Σύγκρουση κυβέρνησης - Εισαγγελίας Εφετών για την Siemens

Σύγκρουση κυβέρνησης - Εισαγγελίας Εφετών για την Siemens

Κυβερνητικές πηγές καταγγέλλουν συστηματική προσπάθεια για παραγραφή της υπόθεσης-  Ο Άρειος Πάγος διέταξε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για να εντοπιστούν οι ευθύνες -Τι απαντά η Εισαγγελία Εφετών- Και ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Tηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Παρασκευόπουλου

Σύγκρουση κυβέρνησης - Εισαγγελίας Εφετών για την Siemens
Ομοβροντία αιχμηρών σχολίων εξαπέλυσαν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εναντίον δικαστών, αλλά και κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά τα όσα συνέβησαν με τη δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Κυβερνητικές πηγές, κατ' αρχάς, έβαλαν κατά της Εισαγγελίας Εφετών, αναφέροντας ότι σε αυτή πρέπει “να αναζητηθεί ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens”. Οι ίδιες πηγές μιλούσαν για «συστηματική προσπάθεια», όχι μόνο για να παρακωλυθεί η υπόθεση της Siemens και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση για μία τέτοια εξέλιξη.

Πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν επίσης ότι στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου, η τελευταία ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα ό,τι έχει ξεκινήσει διεύρυνση για το ποιος έχει την ευθύνη για την εμπλοκή στη δίκη της υπόθεσης Siemens.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «λέμε σαφέστατα ότι αυτά που ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών τα έχει λάβει (τη μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens), άρα η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτή» και άφηναν να εννοηθεί ότι υπήρξε «μεθόδευση», σχολιάζοντας πως «ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη».

Από την κυβέρνηση δεν κρύβουν την εντύπωση, όπως λένε, που τους προξενεί το γεγονός, ότι από χτες «έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες». Παραπέποντας σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Siemens, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι «τουλάχιστον θράσος» να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων «έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες», είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή, όπως τονίζουν. Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρονται στη σχέση της κ. Μπακογιάννη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα «μαύρα λεφτά» που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.
Κλείσιμο


ΣΥΡΙΖΑ κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Οξεία επίθεση κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίσης και ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Siemens. Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου αναφέρει:

“Μάλλον το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θεωρούν ότι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Ο κόσμος, όμως, δεν έχει ξεχάσει τα μαύρα ταμεία της Siemens, τις βαλίτσες του κ. Τσουκάτου, την «περίεργη» φυγή του  Χριστοφοράκου και του Καραβέλα (επί ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη). Δεν έχει ξεχάσει τις «δωρεές»,  τα τηλεφωνικά κέντρα και τις καφετιέρες. Δεν έχει ξεχάσει τον σκανδαλώδη εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία, ούτε τη διαδικασία με την οποία ήρθε στη βουλή- και του οποίου οι όροι δεν τηρήθηκαν καν από τη Siemens. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Συνασπισμός, παλιότερα, έχουν  αγωνιστεί με κάθε μέσο, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για το ξεσκέπασμα του «σκανδάλου των σκανδάλων». Το μόνο που καταφέρνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ  με τις καταγγελίες τους για συγκάλυψη από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι να αυτογελοιοποιούνται. Κάθε φορά που μιλούν εκτίθενται, κάθε φορά που καταγγέλλουν υπενθυμίζουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά τους”.

Εντολή Τσίπρα για συνέχιση της δίκης
Τραγικές  διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η αναβολή της υπόθεσης της Siemens και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, ενώ η χώρα μας διασύρεται και γελοιοποιείται διεθνώς.

Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αύριο το πρωί στις 9, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος θα μεταβεί εσπευσμένα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να της ζητήσει να παραγγείλει την εκδίκαση της υπόθεσης της Siemens, που έχει αναβληθεί επ' αόριστον.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης και, αφού ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στη δικαστική διερεύνηση της επίμαχης υπόθεσης, του ζήτησε να μεταβεί στην κυρία Δημητρίου, προκειμένου να δοθεί παραγγελία συνέχισης της δίκης.

Έτσι, ο κ. Παρασκευόπουλος θα μεταβεί αύριο στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προκειμένου ως πολιτικός προϊστάμενος της κυρίας Δημητρίου θα ζητήσει να δοθεί εντολή συνεχίσεως της επίμαχης δίκης σύμφωνα με της διατάξεις του άρθρου 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προβλέπει την κατ' απόλυτη προτεραιότητα εκδίκαση των υποθέσεων εξαιρετικής φύσεως.

Η αλληλογραφία στα χέρια της Β. Θάνου

Στο μεταξύ και κατόπιν σχετικού αιτήματος της Προέδρου του Αρείου Πάγου, κας Β. Θάνου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Αμανατίδης, μετέβη αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο του Αρείου Πάγου και έδωσε στην κα Θάνου όλη την υπηρεσιακή αλληλογραφία μεταξύ της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών που αφορά στη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση της Siemens.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης