Ο Τσίπρας αναγνωρίζει ότι κομματοκρατία και οικογενειοκρατία στο Δημόσιο παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες

Ο Τσίπρας αναγνωρίζει ότι κομματοκρατία και οικογενειοκρατία στο Δημόσιο παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες

Χρειάζεται «αποκομματικοποίηση» του Δημοσίου είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι χρησιμοποίησαν την δημόσια διοίκηση ως φέουδο - Η ομιλία του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης

Ο Τσίπρας αναγνωρίζει ότι κομματοκρατία και οικογενειοκρατία στο Δημόσιο παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες
Αναγνωρίζοντας ότι κομματοκρατία και οικογενειοκρατία στο Δημόσιο παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε «φουλ» επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Οι μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση βρίσκονται στο επίκεντρο της πρώτης μάχης μεταξύ της κυβέρνησης και του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυρικάκου Μητσοτάκη, τρεις μέρες μετά την εκλογή του και εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το μητρώο υπαλλήλων που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας μιλώντας στη δηιμερίδα για τα 30 χρόνια λειρουργίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Αναφερόμενος στον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως αυτός που σήμερα εμφανίζεται ως μέγας μεταρρυθμιστής και εκσυγχρονιστής είχε καίρια θέση επί κυβέρνησης Σαμαρά. Ο κ. Τσιπρας δεν σταμάτησε εδώ, αλλά συνέχισε λέγοντας πως ορισμένοι επαίρονται για πράγματα που έχουν δημιουργήσει θεσμικά κενά και στρεβλώσεις. Πρόσθεσε πως είναι οι ίδιοι που δεν δίστασαν να ονομάσουν τις απολύσεις «διοικητική μεταρρύθμιση», σε αγαστή συνεργασία με τους πιο συντηρητικούς κύκλους των δανειστών. Κατηγόρησε, δε, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για προσπάθεια συνέχισης του πελατειακού κράτους, μέσω τον απολύσεων. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε πως η ρουσφετολογική αντίληψη και νοοτροπία δεν μπορούσε να λειτουργήσει για την πρόσληψη υπαλλήλων, αλλά για την παραμονή και την ανάδειξη σε υψηλότερες θέσεις. Επίσης έκανε λόγο για τιμωρητικό  σύστημα, ενώ συμπλήρωσε πως ο η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να χαράξει διαχωριστική γραμμή σε αυτές τις αντιλήψεις. 

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε εχθές από του υπουργικό συμβούλιο και αφορά την δημόσια διοίκηση τόνισε πως πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Θύμισε πως ο ίδιος τις προηγούμενες φορές που είχε επισκεφτεί το ΕΚΔΔΑ, τόσο ως αρχηγός ενός μικρού κόμματος, όσο και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε σημειώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να συνεχίσει το πελατειακό κράτος, καθώς... δεν έχει τόσους δικούς του να βολέψει! Μάλιστα σημείωσε πως  κι άλλοι ήρθαν να κάνουν τομές, είτε από φόβο είτε από ανασφάλεια συνέχισαν στην ίδια λογική νομής εξουσίας.

Τόνισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως λάφυρο και υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η συνέχεια του. Για το νομοσχέδιο είπε πως το κρίσιμο στοιχείο στην αξιολόγηση είναι να αξιολογούνται και οι αξιολογητές. Πρόσθεσε πως εισάγεται αντικειμενικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης. Προανήγγειλε επίσης την αλλαγή των οργανογραμμάτων των υπουργείων, ενώ στάθηκε στην καθιέρωση θεσμικού γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο, πενταετούς θητείας. 
Κλείσιμο

Μιλώντας για το τι έχει γίνει μέχρι στιγμής ανέφερε πως θεσπίστηκε το νέο μισθολόγιο, στο οποίο προβλέπονται και λοιδορούνται μικρές αυξήσεις για προσοντούχους. Σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για εισαγωγή σπουδαστών στην σχολή Δημόσιας Διοίκησης. 

Ανέφερε επίσης πως προγραμματίζεται σημαντικός αριθμός προσλήψεων για το 2016, καθώς όπως είπε αυτή τη στιγμή οι τομείς που πάσχουν είναι οι τομείς υγείας και παιδείας. Διαβεβαίωσε, επίσης πως δεν θα διοριστούν προϊστάμενοι μέσα από διαδικασίες μη αξιοκρατικές. 

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε σημειώνοντας πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά, να τελειώνει με τη διαπλοκή και το πελατειακό κράτος, ώστε να δημιουργηθεί η Ελλάδα των κοινωνικών δικαιωμάτων και της εμπιστοσύνης. «Το κράτος», είπε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης για την κατάσταση στην δημόσια διοίκηση, «χρησιμοποιήθηκε ως φέουδο, επειδή κυριάρχησε η λογική των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμού αφέθηκαν στη μοίρα τους, ενώ το καθεστώς κομματοκρατίας και οικογενειοκρατίας παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι σε χώρα που ανήκει στον πυρήνα της ΕΕ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης