Αυστριακός ΥΠΕΞ στο ΘΕΜΑ: Ούτε σε 30 χρόνια δεν θα φύγουν οι πρόσφυγες

Αυστριακός ΥΠΕΞ στο ΘΕΜΑ: Ούτε σε 30 χρόνια δεν θα φύγουν οι πρόσφυγες

Δραματική η διαπίστωσή του Σεμπάστιαν Κουρτς για τον χρόνο διαμονής των προσφύγων στις χώρες φιλοξενίας αν συνεχιστούν οι μετεγκαταστάσεις με αυτό τον ρυθμό - «Η Αυστρία δεν είναι μια ξενοφοβική χώρα», διαμηνύει ο νεαρός πολιτικός ο οποίος ζήτησε πέρυσι το κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων

Αυστριακός ΥΠΕΞ στο ΘΕΜΑ: Ούτε σε 30 χρόνια δεν θα φύγουν οι πρόσφυγες
Είναι ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. και ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο σχετικά με τις απόψεις που συχνά έχει εκφράσει. Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν «λαϊκιστή της Χριστιανοδημοκρατίας». Αλλοι πάλι τον θεωρούν τη μεγάλη ελπίδα της αυστριακής Κεντροδεξιάς και την απάντηση που θα δοθεί στην περίπτωση περαιτέρω ανόδου των ακροδεξιών ώστε η κεντροευρωπαϊκή χώρα να γλιτώσει τα χειρότερα. 

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη χώρα μας καθώς πρώτος από όλους εξέφρασε πέρυσι την άποψη ότι τα Σκόπια θα έπρεπε να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα ώστε να διακοπούν οι μεταναστευτικές ροές προς την υπόλοιπη Ευρώπη, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών. Ταυτόχρονα είναι ο ίδιος που μίλησε για ανάγκη να ξαναδεί η Ευρώπη τη Συνθήκη Σένγκεν. Στη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» ο 30χρονος Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και εκ των επικρατέστερων για τη θέση του επόμενου καγκελάριου της χώρας του υποστηρίζει ότι αυτή η πολιτική όχι απλώς βοήθησε τη χώρα του, αλλά και τη δική μας, καθώς στάλθηκε ένα σαφές μήνυμα «μπλοκαρίσματος» προς τους λαθροδιακινητές από την Τουρκία. Παράλληλα εκφράζεται θετικά για την προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός, ενώ υποστηρίζει πως «όλα τα κράτη-μέλη της Σένγκεν πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να καταστεί εφαρμόσιμη η συνθήκη». 
Διάσωση στα σύνορα

- Τον Φεβρουάριο προτείνατε την απομόνωση της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ζητήσατε από την ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορά της λόγω του κύματος των προσφύγων. Είναι δίκαιο για μια χώρα με τεράστια χρέη, όπως η Ελλάδα, να είναι η μόνη που θα έπρεπε να αποδεχτεί το σύνολο των προσφύγων που έρχονται από τη Συρία;
Βλέπετε την Ελλάδα ως μέρος των ευρωπαϊκών συνόρων ή ως ένα νέο νησί Ελις που θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα λόγω των προσφύγων; Το κλείσιμο της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, μαζί με τις χώρες κατά μήκος της διαδρομής αυτής, απέδειξε ότι είναι δυνατόν να συνεργαστούμε στενά για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Προφανώς, αυτά τα μέτρα μαζί με τη Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας οδήγησαν σε απότομη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στην Ε.Ε. Αυτό όχι μόνο έδωσε σε όλους μας -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- ένα αναγκαίο διάλειμμα, αλλά εμπόδισε και πολύ περισσότερα άτομα να διακινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Η Αυστρία προτείνει να ακολουθηθεί μια προσέγγιση όπου οι παράνομοι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα διασώζονται στη θάλασσα στα ευρωπαϊκά σύνορα και από την Ακτοφυλακή, όμως δεν θα μεταφέρονται αμέσως σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αντίθετα, θα σταματούν στα εξωτερικά σύνορα ώστε να σταλούν πίσω στις χώρες καταγωγής τους το συντομότερο δυνατόν. Η είσοδος στην Ευρώπη πρέπει να βασίζεται σε νομικές οδούς, όπως στα προγράμματα επανεγκατάστασης, ώστε να βοηθηθούν εκείνοι που έχουν όντως τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ταυτόχρονα, πρέπει να αγωνιστούμε κατά των λαθροδιακινητών, ενώ είναι επίσης απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει μόνη μπροστά σε αυτή την πρόκληση.
Ελεγχοι στα κοινά σύνορα

Κλείσιμο
- Θεωρείτε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με μια νέα αμφισβήτηση ως προς τη θέση της εντός τη Συνθήκης Σένγκεν;
 
Ολα τα κράτη-μέλη της Σένγκεν πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να καταστεί εφαρμόσιμη η συνθήκη και να λειτουργήσει πλήρως. Η Αυστρία έχει εφαρμόσει συνοριοφύλαξη, όπως και πολλά άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η οποία είναι σε πλήρη συμφωνία με τον κανονισμό της Σένγκεν. Η μαζική εισροή παράνομων μεταναστών το περασμένο έτος αποκάλυψε τις αδυναμίες της πολιτικής ασύλου της Ε.Ε. Επίσης, έδειξε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία εντός του χώρου Σένγκεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με αποτελεσματικούς ελέγχους στα κοινά εξωτερικά σύνορά μας.

- Εκτιμάτε ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί μια αποτελεσματική πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα;

Είναι επιτυχημένη η εφαρμογή του προγράμματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Πώς σχολιάζετε επίσης τη στάση των ανώνυμων, απλών Ελλήνων πολιτών στο συγκεκριμένο ζήτημα;  Και οι δύο χώρες μας, η Ελλάδα και η Αυστρία, συγκλονίστηκαν από τον αριθμό των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων που διήλθαν τα σύνορά μας το περασμένο έτος. Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά το περασμένο έτος για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης. Το να κάνετε τα hot spots λειτουργικά και να φροντίσετε περίπου 60.000 αιτούντες άσυλο δεν είναι εύκολο έργο. Γνωρίζω καλά για ποιο πράγμα μιλάω,δεδομένου ότι η Αυστρία φιλοξένησε πέρυσι μόνη της 90.000 αιτούντες άσυλο.

Παράλληλα, η Αυστρία χορήγησε και φέτος 2 εκατ. ευρώ στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ως ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.  Επιπλέον, υποστηρίζει την Ελλάδα με εμπειρογνώμονες στο πλαίσιο της EASO, καθώς και της Frontex. Η κύρια πρόκληση τώρα είναι να επιταχυνθεί ο ρυθμός των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και συντονισμού, όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Επίσης, σέβομαι πολύ όλες τις προσπάθειες Ελλήνων και Αυστριακών πολιτών που βοήθησαν όσους είχαν ανάγκη κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Ταυτόχρονα, όμως, παραμένει υψίστης σημασίας η ανάγκη να μειώσουμε τη ροή των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα, έτσι ώστε να μην τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο μετά από ψεύτικες υποσχέσεις από τους λαθροδιακινητές, αλλά και ταυτόχρονα να παράσχουμε βοήθεια στις χώρες προέλευσης των προσφύγων ώστε να δημιουργήσουν νόμιμους τρόπους είσοδου στην Ευρώπη μέσω μετεγκατάστασης προγραμμάτων για να βοηθηθούν εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.


- Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», υπογραμμίσατε ότι η επανεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων με το σύστημα των ποσοστώσεων σχεδόν απέτυχε. Ωστόσο, η Ελλάδα τώρα έχει τους μισούς από αυτούς στα σύνορά της. Είναι αυτό σωστό; Ποια είναι η πρότασή σας;  

Αν κοιτάξουμε τα πραγματικά στοιχεία, μόνο πολύ λίγοι, δηλαδή περίπου 5.600, ήταν στην πραγματικότητα οι πρόσφυγες που μετεγκαταστάθηκαν σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αν συνεχίσουμε σε αυτό τον ρυθμό, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια. Η μετεγκατάσταση εξάλλου δεν ευνοεί εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά εκείνους που έχουν καταφέρει να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη καταβάλλοντας χρήματα σε λαθροδιακινητές, και ως εκ τούτου δημιουργεί νέα κίνητρα για να έρθουν και άλλοι πρόσφυγες στην Ευρώπη παράνομα. Πρέπει, λοιπόν, εμείς να εξασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, να δυμιουργήσουμε ευρωπαϊκά σύνορα. Γι’ αυτό τον λόγο η δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής ήταν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στο να παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια στις χώρες προέλευσης και να δημιουργηθούν νόμιμοι τρόποι εντός της Ευρώπης μέσω προγραμμάτων μετεγκατάστασης για να βοηθήσουν όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και όχι μόνο όσους μπορούν να πληρώσουν τους λαθροδιακινητές.

- Σε πολλές δημοσκοπήσεις εμφανίζεστε ως ο πιο δημοφιλής πολιτικός σήμερα στη χώρα σας, τόσο εξαιτίας της νεαρής ηλικίας σας όσο και της «λαϊκίστικης» πολιτικής την οποία σας κατηγορούν τα αυστριακά ΜΜΕ ότι ακολουθείτε. Είστε λαϊκιστής;  

Είμαι πεπεισμένος ότι ως πολιτικός θα πρέπει πάντοτε να κάνεις αυτό το οποίο πιστεύεις ότι είναι το σωστό. Ημουν, λοιπόν, ανάμεσα στους πρώτους που από πέρυσι προειδοποίησαν για τις αρνητικές συνέπειες της μεταφοράς κυμάτων μεταναστών στην Κεντρική Ευρώπη και της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων. Αυτή η θέση δεν ήταν δημοφιλής εκείνη την περίοδο. Ηταν το ακριβώς αντίθετο. 

- Αρκετοί Ευρωπαίοι θεωρούν την Αυστρία νέα Ουγγαρία εξαιτίας της κριτικής που ασκεί για την προσφυγική κρίση, καθώς και της ανόδου της Ακρας Δεξιάς.
Ξεκάθαρα η Αυστρία δεν είναι μια ξενοφοβική χώρα. Μόνο πέρυσι, εντελώς μόνοι, δεχτήκαμε 90.000 αιτούντες άσυλο, τον δεύτερο κατά κεφαλή αριθμό στην Ευρώπη πίσω από τη Σουηδία. Αυτό αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση για την Αυστρία, ιδίως όσον αφορά την ένταξη όλων αυτών των μεταναστών. Επίσης, δεν θα πρέπει να κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι όλοι όσοι ψήφισαν τον κ. Χόφερ (σ.σ.:  ο ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος της Αυστρίας) είναι αυτόματα από την Ακροδεξιά. Οι Αυστριακοί πολίτες είναι ώριμοι και θα κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να ψηφίσουν ανάλογα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης