Τσίπρας: Στόχος μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία

Τσίπρας: Στόχος μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία

Στις 19:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι - Μίλησε τηλεφωνικά με Λιου

Τσίπρας: Στόχος μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία
Στόχος μας είναι μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε οικονομικά βιώσιμη συμφωνία με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, να σώσουμε τις συντάξεις και να αποφύγουμε τις παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κλείσιμο


«Να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και να προωθήσουμε τις αναγκάιες και δίκαιες μεταρρυθμίσεις για να αναδιανομή των βαρών και την πάταξη της φοροδιαφυγής» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και δήλωση στα αγγλικά με διαφορετικό περιεχόμενο, αρκούμενος να πει ότι «είναι ώρα για αναβίωση των συζητήσεων για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά «δεν είμαστε ακόμα εκεί», προσθέτοντας ότι είναι αβέβαιος για το αν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα με την Ελλάδα.





Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού συνεχίστηκαν με μια πενταμερή συνάντηση υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος στην πορεία αντικαστάθηκε από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στην πενταμερή συνάντηση έγινε δεκτή ως βάση η ελληνική πρόταση, η οποία καλύπτει συνολικά λίστα μέτρων, λύση χρέους και αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα.

Πλέον, οι ελληνικές προτάσεις εξετάζονται λεπτομερώς από τους θεσμούς, έτσι ώστε να αξιολογηθεί η βιωσιμότητά τους και το κατά πόσον μπορούν να αποτελέσουν βάση για να συνεχιστεί ο διάλογος τις επόμενες ημέρες.

Ελληνικές πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρουν πως,μ σε γενικές γραμμές, το κλίμα στο Eurogroup είναι καλό, έπειτα από την αποστολή των προτάσεων της ελληνικής πλευράς. Δεν αναμένεται, δε, να αποστείλει νέα πρόταση προς τους θεσμούς και η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην παρούσα πρόταση.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, διαμορφώνεται, πλεον, ως εξής (ώρες Ελλάδος):

18:30 Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
19:00  Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
20:00 Συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, με θέμα την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.

Διαβάστε τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες πριν την έναρξη της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:

«Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα. Να σώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς.

Με στόχο να αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και τη μεσαία λαϊκή οικογένεια. Με στόχο να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα να προωθήσουμε τις αναγκαίες και δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναδιανομή των βαρών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Αυτά είναι για μας τα κλειδιά μιας συμφωνίας».


Τι μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες
Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «θέλουμε μια διευθέτηση της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης της χώρας» και βεβαίως να λήξει η αβεβαιότητα με τις αποπληρωμές των δόσεων τους επόμενους μήνες.

Όπως σημείωνε κυβερνητική πηγή, «υπερασπιζόμαστε συντάξεις και μισθούς, αλλά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Ωστόσο, ο ίδιος συνεργάτης του πρωθυπουργού άφηνε ανοιχτή την κατάργηση του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν δίνει λεπτομέρειες για τη νέα πρόταση που κατέθεσε στους Ευρωπαίους δανειστές. Διευκρινίζεται όμως ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της για τη μη επιβάρυνση των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων, όπως επίσης δεν υπάρχουν μέτρα που κυκλοφόρησαν περί μεταφοράς του συντελεστή εστίασης στο 23%, περί αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης ή περί της επιβολής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, όπως ισχυρίζονται συνεργάτες του πρωθυπουργού και μεταδίδει ο απεσταλμένος του protothema.gr, Γιάννης Μακρυγιάννης.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι η κυβέρνηση αναμένει την επόμενη κίνηση από την πλευρά των δανειστών.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι στην εξαμερή με Ντράγκι, Λαγκάρντ και Γιούνκερ, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τη νέα ελληνική πρόταση για την επίτευξη όχι απλά μιας συμφωνίας, αλλά μιας βιώσιμης και ουσιαστικής λύσης.

Αν και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προσδοκίες για συμφωνία σήμερα είναι μάλλον μειωμένες, η ελληνική πλευρά καθιστά σαφές πως αναμένει να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, βάσει των υποβληθέντων προτάσεων και να υπάρξει κάποια λύση στο άμεσο ζήτημα της πληρωμής του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης