Τώρα και ο Τσίπρας λέει πως υπάρχει κίνδυνος ρωσοτουρκικού πολέμου

Τώρα και ο Τσίπρας λέει πως υπάρχει κίνδυνος ρωσοτουρκικού πολέμου

Οι ροές ήταν τόσο μεγάλες και αναπάντεχα βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα που κανείς δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει άμεσα. Πράγματι υπήρξαν καθυστερήσεις - Η συμφωνία με το ΝΑΤΟ διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα - Η Σύνοδος Κορυφής έβαλε τέλος στο θέμα Σένγκεν- κλειστά σύνορα - Θα ενημερώσω τους αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τώρα και ο Τσίπρας λέει πως υπάρχει κίνδυνος ρωσοτουρκικού πολέμου
Σε κλίμα συναίνεσης για το προσφυγικό και σφοδρής αντιπαράθεσης για την εσωτερική σκηνή κινήθηκε η τοποθέτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ωστόσο αν και διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Συνθήκη Σένγκεν, παραδέχθηκε ότι η απειλή εγκλωβισμού της Ελλάδας στα βόρεια σύνορά της είναι υπαρκτή.

Στο τέλος της ομιλίας του που διήρκησε σχεδόν μία ώρα επιχείρησε να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην ΝΔ και προσωπικά στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Εδώ και 2-3 μήνες δεχόμαστε λυσσαλέα  επίθεση από την διαπλοκή και την ΝΔ που επιχειρεί να δείξει ότι όλοι είναι ίδιοι. Μιλά διαρκώς ο κ. Μητσοτάκης για το ηθικό πλεονέκτημα Αριστεράς. Εσείς και η παράταξή σας να είστε πιο προσεκτικοί γιατί εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων μόλις τις πήραμε τις πήγαμε στην δικαιοσύνη όχι στα συρτάρια. Δεν είμαστε εμείς που δίνουμε εντολές στους προξένους να μην τις παραλάβουν τις λίστες.» είπε για να προσθέσει: «Πρέπει να απολογηθείτε γι αυτό στον λαό γιατί η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά που ήσασταν πρωτοκλασάτο στέλεχος ήταν αυτή που προστάτευσε τους φοροφυγάδες». 

Επισήμανε δε ότι «όσο προστατεύσατε τους φοροφυγάδες τους προστατεύσατε . Τέλος πια η προστασία. Αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη κυβέρνηση στον τόπο που τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει θα προσπαθήσει να τις φέρει εις πέρας. Τις δεσμεύσεις στήριξης των αδυνάτων και χτυπήματος κατά της διαφθοράς. Εμείς ανοίξαμε το θέμα των θαλασσοδανείων, της Ζίμενς και θα το πάμε μέχρι τέλους. Τίποτα δεν θα ξεχαστεί».

Αναφορικά με το ασφαλιστικό είπε ότι όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο «αποτελούν μεγάλη  ντροπή για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει τρόπος να χτυπηθούν οι διακινητές και να τελειώσει το δράμα των ανθρώπων… Η ΕΕ είναι μπροστά στις μεγαλύτερες προκλήσεις της νεότερης ιστορίας της:
Κλείσιμο

  1. Ο κίνδυνος για πόλεμο Τουρκία Ρωσία στην γειτονία μας.
  2. Η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Παράλληλα διευρύνεται η παγμόσμια απειλή που είναι η άνοδος του ακραίου θρησκευτικού φανατισμού με την μορφή ISIS και στην καρδία Ευρώπης.
  3. Όλα αυτά την στιγμή pου η οικονομική κρίση παραμένει. Διότι οι κεντρικές κατευθύνσεις που αποφάσισε η ΕΕ για την αντιμετώπισή της ήταν οι νεοφιλελεύθερες απόψεις που αντί να λύσουν δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα συνοχής.

Σε αυτό το ευαίσθητο και σύνθετο περιβάλλον η ΕΕ εμφανίζεται σήμερα αδύναμη και διαιρεμένη στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Έλλειμμα αλληλεγγύης, αντίληψη για αλα κάρτ αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, αίσθηση ότι υπάρχουν κανόνες για κάποιους αλλά αλα κάρτ συμμετοχή στα βάρη για άλλους.

Η ενίσχυση ακροδεξιών δυνάμεων στον πυρήνα της Ευρώπης εξ αιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και η ανάδειξη σε κυβερνήσεις π… δημιουργούν σύνθετο περιβάλλον, αναπαράγουν αδυναμίες, έλλειμμα ηγετικής καθοδήγησης και αδυναμία θεσμικού πλαισίου για αντιμετώπιση κρίσεων όπως η σημερινή.

Η χώρα βρίσκεται στην αιχμή των 2 εκ των 3 κρίσεων. Οικονομικής και προσφυγικής και ανέλαβε βάρος δυσανάλογο. Δεν το κάναμε ως υποχρέωση έναντι των εταίρων αλλά έναντι των δικών μας αξιών.

Η χώρα και η πλειοψηφία των νησιωτών – με κάποιες εξαιρέσεις – σηκώνει ψηλά το βάρος ουμανιστικών αξιών σε μια Ευρώπη που δυστυχώς απομακρύνεται από τις ιδρυτικές αξίες.
Αναδεικνύουμε παρά τις δυσκολίες το ανθρώπινο πρόσωπο Ευρώπης σε μια περίοδο που η Ευρώπη διχάζεται και ενισχύονται δυνάμεις που επιθυμούν να χτίζουν τείχη.

Η κυβέρνηση δίνει μάχη στην πρώτη γραμμή για τις ιδρυτικές αξίες Ευρώπης. Γι αυτό όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι υπερήφανοι. Δεν μπορούμε από εδώ και στο εξής να ανεχθούμε σε ευθυνόφοβους γραφειοκράτες ή ξενοφοβικές κυβερνήσεις να κουνούν δάχτυλο και να κάνουν υποδείξεις στην Ελλάδα. Από εδώ και στο εξής όταν θα μιλούν για την Ελλάδα για προσφυγικό θα πρέπει να βουτούν την γλώσσα στο μυαλό τους, να σκέφτονται και μετά να μιλούν. Δεν θα αφήσουμε καμιά πρόκληση και επίθεση αναπάντητη. Η Ελάδα έχει το χρέος της και όχι τα μαθήματά της απέναντι στην γραφειοκτατία αλλά χρέος απέναντι στις πανανθρώπινες αξίες.
Η στοχοποίηση της Ελλάδας με αφορμή έκθεση για καθυστερήσεις ήταν προσχηματική και απαράδεκτη.

Στην χθεσινή σύνοδο κορυφής μπήκε οριστικό τέλος σε όλη αυτή την συζήτηση. Και θέλω να πιστεύω τέλος και σε άθλιες μεθοδεύσεις κύκλων της ΕΕ να στοχοποιηθεί η Ελλάδα που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος και έχει ανταποκριθεί καλύτερα από τον καθένα. Είναι θετικό γεγονός ότι αποτελεί κοινή αναγνώριση ότι η Ελλάδα είναι χώρα που έκανε τα περισσότερα από κάθε άλλη και αυτό δεν το αντέκρουσε κανείς. Σημαντική είναι η ρητή αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ότι διατηρείται η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν και κλείνει κάθε συζήτηση περί έξόδου από την Συνθήκη ή η αρχή του τέλους της Συνθήκης με επίκεντρο την Ελλάδα.

Διασφαλίζεται ότι οι Έλληνες αλλά και οι επισκέπτες τουρίστες από ΕΕ δεν θα έχουν καμία επίπτωση από την προσφυγική κρίση όποιες διαστάσεις και αν πάρει το φαινόμενο στο μέλλον
Πήραμε σαφή διαβεβαίωση ότι μονομερείς μη συντονισμένες ενέργειες από χώρες προέλευσης δεν είναι επιτρεπτές.

Ωστόσο, πολλές φορές υπήρξαν δεσμεύσεις που δεν υλοποιήθηκαν και δεν τηρήθηκαν. Συνήθως ο έλεγχος επικεντρώνεται στον έλεγχο της Ελλάδας. Υπήρξαν δεσμεύσεις για μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα σε ύψος 66 χιλ. και έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 250. Να προχωρήσουμε και πέρα των υποχρεώσεών μας ώστε να υπάρχουν δυνατότητες παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες. Η Ελλάδα πρωτοστατεί και θα το κάνει στην εφαρμογή συμφωνηθέντων τόσο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο όσο και αποφάσεις ΝΑΤΟ απαιτώντας απο Τουρκία και γείτονες να τηρήσουν δεσμεύσεις. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να απομονωθεί στην Ευρώπη επειδή ακραίοι ακροδεξιοί κύκλοι το επιθυμούν. Η Ελλάδα θα επιδιώξει να απομονωθούν από την Ευρώπη αυτοί οι ακραίοι κύκλοι
 
Τι είπε ο πρωθυπουργός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μην χρησιμοποιείται επιχειρήματα με όσους κουνούν το δάκτυλο ότι καθυστερήσαμε. Οι ροές ήταν τόσο μεγάλες και αναπάντεχα βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα που κανείς δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει άμεσα. Πράγματι υπήρξαν καθυστερήσεις. Όμως τούτη την ώρα θα περίμενα να πείτε ότι σε σχέση με άλλες χώρες η Ελλάδα είναι «μέρα με νύκτα». Παρά ταύτα δηλώνω ότι χαίρομαι για την αλλαγή στάσης της παράταξής σας. Εσείς κ. Κουμουτσάκο σπεύσατε να συμβουλεύσετε τον Πλακιώτακη στην Σύνοδο των Αρχηγών ότι η θέση της ΝΔ είναι να μην γίνουν χοτ σποτ στα νησιά γιατί είναι εστίες έντασης που δεν πρέπει να δεχθεί η χώρα.

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτά τα έλεγε ο κ. Καμμένος. Ρώτα τον Καμμένο.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Χαίρομαι που η αλλαγή στάσης δίνει δυνατότητα για κοινή εθνική γραμμή στο κρίσιμο θέμα του προσφυγικού.

Μην χρησιμοποιείτε τον όρο κλειστά σύνορα. Δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρχουν. Το Θέμα Σένγκεν και στοχοποίησης Ελλάδας τελείωσε χθες. Ο κίνδυνος είναι ο έλεγχος ροών και δίνουμε μάχη αρνούμενοι να δεχθούμε συμπεράσματα αν δεν υπάρχουν συντονισμένες ενέργειες στο βαλκανικό διάδρομο. Ο όρος κλειστά σύνορα δημιουργεί φόβο. Στην χειρότερη δυνατή περίπτωση θα έχουμε  να αντιμετωπίσουμε τον έλεγχο των ροών. Ακόμα και σε αυτή την εκδοχή οι δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την ΕΕ ως πεδίο επιμερισμού βαρών θα σταθούν πλάι μας σε όσους προωθούν τους φράχτες προκειμένου να μην συμβούν τετελεσμένα που δεν θα είναι επιβαρυντικά μόνο για Ελλάδα αλλά καταστροφικά για το κοινό μας σπίτι την Ευρώπη.
Το επόμενο διάστημα να ρίξουμε το βάρος για να τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία ΝΑΤΟ.

Διασφαλίζει κυριαρχικά δικαιώματα και σταματά παιχνίδι απόδοσης ευθυνών. Οι ακραίοι κύκλοι τι έλεγαν; Δεν μπορείτε να φυλάξετε τα σύνορά σας. Αγνοούσαν ότι είναι θαλάσσια σύνορα. Αγνοούσαν γεγονός ότι βάρκες της κακιάς ώρας εισέρχονται στα ελληνικά – ευρωπαϊκά σύνορα και τότε η μόνη υποχρέωση είναι να τους σώσεις. Το ΝΑΤΟ δεν θα επιχειρεί σώζοντας. Θα έχει ευθύνη παρακολούθησης και εντοπισμού κινήσεων διακινητών στις Τουρκικές ακτές με την τεχνολογία που διαθέτει κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν τα ελληνικά πλοία παρότι έχουμε τεχνογνωσία αλλά απαγορεύεται να βλέπουμε τις κινήσεις στις τουρκικές ακτές
Ευθύνη εντοπισμού και ειδοποίησης Φρόντεξ ώστε να σπεύσουν να αποτρέψουν στα τουρκικά παράλια.

Η Τουρκία βρίσκεται και σε μεγάλες δυσκολίες στο εσωτερικό – τρομοκρατική επίθεση – εντούτοις πιστεύω ότι όσα συμφωνήσαμε θα τηρηθούν και στις 7 Μαρτίου στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με παρουσία του τΤούρκου Πρωθυπουργού – στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει συντονισμός για εντοπισμό για να έχουμε αποτελέσματα και μείωση ροών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η Ελλάδα είναι στο μέσο 2 παράλληλων κρίσεων. Για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να συνεχίσει μεγάλο αγώνα υπεράσπισης ανθρωπιστικών αξιών. Με συντονισμένες προσπάθειες και συντονισμό με Ευρωπαϊκές Δυνάμεις να αποτελέσει μέρος λύσης και όχι προβλήματος.
Θα είμαι στην διάθεση αρχηγών κομμάτων για αναλυτική ενημέρωση στο κρίσιμο ζήτημα.
Θα μεταβώ στο Προεδρικό Μέγαρο για ενημέρωση.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού για το παράλληλο πρόγραμμα

Είπατε ότι η χώρα είναι σε μεγάλη κρίση και ο λαός σε κατάθλιψη γιατί επιδεινώθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Που είσαστε τα προηγούμενα χρόνια που το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%. Αυτός ο χρόνος είναι που επιδεινώθηκαν τα πράγματα στην χώρα; Δεν σας πιστεύει κανείς. Η οικονομική κρίση παραμένει. Δεν μπορείτε να πείσετε ότι για το ασφαλιστικό φταίει οι επτά μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης και όχι η δική σας διακυβέρνηση.

Πριν τέσσερις μήνες είχαμε εκλογές και πρώτη φορά έγιναν μετά την δύσκολη συμφωνία και όχι πριν. Ο λαός ήξερε και θα μας κρίνει και στο τέλος της διαδρομής. Αυτή την ώρα μπορείτε να λέτε πολλά και να νομίζεται ότι κερδίζετε πόντους. Εμείς έχουμε ευθύνη να πάμε την χώρα σε ήρεμα νερά και θα το κάνουμε χωρίς να ακούμε τις κραυγές σας. Θα βγάλουμε χώρα από κρίση κρατώντας κόκκινες γραμμές και την χώρα όρθια.

Μας λέτε ότι δεν είναι αριστερή πολιτική η πολιτική μας. Μας λέτε ότι δεν έχει ταυτότητα η πολιτική μας. Μας κάνετε και κριτική από τα αριστερά. Σας λέμε ότι έχει ταυτότητα σε μια κρίση που πρέπει ν α είναι η πατριωτική.

Δεν θα κριθούμε από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ αλλά στο τέλος της διαδρομής από τις δυνάμεις που μας έδωσαν 3 απανωτές νίκες. Αυτές οι δυνάμεις γνωρίζουν τις δυσκολίες μέσα από τις οποίες αναγκαζόμαστε να δίνουμε βάρος προστασία στους πιο αδύναμους. Για να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση είχαμε πει ότι θα προχωρήσουμε εκπόνηση παράλληλου προγράμματος για στήριξη αδυνάτων. Παρά τις προφανείς δυσκολίες και την επιτροπεία, την λυσσαλέα αντίδραση κατεστημένου καταφέρνουμε σήμερα ένα μεγάλο βήμα. Μετά το νομοσχέδιο για ανθρωπιστική κρίση, τις 100 δόσεις,  σήμερα έχουμε ακόμα ένα νομοσχέδιο για προστασία αδυνάτων που έχει γραφτεί στην Ελλάδα και όχι στα Αγγλικά.

Δίνουμε αγώνα κόντρα στην διαφθορά ου υπονομεύει κάθε προοπτική ανάπτυξης. Αυτό τον αγώνα θα επιθυμούσαμε να έχουμε σύσσωμες τις πολιτικές δυνάμεις, όμως, σας έχουμε απέναντι να υπερασπίζεστε ότι πιο παλιό από το παλιό και σάπιο στο κατεστημένο του τόπου.
Είναι αγώνας που πολλές κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί υποσχέθηκαν αλλά δεν τόλμησαν. Εμείς όσες απειλές και αν δεχθούμε δεν θα υποχωρήσουμε. Θα τον πάμε μέχρι τέλους και θα κερδίσουμε.

Είπατε ότι το παράλληλο πρόγραμμα είναι παράσταση. Σας ενοχλεί.
Όταν πρωτοήρθε κάνατε μεγάλη φασαρία ότι δεν είναι κοστολογημένο και θα μας οδηγήσει στα βράχια. Αυτή η φασαρία έφτασε στους Θεσμούς που ζήτησαν μικρή παράταση να εξετάσουν αν είναι κοστολογημένο. Το έκαναν και ήρθε το πρόγραμμα στην Βουλή. Τόσο άγχος και αγωνία μην τυχόν αυτή η κυβέρνηση έχει τόλμη να προχωρά σε πολιτική στήριξης των κοινωνικών στρωμάτων.

Έμαθα προχθές που βρισκόσασταν στις Βρυξέλλες στην Σύνοδο Λαϊκού Κόμματος και συναντηθήκατε με Μέρκελ της είπατε ότι δεν θα στηρίζετε στα δύσκολα και οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ
Δεν σας ζήτησα τα δύσκολα , δεν σας ζήτησα να ψηφίστε το ασφαλιστικό. Ψηφίστε τουλάχιστον τα εύκολα.

Μας είπατε ότι όσα φέρνουμε σήμερα εδώ και κυρίως δυνατότητα για 2,5 εκατ. για ανασφάλιστους να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, ότι το είχατε κάνει. Δεν το είχαμε καταλάβει ούτε εμείς ούτε οι ανασφάλιστοι συμπολίτες.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε έγγραφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που δίνει οδηγίες για το τι γίνεται αν κάποιος δεν έχει ασφάλιση. Του υποχρέωναν να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση αποδοχής χρέους με την οποία αναλάμβαναν το κόστος νοσηλείας. Το κόστος με βάση ισχύοντα τιμοκατάλογο.

Εδώ και 2-3 μήνες δεχόμαστε λυσσαλέα επίθεση για να δείξει η διαπλοκή ότι όλοι το ίδιο είναι και μιλά διαρκώς ο κ. Μητσοτάκης για ηθικό πλεονέκτημα Αριστεράς. Εσείς και η παράταξή σας να είστε πιο προσεκτικός γιατί εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων μόλις τις πήραμε τις πήγαμε στην δικαιοσύνη όχι στα συρτάρια.

Πρέπει να απολογηθείτε γι αυτό στον λαό γιατί η κυβέρνηση του κ. σαμαρά που είσαστε πρωτοκλασάτο στέλεχος ήταν αυτή που προστάτευσε τους φοροφυγάδες. Γνωρίζω ότι Παπασταύρου ήταν στέλεχος του πρώην πρωθυπουργού. 

Όσο προστατεύσατε τους φοροφυγάδες τους προστατεύσατε . Τέλος πια η προστασία. Αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη κυβέρνηση στον τόπο που τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει θα προσπαθήσει να τις φέρει εις πέρας. Τις δεσμεύσεις στήριξης αδυνάτων και χτύπημα κατά διαφθοράς. Εμείς ανοίξαμε το θέμα των θαλασσοδανείων, της Ζίμνες και θα το πάμε μεχρι τέλους. Τίποτα δεν θα ξεχαστεί. Θα το πάμε μέχρι τέλους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης