Δημαράς (ΣΥΡΙΖΑ) εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Πού πήγε η μείωση της φρουράς των πολιτικών προσώπων;

Δημαράς (ΣΥΡΙΖΑ) εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Πού πήγε η μείωση της φρουράς των πολιτικών προσώπων;

Καταγγέλλει τον υπ. Προστασίας του Πολίτη ότι παρά τις οδηγίες του πρωθυπουργού για μείωση της φρουράς των πολιτικών προσώπων, τίποτα δεν έχει γίνει

Δημαράς (ΣΥΡΙΖΑ) εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Πού πήγε η μείωση της φρουράς των πολιτικών προσώπων;
Τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, υποστηρίζοντας ότι παρά τις ρητές οδηγίες του πρωθυπουργού για μείωση της φρουράς των πολιτικών προσώπων, τίποτα έως σήμερα δεν έχει γίνει.

Ο βουλευτής υπενθυμίζει τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων για μείωση της αστυνομικής φύλαξης των πολιτικών προσώπων, προκειμένου να διατεθούν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση της καθημερινής εγκληματικότητας. Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η δέσμευση του πρωθυπουργού για την δημιουργία του νέου φορέα «ο αστυνομικός της γειτονιάς».

Ωστόσο, ο κ. Δημαράς επισημαίνει: «Παρά την έκκληση του Πρωθυπουργού, η οποία συνοδεύτηκε από τη μείωση της αστυνομικής φρουράς του ιδίου κατά 40%, διαπιστώνεται ότι ενδεχομένως ο αριθμός των αστυνομικών και υπαλλήλων των σωμάτων ασφαλείας που εξακολουθεί να απασχολείται στη φύλαξη πολιτικών προσώπων να υπερβαίνει τις πραγματικές ανάγκες φύλαξης και να υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω περιορισμού του αριθμού αυτού.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
Κλείσιμο

- Για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του προσωπικού αυτού έχουν επενδυθεί σημαντικοί πόροι του κράτους,

- Ότι οι υπηρεσιακές ανάγκες των Σωμάτων Ασφαλείας είναι αυξημένες, οφείλουμε να εξετάσουμε αν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια για την επιστροφή μέρους του προσωπικού αυτού στις υπηρεσίες του». 

Η ερώτηση του βουλευτή που εκθέτει την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ως εξής: 

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
 
Θέμα: «Φύλαξη πολιτικών προσώπων από αστυνομικούς»
 
Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα το Φεβρουάριο του 2015 είχε γίνει ειδική αναφορά στην ανάγκη επιβολής ενός νέου ύφους και ήθους εξουσίας από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με ειδική αναφορά στην ανάγκη περιορισμού -για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς- του αριθμού των αστυνομικών που απασχολούνται στη φύλαξη πολιτικών προσώπων. Όπως χαρακτηριστικά είχε επισημάνει ο Πρωθυπουργός: « […] ο αστυνομικός πρέπει να φύγει από τα πολιτικά γραφεία και να πάει στη γειτονιά, εκεί όπου ο πολίτης τον έχει ανάγκη για την ασφάλειά του, έχει ανάγκη τη διαρκή παρουσία του».

Παρά την έκκληση του Πρωθυπουργού, η οποία συνοδεύτηκε από τη μείωση της αστυνομικής φρουράς του ιδίου κατά 40%, διαπιστώνεται ότι ενδεχομένως ο αριθμός των αστυνομικών και υπαλλήλων των σωμάτων ασφαλείας που εξακολουθεί να απασχολείται στη φύλαξη πολιτικών προσώπων να υπερβαίνει τις πραγματικές ανάγκες φύλαξης και να υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω περιορισμού του αριθμού αυτού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

-για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του προσωπικού αυτού έχουν επενδυθεί σημαντικοί πόροι του κράτους,

-ότι οι υπηρεσιακές ανάγκες των Σωμάτων Ασφαλείας είναι αυξημένες,

οφείλουμε να εξετάσουμε αν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια για την επιστροφή μέρους του προσωπικού αυτού στις υπηρεσίες του. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
· Ποιος είναι σήμερα ο αριθμός των αστυνομικών ή άλλου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας που απασχολούνται με οποιοδήποτε τρόπο (απόσπαση, διάθεση κ.α.) στις υπηρεσίες φύλαξης: α) Βουλευτών, β) Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών, Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων γ) Λοιπών εν ενεργεία πολιτικών προσώπων και δ) Πρώην πολιτικών προσώπων; Ποιος ήταν ο αντίστοιχος αριθμός για τις παραπάνω κατηγορίες κατά το Δεκέμβριο του 2014;
· Έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες αρχές του Υπουργείου σχέδιο που να επιτρέπει τη μείωση του αριθμού των αστυνομικών που διατίθενται σε πολιτικά πρόσωπα; Θα ήταν διατεθειμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση που είναι άλλωστε σύμφωνη και με τις παραπάνω αναφερόμενες δηλώσεις του Πρωθυπουργού;
 
Ο ερωτών βουλευτής
Δημαράς Γιώργος


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης