Εκλογικός νόμος: Ψηφίστηκε, αλλά χωρίς να πιάσει τους «200», στην Επιτροπή της Βουλής

Εκλογικός νόμος: Ψηφίστηκε, αλλά χωρίς να πιάσει τους «200», στην Επιτροπή της Βουλής

Ποια στάση τήρησαν όλα τα κόμματα - Ρόλο ρυθμιστή επιχειρεί να παίξει η ΧΑ

Εκλογικός νόμος: Ψηφίστηκε, αλλά χωρίς να πιάσει τους «200», στην Επιτροπή της Βουλής
Με ευρεία πλειοψηφία, αλλά χωρίς να πιάνει τον στόχο των 200 βουλευτών, ολοκληρώθηκε η ψήφιση του εκλογικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη 19 Ιουλίου και θα ψηφιστεί την επομένη, στις 20.

Την ίδια ώρα, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και από το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρουν ότι αλλαγές ως προς την κατάργηση του μπόνους δεν θα υπάρξουν, ενώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις στο όριο εισόδου στη Βουλή και ίσως στην διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.

Κλείσιμο
Αναλυτικά, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» σε όλα τα άρθρα. Η ΝΔ καταψήφισε το σύνολο του νομοσχεδίου. Να σημειωθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε, με τη μορφή τροπολογίας, παλαιότερη πρόταση νόμου για την ψήφο στους ομογενείς, τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού για να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και την τριχοτόμηση της Β' Αθήνας.

Η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε για την τελική στάση που θα κρατήσει στην Ολομέλεια, επιχειρώντας να λειτουργήσει ως ρυθμιστής.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ξεκαθάρισε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο ως έχει, ωστόσο δήλωσε ότι αναμένει την απάντηση της κυβέρνησης αναφορικά με τις προτάσεις που έχει καταθέσει, γι' αυτό και επιφυλάσσεται για την τελική στάση που θα κρατήσει στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης προβλέπει, μεταξύ άλλων: σπάσιμο εκλογικών περιφερειών, διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%, ψήφο στους ομογενείς και τους 17άρηδες και μπόνους, εφόσον το πρώτο κόμμα πιάσει συγκεκριμένο ποσοστό (39%-42%).

Το ΚΚΕ δήλωσε ότι υπερψηφίζει όλα τα άρθρα εκτός από το τρίτο, που διατηρεί το όριο 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Το Ποτάμι, αν και δήλωσε ότι καταψηφίζει τα άρθρα με τη σημερινή τους μορφή, υπογράμμισε ότι η στάση του στην Ολομέλεια θα εξαρτηθεί από ενδεχόμενες αλλαγές που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα έχει καταθέσει τρεις τροπολογίες για την ψήφο στους ομογενείς, την ψήφο στους 17άρηδες και την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με μία έδρα ανά 2% ποσοστού.

Τέλος, η Ενωση Κεντρώων ψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από το πρώτο, που επιφυλάχθηκε, εξηγώντας ότι το δικαίωμα ψήφου πρέπει να περιοριστεί στους 17άρηδες και όχι στους 16άρηδες.

Πλέον, με τους συσχετισμούς δυνάμεων να έχουν σχεδόν διαμορφωθεί και εφόσον η κυβέρνηση δεν καταθέσει αλλαγές εως την ψήφιση του νομοσχεδίου, η πλειοψηφία στα άρθρα 2 και 5, που αφορούν την κατάργηση του μπόνους και τον χρόνο έναρξης ισχύος, λαμβάνουν 167 θετικές ψήφους.

Σε αυτές προστίθενται τα «ναι» του κ. Νίκου Νικολόπουλου και του κ. Θανάση Θεοχαρόπουλου, ενώ, αν υπερψηφίσουν και οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο αριθμός θα ανέβει στους 197.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, που προβλέπει δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη, απαιτεί 151 θετικές ψήφους για να ισχύει άμεσα, ενώ η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών απαιτεί ψήφιση από τουλάχιστον 200 βουλευτές, για να ισχύσει από τις ερχόμενες εθνικές εκλογές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης