Νέα δημοσκόπηση: Η απογοήτευση των ΣΥΡΙΖΑίων ισχυροποιεί το «γαλάζιο» προβάδισμα

Νέα δημοσκόπηση: Η απογοήτευση των ΣΥΡΙΖΑίων ισχυροποιεί το «γαλάζιο» προβάδισμα

Οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι δεν κλείνει η αξιολόγηση επειδή οι κυβερνητικοί… αγαπούν τις καρέκλες - Εννέα στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση - Στο 17,5% η διαφορά της ΝΔ από το κυβερνών κόμμα

Νέα δημοσκόπηση: Η απογοήτευση των ΣΥΡΙΖΑίων ισχυροποιεί το «γαλάζιο» προβάδισμα
Ηχηρό «κόλαφο» για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης συνιστούν τα ευρήματα έρευνας σύμφωνα με την οποία η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης και ανάμεσα τους οι περισσότεροι από όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ
στις τελευταίες εκλογές απορρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα για τους λόγους που καθυστερεί το κλείσιμο της
αξιολόγησης και αποδίδουν όλα όσα συμβαίνουν στην… προσήλωση που δείχνουν οι κυβερνώντες στην υπεράσπιση της καρέκλας τους.

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, σύμφωνα με την νέα μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ανησυχεί για το μέλλον, καθώς πιστεύει ότι τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. 

Με δεδομένη και τη δυσαρέσκεια που εκφράζουν και οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, δεν προκαλεί έκπληξη ότι η αξιωματική, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, διευρύνει έτι περαιτέρω το προβάδισμα που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ψαλίδα της διαφοράς φθάνει στο πρωτοφανές  +17,5%.

Αναλυτικότερα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η δύναμη της ΝΔ
ανεβαίνει στο 33% (από 32,5% στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ), ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένο στο 15,5%. Με αμετάβλητη τη δύναμή της, η Χρυσή Αυγή διατηρεί την τρίτη θέση στην κατάταξη των κομμάτων με 7,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7% (από 7,5%) και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία, με αμετάβλητο το 6,5% που είχε και στην προηγούμενη έρευνα, συμπληρώνει την πεντάδα των κομμάτων τα οποία θεωρείται ότι έχουν εξασφαλισμένη την είσοδό τους και την επόμενη Βουλή. 

Στο 2%, που δεν τους εξασφαλίζει «εισιτήριο» για την εκλογή βουλευτών, κινούνται τέσσερα κόμματα: το Ποτάμι (από 1,5%), οι ΑΝΕΛ (από 2,5%), η Ένωση Κεντρώων (αμετάβλητο) και η Πλεύση Ελευθερίας (αμετάβλητο ποσοστό).  Ενώ ποσοστό 1% καταγράφει η ΛΑΕ, άλλο κόμμα προκρίνει το 6,5% των ερωτώμενων και το 15% δεν απαντά.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, μόνον τo 19% θέλει να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ στο 30% φθάνουν όσοι επιθυμούν πρόωρες εκλογές και πλειοψηφία της τάξης του 38% θέλει να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Για μετά τις επόμενες εκλογές, το 36% των ερωτώμενων επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, το 20% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 13% απαντά αυθόρμητα ότι θέλει οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας.


Θέλουν τις καρέκλες της εξουσίας
Από την έρευνα προκύπτει ότι εννέα στους δέκα Έλληνες –ή το 86% των ερωτηθέντων - πιστεύουν πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και μόλις το 8% προς τη σωστή.  Σε ό,τι αφορά την τακτική που ακολουθείται κατά τους τελευταίους μήνες, μόνο το 18% υιοθετεί τον επίσημο ισχυρισμό ότι ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές για την εθνική υπερηφάνεια και το καλό της χώρας. Αντίθετα, το 73% εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας καθυστερεί να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία. 

Μεταξύ εκείνων, μάλιστα, που αμφισβητούν το κυβερνητικό αφήγημα περιλαμβάνεται και το 51% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόλις το 37% πιστεύει υιοθετεί την κυβερνητική ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ, αντιθέτως, είναι μόνον το 5,5% που εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύεται σκληρά, ενώ το 92,5% πιστεύει ότι καθυστερεί την αξιολόγηση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία.

Ενδεικτικό, εξάλλου, της μεγάλης απογοήτευσης που έχει καταλάβει τους  ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο μόνον το 8,5% δηλώνει ευχαριστημένο από την κυβέρνηση. Το 64,5% δηλώνει δυσαρεστημένο μεν αλλά εκτιμά ότι δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, ενώ πεποίθηση ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές εκφράζει το υπόλοιπο 25% που επίσης δηλώνει δυσαρεστημένο. 

Ισχνό ποσοστό της τάξης του 3,5% αντιπροσωπεύουν, τέλος, όσοι θεωρούν  ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποίησε πολλά από όσα είχε εξαγγείλει. Αντιθέτως, το 33% εκτιμά ότι προσπάθησε να υλοποιήσει πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλε αλλά απέτυχε και το 59,5% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως να παραμείνει στην εξουσία παρά να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης