτερον οριστεί τί θα γίνει με την τουρκοκυπριακή πλευρά εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με ‘οχι’ της ελληνοκυπριακής πλευράς.

 

Ο Οζντίλ Ναμί εξέφρασε την ελπίδα ο ΓΓ του ΟΗΕ να συναντήσει τους δύο ηγέτες και να συμφωνηθεί ένα νέο μοντέλο διαπραγματεύσεων. Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι είναι εκείνος που αποχώρησε από το τραπέζι στην Ελβετία και τον κάλεσε να συμπεριφέρεται ψύχραιμα και να αποφεύγει βήματα που προκαλούν την αντίδραση τουρκικής πλευράς. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης