Καρέ-καρέ η επίσκεψη Ομπάμα

Καρέ-καρέ η επίσκεψη Ομπάμα

«Μάχες» δημοσιογράφων για να δουν τον Πλανητάρχη - Σουρεάλ λεπτομέρειες της άφιξης - Κομάντος, ελεύθεροι σκοπευτές, δορυφόροι και ελικόπτερα σε μια πραγματική χολιγουντιανή υπερπαραγωγή - Πόλη φάντασμα η Αθήνα, αστυνομικοί παντού

Καρέ-καρέ η επίσκεψη Ομπάμα
Πολύ πριν η φάλαγγα των αυτοκινήτων συνοδείας, των λιμουζινών του Πλανητάρχη αφιχθεί στο Προεδρικο Μέγαρο, οι δημοσιογράφοι διαγκωνίζονταν και σπρώχνονταν προκειμένου να δουν, έστω και για μια στιγμή, τον Μπαράκ Ομπάμα. Με τα κινητά τηλέφωνα υψωμένα και σε θέση ετοιμότητας για φωτογραφίες και περιορισμένοι σε ειδικό χώρο υπό τα βλοσυρά βλέμματα των Αμερικανών ανδρών της προεδρικής φρουράς, οι ρεπόρτερ έδωσαν τη δική τους μάχη για την ενημέρωση στην οδό Ηρώδου του Αττικού. 

Γενικότερα, ολίγον σουρεάλ, ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα, ήταν το σκηνικό κατά την προσγείωση του Μπαράκ Ομπάμα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πρωταγωνιστές ήταν, βεβαίως, οι ένοπλοι: Οι «διακοσμητικοί» του ελληνικού τιμητικού αγήματος των τριών όπλων με τις λόγχες προσαρμοσμένες και απαστράπτουσες στα τυφέκιά τους, οι «ορατοί», δηλαδή οι άντρες των ελληνικών και αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά και οι «αόρατοι». Οι τελευταίοι είναι ελεύθεροι σκοπευτές που είχαν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο και κάλυπταν πλήρως το χώρο γύρω από το προβλεπόμενο σημείο στάθμευσης του Air Force One.

Αθέατη είναι επίσης η κατόπτευση του αεροδρομίου -και ολόκληρης της Αθήνας- από τουλάχιστον δύο δορυφόρους, ελικόπτερα κ.λπ. Έστω όμως ότι όλα αυτά είναι σε κάποιο βαθμό αναμενόμενα, παρόλο που η επίδειξη πρωτοφανών μέτρων ασφαλείας στην πράξη προκάλεσε τεράστια εντύπωση, θυμίζοντας χολιγουντιανή υπερπαραγωγή. Σε αυτό το φόντο, διάφορες μικρολεπτομέρειες, οι οποίες κατέστησαν υποχρεωτικές αλλαγές και τροποποιήσεις κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, συνέθεσαν μια κωμικοτραγική εικόνα. Και έτσι υπήρξε μια διάσταση παρωδίας στον επικό τόνο που είχε δοθεί στο γεγονός.

Κλείσιμο
















Αμερικανοί κομάντο κατέκλυσαν το Ελ. Βενιζέλος


Το "κτήνος", το θωρακισμένο και πανάκριβο αυτοκίνητο του προέδρου Ομπάμα


Ελεύθεροι σκοπευτές ελέγχουν όλα τα σημεία




Ελικόπτερα εποπτεύουν το ξενοδοχείο "Αστέρας" στη Βουλιαγμένη


Στρώνουν το κόκκινο χαλί μπροστά στο προεδρικό Μέγαρο




Το αεροσκάφος του Προέδρου των ΗΠΑ δεν σταμάτησε στο προβλεπόμενο σημείο. Επομένως, το κόκκινο χαλί έπρεπε να «στρίψει», με μια προέκταση που προστέθηκε στην άκρη του, όπως-όπως. Ωστόσο, χάρη στην ελληνική «πατέντα», ο Μπαράκ Ομπάμα πάτησε το πόδι του στο χαλί και όχι απευθείας στον τιμημένο πλην τραχύ για τόσο ευγενή υποδήματα ασφαλτοτάπητα του Ελευθέριος Βενιζέλος. Αντιστοίχως, το τιμητικό άγημα έπρεπε να μετακινηθεί και να αναπαραταχθεί σε άλλο σημείο, κάτι που έγινε στο ρυθμό σχολικής τάξης που ετοιμάζεται να υποδεχτεί επίσκεψη επιθεωρητή.

Η παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Πάνου Καμμένου, στη θέση του Έλληνα αξιωματούχου που θα έσφιγγε πρώτος το χέρι του Μπαράκ Ομπάμα, προκάλεσε πολλές συζητήσεις περί εθιμοτυπίας και ορθού τελετουργικού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ως πιο αρμόζον το να έκανε την υποδοχή του Πλανητάρχη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Πρωθυπουργός. Παρόλ' αυτά, η κορμοστασιά του κ. Καμμένου, στη νέα της εκδοχή, με αρκετά κιλά λιγότερα, έδωσε εμμέσως αποστομωτική απάντηση. Με κόκκινη γραβάτα και υπερήφανο παράστημα, ο κ. Καμμένος ενέγραψε στο βιογραφικό του ότι ήταν αυτός ο εκλεκτός εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης που υποδέχτηκε, μετά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

«Πόλη-φάντασμα» η Αθήνα λόγω Ομπάμα
Άδειοι είναι από το πρωί της Τρίτης οι δρόμοι στην Αθήνα αφού λόγω της άφιξης του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, η κίνηση διακόπτεται σταδιακά και ανάλογα με το δρομολόγιο που είναι προγραμματισμένο να ακολουθήσει.

Αστυνομικές δυνάμεις σε όλο το κέντρο


Η πλατεία Συντάγματος θυμίζει 15αύγουστο


Περιπολίες αστυνομικών σε κάθε στενό




Την ίδια ώρα τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο είναι δρακόντεια αφού σε κάθε στενό περιπολούν πάνω από πέντε αστυνομικοί της ΕΛΑΣ. Συγκεκριμένα, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων υπάρχει κατά μήκος των οδών Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας καθώς και των κάθετων οδών. Επίσης έντονη είναι η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους γύρω από την αμερικανική πρεσβεία ενώ απροσπέλαστη είναι και η οδός Ηρώδου Αττικού.

Τέλος να σημειωθεί ότι στους δρόμους κυκλοφορούν ελάχιστοι πολίτες αφού λόγω των ειδικών ρυθμίσεων κυκλοφορίας φαίνεται πως απέφυγαν να βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε βίντεο: Στιγμιότυπα... σουρεάλ από την άφιξη Ομπάμα στην Αθήνα


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης