PROTOTHEMA

Πολιτική

Για τη συνεισφορά του

Τουρκία: Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας

Τουρκία: Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας

Ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρηθεί η ειρήνη ανάμεσα στους λαούς

Βραβείο για τη συμβολή του στην ελληνοτουρκική φιλία και τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και τη συνεισφορά του στην προώθηση της ειρήνης παγκοσμίως πήρε στην Τουρκία ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου. 


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, η πρωτοβουλία για την απονομή του βραβίου ανήκει στο δήμαρχο του Μπεϊλίκντουζου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν δήμαρχοι, βουλευτές και εκπρόσωποι των Γραμμάτων. 

Το βραβείο παρέδωσε στον κ. Παπανδρέου ο συνθέτης Ζουλφού Λιβανελί. «Ο φίλος Γιώργος Παπανδρέου είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πέρα από ηγέτη, θα τον χαρακτήριζα πολιτικό φιλόσοφο και νομίζω ότι αυτή η ιδιότητα έχει ιδιαίτερη αξία στην εποχή μας», ανέφερε. 

Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Eκρέμ Ιμάμογλου για την προσήλωση του στις αρχές της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και αφιέρωσε το βραβείο «όσους θαρραλέα άνοιξαν το δρόμο της συνεργασίας των δύο λαών. Πολλοί από αυτούς είναι και σήμερα συνοδοιπόροι σε αυτή τη μακρά πορεία για την ειρήνη και την κατανόηση». 

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η υποδαύλιση του φόβου και του εξτρεμισμού αποτελεί επικίνδυνο μονοπάτι που «μπορεί να φέρνει ψήφους αλλά δημιουργεί και καταστροφές». Αναφερόμενος στην ένταση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να μείνουν εκτός της επικίνδυνης ζώνης αστάθειας» και επανέλαβε ότι απαιτείται πνεύμα συνεργασίας. Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: 

«Η βία, ο πόλεμος, οι διώξεις, τα βασανιστήρια, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διακρίσεις, τα εγκλήματα μίσους είναι σημάδια μιας κοινωνίας σε κρίση. Μιας κοινωνίας που χάνει τη δυνατότητα να είναι δημιουργική, ασφαλής, με ευημερία για όλους.

Αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά την ευρύτερη περιοχή μας, οι υπάρχουσες συγκρούσεις συνοδεύονται από χιλιάδες θύματα, μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, πρόσφυγες που υποδεχόμαστε και στις χώρες μας.

Ας αναλογισθούμε τι συνέβη στη Συρία τα τελευταία χρόνια. Πόσο γρήγορα η κατάσταση εξελίχθηκε σε έναν αιματηρό πόλεμο που εξακολουθεί να καταστρέφει και σήμερα τη χώρα. Πως, με την υπόθαλψη τρίτων, ο πόλεμος αυτός έγινε πηγή αστάθειας για όλες τις γειτονικές χώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, σε μια εποχή που ευδοκιμούν οι ψυχροπολεμικές θεωρίες που οδηγούν σε εκτόξευση απειλών και αυξανόμενες εντάσεις, ποιο είναι το συμφέρον μας, το συμφέρον των λαών μας;

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να μείνουν εκτός αυτής της επικίνδυνης ζώνης αστάθειας. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά όταν κινούμαστε με πνεύμα συνεργασίας. Μακριά από απειλές και πράξεις που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Όταν περνάμε το μήνυμα ότι παρά τις διάφορες μας επενδύουμε στο αμοιβαίο όφελος.

Αυτό το όραμα μοιράστηκα με τον Ισμαΐλ Τζέμ κι αλλάξαμε τη ροή των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων μετά την κρίση των Ιμίων. Ασφαλώς, δεν λύσαμε όλα μας τα προβλήματα. Αλλά βάλαμε τα θεμέλια για μια συνύπαρξη που διαρκεί εδώ και περίπου είκοσι χρόνια.

Σε μια συγκυρία όπου σημειώνεται άνοδος του εξτρεμισμού, των ψευδών ειδήσεων, της ξενοφοβίας, αποτελεί πειρασμό για τους πολιτικούς που αποσκοπούν σε μια γρήγορη εκτόξευση της δημοτικότητάς τους να προτάξουν τον φόβο και τον ακραίο εθνικισμό. Αντί ο πατριωτισμός τους να τρέφεται από την υπερηφάνεια για την πατρίδα τους, τρέφεται σκορπώντας το μίσος για τους άλλους.

Το μήνυμα μου είναι σαφές και το επαναλαμβάνω παντού. Και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Η υποδαύλιση του φόβου και του εξτρεμισμού αποτελεί επικίνδυνο μονοπάτι. Μπορεί να φέρνει ψήφους αλλά δημιουργεί και καταστροφές, μερικές φορές από ατύχημα, όταν δημιουργείται κλιμάκωση της έντασης. Και είναι βέβαιο, ότι στην περίπτωση ενός τέτοιου ατυχήματος ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία θα βγουν κερδισμένες. Μόνο όσοι αποσκοπούν σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής μας σε βάρος των χωρών και των λαών μας θα βγουν κερδισμένοι.»
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Κονδύλης13/01/201800:10

Το σχέδιο κατά ομολογία Κίσινγκερ από το 1983 ήταν συγκεκριμένο: Να καταρρεύσει η Ελλάδα οικονομικά όσο στη Μέση Ανατολή (Λιβύη, Συρία, έπειτα Ιράκ λόγω αποχώρησης στρατευμάτων με εντολή Ομπάμα ενώ έμειναν στο Αφγανιστάν και παρά λίγο και σε Αίγυπτο) να ξεσπάσει ισλαμική τρομοκρατία, ώστε όσο η Ευρώπη προσπαθεί να κρατήσει την Ελλάδα εντός αυτής χωρίς να μπορεί γιατί υπήρχε το κίνημα δραχμής Λαφαζάνη και γιατί όλοι οι μεταπολιτευτικοί πρωθυπουργοί υπόσχονταν τόσο στο λαό που τους ψήφιζε όσο και στους δανειστές πράγματα που δεν μπορούσαν ούτε προσπάθησαν να τα κάνουν, να μένει περισσότερο εκτεθειμένη στις επιπτώσεις της διάσπασης, που αφορούν και την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων σε πολλές χώρες και τον σχηματισμό άξονα από πρώην υποβαθμισμένες χώρες που στρέφονται εναντίον της, λόγω της διαγραφής των χρεών της Ελλάδας και της επικείμενης άρνησης πολλών δανειζόμενων να αποπληρώσουν τα χρέη τους και μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών και πρός την Ευρώπη εξαιτίας της ανεπάρκειας θεσμών όπως το Eurogroup, η Task Force, ο EMS, το EFSF και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες θα οδηγούνταν σε σύγχηση όταν έσκαγε η βόμβα, ήρθε ο Τσίπρας και υπέδειξε στους Ευρωπαίους άδικα τον Βαρουφάκη ως δραχμιστή, όταν ο μόνος που επωφελούνταν από Grexit ήταν ο Ερντογάν, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το χάος που έφερε η Αραβική Άνοιξη στη Μέση Ανατολή για να κερδοσκοπήσει από το λαθρεμπόριο των τζιχαντιστών, που μέσα από την υπό κατάρρευση Ελλάδα διοχετευόταν στην Ευρώπη μέσω της λαθρομετανάστευσης, ώστε όταν το Μνημόνιο που εφάρμοζε ο Τσίπρας ήταν καταδικασμένο να αποτύχει οι Ευρωπαίοι να εντυπωσιάζονται από την θαυματουργή απόδοση της οικονομίας ενώ δεν προερχόταν από τα ανεφάρμοστα μέτρα λιτότητας αλλά από την προμήθεια που επέφερε η συμμετοχή της Ελλάδας στο Τουρκικό παρακράτος ισλαμοποίησης της Ευρώπης, που αναπτυσσόταν υπογείως όσο η παρουσία του ναυτικού του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο της διακίνησης επέτρεπε στον Πούτιν να στείλει πλοία για την αντιμετώπιση της παραμελημένης κρίσης στη Λεβάντα, ενώ ταυτόγχρονα ρούφαγαν με Ψυχροπολεμική τεχνολογία όλα τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα που η Ευρώπη ήθελε να μας αναγκάσει με τη φτωχοποίηση να της ξεπουλήσουμε για να λύσει τα προβλήματά της, και γι αυτό ο Πούτιν με τον Ερντογάν που απειλούσαν ο ένας τον άλλο έγιναν στενοί σύμμαχοι, ο Τσίπρας που ήταν τόσο Τουρκόφιλος ξεκίνησε Χρυσαυγίτικους καυγάδες με Τουρκία και σπαταλάει τα χρήματα σε δωράκια για να αφήσει καμένη Γη στον Ευρωπαϊστή Μητσοτάκη ενώ ο Ερντογάν σταματά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Απάντηση
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ !!! 13/01/201800:04

Ο πιο καταξιωμένος πολιτικός! Δικαιωμένος και παντα ενεργός!

Απάντηση
Πάνος 12/01/201822:49

Κάποιος δικαστής πρέπει να ασχοληθεί για το πως μπήκαμε σε μνημόνια, με ποιόν μαζί πήρες τη μεγάλη απόφαση κ. Εφιάλτη.

Απάντηση
Κλπ12/01/201821:35

Πολιτικός φιλόσοφος... Ρε τί άλλο θα ακούσουμε;;;;;

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία