Τσίπρας από Μπρατισλάβα: Να σταματήσει η Ευρώπη να υπνοβατεί

Τσίπρας από Μπρατισλάβα: Να σταματήσει η Ευρώπη να υπνοβατεί

«Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη, με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους, για τους νέους της και όλους τους πολίτες της» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των 27 αρχηγών και κυβερνήσεων της ΕΕ

Τσίπρας από Μπρατισλάβα: Να σταματήσει η Ευρώπη να υπνοβατεί
«Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μια συμπαγή ατζέντα για αλλαγή» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των 27 αρχηγών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στη Μπρατισλάβα.

Τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη, με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους, για τους νέους της και όλους τους πολίτες της». «Χρειαζόμαστε» σημείωσε «μια Ευρώπη που να μπορεί να διαχειρίζεται τη μετανάστευση αποτελεσματικά και με ανθρωπιστικό τρόπο».


Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση».
Κλείσιμο

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η σημερινή σύνοδος είναι η πρώτη συζήτηση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και εξέφρασε την ελπίδα του «ότι θα βρούμε ένα κοινό βήμα, ένα θετικό βήμα».

 
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού 

 
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο με συγκεκριμένες θέσεις: 

-Για τα θέματα Ασφάλειας η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχη ουσιαστική αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και του διεθνούς ρόλου της ΕΕ, ώστε  να λειτουργήσει παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου και να συμβάλλει θετικά στην διευθέτηση των περιφερειακών κρίσεων.

-Για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η αντιμετώπιση του στην βάση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και της δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης. 

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ως θετική την τοποθέτηση Γιούνκερ για την ανάγκη αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ. 

Πάντως η Βουλγαρία θα βάλει θέμα ενίσχυσης των δικών της συνόρων για την περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, κάτι που προοπτικά θα επιβαρύνει ξανά την Ελλάδα. Επιπλέον οι χώρες του Βίζενγκραντ δεν δείχνουν να αλλάζουν στάση ενώ πιο έντονη είναι η τοποθέτηση της Ουγγαρίας που επιμένει στο δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό. 

-Στο θέμα της οικονομίας η ελληνική πλευρά θα ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, ενώ θα ζητήσει τον διπλασιασμό του «πακέτου Γιούνκερ», τη σύνδεση της ανάπτυξης με την κοινωνική συνοχή, και μέτρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, με κατεύθυνση μια πιο κοινωνική Ευρώπη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης