ΝΔ: Να συσταθεί Εξεταστική για το έγκλημα του παράλληλου νομίσματος

ΝΔ: Να συσταθεί Εξεταστική για το έγκλημα του παράλληλου νομίσματος

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση μετά τις νέες αποκαλύψεις για το σχέδιο κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος με κουπόνια αντί για ευρώ το 2015

ΝΔ: Να συσταθεί Εξεταστική για το έγκλημα του παράλληλου νομίσματος
Απόλυτα επιβεβλημένη χαρακτηρίζει η ΝΔ τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την πλήρη διερεύνηση του σχεδίου κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος αντί του ευρώ, μετά τις νέες αποκαλύψεις του Κορεάτη Γκλεν Κιμ, συμβούλου το 2015 του Γιάνη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Tσακαλώτου, σήμερα. 

Οι αποκαλύψεις του Κιμ

Το σχέδιο του τέως υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος στη χώρα το 2015 αποκάλυψε ο τότε σύμβουλός του, ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ, σε εκδήλωση του κόμματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία.
Κλείσιμο

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Κιμ, που παραμένει σύμβουλος του τωρινού υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημείωσε σε χθεσινή εκδήλωση πως η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινούσε από τους δημοσίους υπαλλήλους εκδίδοντας κουπόνια για το 10% των μισθών τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στα πρότυπα κουπονιών σίτισης.

Το σύστημα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν και για άλλες πληρωμές και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με τον Κιμ, το σχέδιο είχε συζητηθεί με τραπεζίτες και θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν υπήρχε χρόνος. 

Όπως επισημαίνει η «Καθημερινή», παρότι το παράλληλο νόμισμα που ετοίμαζε ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν αποτελεί καινούρια πληροφορία, αυτό που βγαίνει σήμερα στη δημοσιότητα είναι ότι αυτό το σχέδιο παρολίγον να εφαρμοστεί, ενώ αποκαλύπτονται και οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες για την ακριβή εφαρμογή του.

Ο Κιμ τόνισε ότι ζητήθηκε από τον ίδιο και την ομάδα του να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοζόταν ένα τέτοιο «δημοσιονομικό νόμισμα» στην Ελλάδα.

ΝΔ: Νέες διαστάσεις στο έγκλημα που μεθόδευε η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου 

Οι νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης με τη ΝΔ να τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα έγιναν πριν από ακριβώς δύο χρόνια. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της, η Πειραιώς αναφέρει:
 
«Δύο χρόνια μετά το αχρείαστο δημοψήφισμα, ο κ. Γκλεν Κιμ – σύμβουλος τότε του κ. Βαρουφάκη και σήμερα του κ. Τσακαλώτου – αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τα σχέδια κυκλοφορίας “κουπονιών”, αντί του ευρώ. 
 
Δίνει έτσι νέες διαστάσεις στο έγκλημα που μεθόδευε η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. 
 
Δικαιώνεται, έτσι, άλλη μια φορά, η θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένη η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος, που στοίχισε πολλά δισεκατομμύρια πρόσθετης λιτότητας για τους πολίτες.  
 
Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα αυτό θα γίνει, όσο και αν δεν τη θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. 
 
Οι Έλληνες απαιτούν να μάθουν την αλήθεια. Και θα τη μάθουν».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Οξύτατη είναι η αντίδραση και από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή ζητούν οι κ.κ. Γιάννης Κουτσούκος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου με ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισημαίνουν πως «Ο σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, του κ. Τσακαλώτου  και του κ. Τσίπρα, Γκλεν Κιμ αποκάλυψε με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο που είχε επεξεργαστεί η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ στις αρχές του 2015 για το «διπλό» ή «παράλληλο» νόμισμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» η αποκάλυψη αυτή έγινε στο πλαίσιο συζήτησης που οργάνωσε το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο στην ιταλική Βουλή» και προσθέτουν «Μέχρι σήμερα, και άλλα μέσα μαζικής Ενημέρωσης έχουν αναφερθεί στο σχετικό θέμα, καθώς επίσης και ο Οικονομολόγος Γκάλμπρεϊθ που συμμετείχε και σε σχετικές συζητήσεις, προσκεκλημένος από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίσουν πως «Στις 21-5-2015 ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή (Ερώτηση Κουτσούκου) αρνήθηκε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη».
Παράλληλα, μετά το σάλο που έχει προκληθεί με την ομολογία του Κορεάτη συμβούλου  η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μέσω του βουλευτή της Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ζητά την άμεση συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθεί από τον νυν υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον πρώην υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη και τον σύμβουλό τους Γκλεν Κιμ, σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα για «παράλληλο νόμισμα» το 2015.

Ο Χάρης Θεοχάρης 

Αποσαφηνίσεις για τον ρόλο που διαδραματίζει σήμερα ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κ. Γκλεν Κιμ, μετά και την πρώτη δημόσια παρουσίαση του σχεδίου για το παράλληλο νόμισμα σε ημερίδα του ιταλικού κοινοβουλίου, ζητά με νέα ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Βαρουφάκης: Σταθερά εναντίον παράλληλου νομίσματος

Να «θολώσει» τα νερά αναφορικά με τις νέες αποκαλύψεις που τον φέρουν να προωθούσε σχέδιο επιβολής παράλληλου νομίσματος επιχειρεί ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω twitter.
Απαντώντας σε σχόλιο του κ.  Γιάννη Κουτσούκου στο συγκεκριμένο μέσω κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει «Ισχύει ακριβώς ο,τι σας είπα στην Βουλή: σταθερά εναντίον παράλληλου νομίσματος».

Ο κ.  Κουτσούκος είχε υπενθυμίσει την απάντηση που του έδωσε ο κ. Βαρουφάκης στην Βουλή στις 21 Μαίου 2015 σε ερώτηση σχετική με το «παράλληλο» νόμισμα και τις συναντήσεις του πρώην υπουργού με τον κ. Τόμας Μάγιερ υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutschebank και παραπέμποντας στην σημερινή αποκάλυψη της «Καθημερινής» σχολίασε «ο Βαρουφάκης μου έλεγε ψέματα».

Αντιδρώντας ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε  «Ισχύει ακριβώς ο,τι σας είπα στην Βουλή: σταθερά εναντίον παράλληλου νομίσματος». Ωστόσο, διαβάζοντας κανείς τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης διαπιστώνει πως ο κ. Βαρουφάκης δεν διαψεύδει ότι υπήρχε σχέδιο επιβολής «παράλληλου» νομίσματος αλλά ότι συζήτησε γι αυτό με τον κ. Μάγιερ. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης