Σόιμπλε κατά Τσίπρα για το ΔΝΤ: Πολλές φορές πάει η στάμνα στο πηγάδι, μία θα σπάσει...

Σόιμπλε κατά Τσίπρα για το ΔΝΤ: Πολλές φορές πάει η στάμνα στο πηγάδι, μία θα σπάσει...

Πώς σχολίασε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης δεν είναι απαραίτητη»: «Δεν συμφέρει να αμφισβητείς το ρόλο του ΔΝΤ» - Ειρωνεία για το κόστος του 3ου Μνημονίου («είναι σχεδόν τζάμπα») και για την ελληνική... συνέπεια στην τήρηση των δεσμεύσεων («είναι πάντα εκτός χρόνου»)

Σόιμπλε κατά Τσίπρα για το ΔΝΤ: Πολλές φορές πάει η στάμνα στο πηγάδι, μία θα σπάσει...
Ποιος είδε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και δεν τον φοβήθηκε... Οι χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έβγαλαν στην επιφάνεια τον... παλιό, καλό Σόιμπλε, ο οποίος «ξέσπασε» με ειρωνείες κατά της Αθήνας και της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή... Κατά τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα δεν είναι απαραίτητη και επισήμανε: «Η θέση του ΔΝΤ δεν είναι εποικοδομητική».

Συνεχίζοντας σε επικριτικό τόνο, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το Ταμείο ότι ζητάει «παράλογα» πράγματα τόσο από την Ελλάδα, με σκληρές μεταρρυθμίσεις, όσο και από την ΕΕ, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Κλείσιμο
«Ο συμβιβασμός γίνεται στη μέση του δρόμου. Το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει το συμβιβασμό, εάν θα μείνει στο πρόγραμμα. Αν δεν το θέλει, πρέπει να το πει δημόσια» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Η παρέμβαση Σόιμπλε
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ερωτηθείς στο σημερινό Ecofin αναφορικά με τις δηλώσεις Τσίπρα, είπε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης».

«Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά, μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, χρησιμοποιώντας γερμανική παροιμία.

Είπε συγκεκριμένα: «Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού, ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπόψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον».

Και συνέχισε: «Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου -εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στη συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους -διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Ανέφερε μάλιστα και μια γερμανική παροιμία: «Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή προς την στάμνα: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα».
 
Απαντώντας, δε, στο ερώτημα δημοσιογράφου, ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα στοιχίσει λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης είπε αστειευόμενος: «Είναι σχεδόν τζάμπα. Μπορούμε τώρα να χρηματοδοτήσουμε τα χριστουγεννιάτικά μας δώρα από αυτό. Αν συνεχίσετε να το λέτε, θα το πιστέψω».
 
Αναφερόμενος στην κρίση του ευρώ, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η ιστορία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας περιγράφει εν συντομία το πρόβλημα της Ευρωζώνης.

«Συμφωνούμε πάντα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις κάνουμε. Εκτός αν έχουμε ένα πρόγραμμα βοήθειας κι εκεί έχουμε συμφωνία με όρους» συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλώς δημοφιλές, ενώ αναγνώρισε ότι και για μια γερμανική κυβέρνηση θα ήταν πολύ δύσκολο.

«Είναι σαφές ότι πολιτικά αυτό μακροπρόθεσμα είναι για κάθε κυβέρνηση πολύ πιο δύσκολο. Είναι δύσκολο να πεις στον λαό σου ότι πρέπει να το κάνουμε. Δεν είναι δημοφιλές. Ούτε στην Γερμανία. Έτσι είναι. Αυτή είναι η πολιτική. Αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο αν λες ότι πρέπει να το κάνουμε λόγω των ‘ηλίθιων' των Γερμανών ή λόγω των Βρυξελλών. Αυτό είναι πολύ δύσκολο και το έχουμε δει» επισήμανε, αλλά προειδοποίησε ότι «εάν δεν καταλήξουμε σε καλύτερα αποτελέσματα, η Ευρώπη δεν θα υπερβεί τις διαρθρωτικές της αδυναμίες και δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτό που πρέπει επειγόντως να αντεπεξέλθει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τράπεζες και τη διάσωσή τους, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ελληνικών τραπεζών, λέγοντας: «Το θέμα ήταν ένα ερώτημα: bail-in ή bail-out. Θέλουμε να αντικαταστήσουμε το bail-out από bail-in. Αυτή είναι η ουσία της BRRD. Αυτό, στη γλώσσα σοσιαλιστικών κομματικών συνεδρίων σημαίνει ότι ποτέ πια δεν θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι το ρίσκο των ανεύθυνων τραπεζιτών».
 
Ο κ. Σόιμπλε επιφύλαξε ακόμη μια έμμεση αναφορά στην Ελλάδα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική στήριξη που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την προσφυγική κρίση.

Τόνισε ότι θα ήταν απαράδεκτο «να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε με την Τουρκία διότι δεν μπορούμε να βρούμε τα 2,5 δισεκατομμύρια» και σημείωσε ότι οι 28 υπουργοί Οικονομικών ήταν σε αυτό σύμφωνοι. «Εάν οι αρχηγοί το πάρουν αυτό καλά προετοιμασμένο, αυτό θα είναι καλό. Τότε και η καγκελάριός μου θα είναι και πάλι ευχαριστημένη με την προετοιμασία του υπουργού της των Οικονομικών -όπως τότε τον Ιούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης