Οργή λαού: Δύσκολο το φετινό Πάσχα για τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Οργή λαού: Δύσκολο το φετινό Πάσχα για τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Οσα άκουσαν από τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης Μηταφίδης και Κουράκης είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία

Οργή λαού: Δύσκολο το φετινό Πάσχα για τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Δύσκολες ώρες περνούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους όπου έχουν μεταβεί για το Πάσχα οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που θα κληθούν να ψηφίσουν το πακέτο των 9 δισ. ευρώ.

Τα όσα άκουσαν χθες από τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης οι κ.κ. Μηταφίδης και Κουράκης είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία και το εισπράττουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μάχη... για να πάρει η κυβέρνηση μέτρα 9 δις ευρώ, δεν αποτελεί επιχείρημα για τους βουλευτές που θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τις νέες επιβαρύνσεις που θα επιβάλλει η “αριστερή κυβέρνηση”. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι βουλευτές που φέτος θα προτιμήσουν να περάσουν το Πάσχα στην Αθήνα και όχι στα χωριά τους...

Μέσα από αυτό το πρίσμα και παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Οι κινήσεις της τάσης των «53» τον τελευταίο μήνα αποτελούν καμπανάκι προειδοποίησης. Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπήρξε προειδοποίηση ότι οι περίπου 11 βουλευτές που ανήκουν στην τάση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ψηφίσουν. Στο εσωτερικό της τάσης υπάρχουν στελέχη που έχουν επιπλέον λόγους δυσαρέσκειας. Ο Θοδωρής Δρίτσας είναι πάντα αντιμέτωπος με την συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου και η Βασιλική Κατριβάνου δεν κρύβουν την αντίθεσή τους με την πολιτική στο προσφυγικό κατά παράβαση όλου του προστατευτικού πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Βουλευτής που παρακολουθεί με προσοχή και σταθμίζει και ο ίδιος την στάση του λέει: «Συνήθως σε τέτοιες οριακές καταστάσεις δεν υπάρχει μόνο μία αιτία, εκφράζονται συσωρευμένες πικρίες και δυσαρέσκειες, πολιτικές και προσωπικές»
Κλείσιμο




Βουλευτές όπως η Αννέτα Καββαδία και ο Χρήστος Καραγιαννίδης έχουν εκφράσει στο παρελθόν δίχως τυμπανοκρουσίες την διαφοροποίησή τους για πτυχές της ακολουθούμενης πολιτικής και για την αθέτηση υποσχέσεων και δεσμεύσεων. Βουλευτές όπως η Νίνα Κασσιμάτη και η Άννα Βαγενά είχαν εκφράσει δυσαρέσκεια για το ασφαλιστικό ακόμη και στην αρχική εκδοχή του και όταν δεν συνοδευόταν από το επιπλέον πακέτο των φορολογικών και εισπρακτικών μέτρων.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι βουλευτές διαφορετικών περιφερειών και ηλικιών όπως ο Νίκος Μανιός, ο Νάσος Αθανασίου, ο Σταύρος Μονεμβασίτης, που ποτέ δεν άφησαν υπόνοιες για την στάση τους, εντούτοις σε κάθε τους συζήτηση λένε ότι "τα πράγματα είναι δύσκολα", τόσο όσον αφορά την ακολουθούμενη πολιτική όσο και τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Αν σε κάτι συμφωνούν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «δεν ανέχονται υποδείξεις και κριτική από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν την χώρα εδώ που βρίσκεται».




Την κατάσταση εξηγεί έτερος βουλευτής: «Η δυσαρέσκεια και οι αντιρρήσεις είναι πραγματικές και υπαρκτές, υπάρχουν συνάδελφοι που είναι πραγματικά στα όρια τους, το τι θα κάνουν όμως δεν είναι βέβαιο, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και κυρίως του τελικού πακέτου, της δικαιολόγησής του από τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη και η στάση της αντιπολίτευσης μπορεί να παίξει τον ρόλο της».

Οι αντιδράσεις όπως συνήθως συμβαίνει στην «αριστερά» που νιώθει ότι απειλείται και πολιορκείται από παντού από ορατούς και αόρατους εχθρούς είναι παρασκηνιακές. Ακόμη και αν δεν ρίξουν την κυβέρνηση δεν αποκλείεται να υπάρξουν παραιτήσεις που όμως θα δηλητηριάσουν περισσότερο την πολιτική ατμόσφαιρα.

Συνολικά μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τρεις διακριτές τάσεις:

- όσοι είναι ταυτισμένοι με την ηγεσία και στηρίζουν στη Βουλή, στο κόμμα και στα ΜΜΕ την γραμμή της. Αυτοί είναι και οι περισσότεροι. Σε αυτούς προστίθενται βουλευτές -ένιοι από τους εναπομείναντες της ΚΟΑ- οι οποίοι αλλάζουν στάση όταν τους προσεγγίζει η ηγεσία του κόμματος.

- όσοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν το πακέτο των 9 δισ. ακόμη κι αν περάσει από την Βουλή θα μπορέσει να δώσει λύση στο οικονομία ή την βυθίσει σε μεγαλύτερη ύφεση. Ακόμη περισσότερο αν θα μπόρεσε να υλοποιηθεί στην πράξη ή στρέψει και το σύνολο της κοινωνίας ενάντια στην αριστερά.




- τέλος μία μικρότερη κατηγορία που το περασμένο καλοκαίρι φλέρταραν και με την ΛΑΕ αλλά τελικά αποφάσισαν να παραμείνουν για να δοκιμάσουν μία τελευταία ευκαιρία. Είναι οι λιγότεροι, μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών, βλέπουν ότι απομακρύνονται από τις αριστερές πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις του κόμματος και εν τέλει αυτοί είναι και πιο ευάλωτοι στην κοινωνική κατακραυγή. Σε αυτούς προστίθενται ευάριθμοι νεοεκλεγμένοι που πιστεύουν στις αριστερές αρχές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης