Τσίπρας: Συνεχίζουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας

Τσίπρας: Συνεχίζουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας

Ζητούμε βιώσιμη λύση που θα διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή, είπε ο πρωθυπουργός - Πάμε για την επίτευξη συμφωνίας έγκαιρα, λένε κυβερνητικές πηγές - Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων, λέει γερμανική πηγή - Χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν Μέρκελ και Ολάντ

Τσίπρας: Συνεχίζουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας
Συνεχίζουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας, δήλωσε μετά το τέλος της δίωρης με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες και επεσήμανε στην σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, πως είναι ανάγκη να εξευθρεθεί βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος. 

«Μίλησα με τον Πρόεδρο Γιούνκερ, την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Ολάντ σήμερα σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών και να προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα σε μια λύση. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη,  να δώσουμε και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη, αλλά και με ένα χρέος βιώσιμο. Σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα σε όλη την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν: «Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος».

Κλείσιμο


Σύμφωνα με γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι τρεις ηγέτες κατά τη συνάντηση συμφώνησαν πως είναι ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις. Οι ίδιες πηγές μεταδίδουν πως η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα.

Πηγές κοντά στη γαλλική ηγεσία δηλώσαν πως η συνάντηση είχε «πολιτικό χαρακτήρα» και σκοπός της ήταν να πλαισιώσει τον τεχνικό διάλογο χωρίς να τον αντικατασήσει. Η ίδια πηγή δήλωσε την έντονη επιθυμία όλων των πλευρών για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης και πως είναι μεγάλης σημασίας να ολοκληρωθεί ο διάλογος πριν από το τέλος του Ιουνίου. 

Η τριμερής συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε τελικά έπειτα από πολλές παλινωδίες, ξεκίνησε στις 11 το βράδυ και ολοκληρώθηκε στη 1 το πρωί, ενώ Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.  

Κατά την διάρκεια της συνάντησης αναμενόταν η προσέγγιση των απόψεων των δύο πλευρών, ώστε να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες μια συμφωνία. Οι πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές κινούνται προκειμένου να βρουν σημεία σύγκλισης. Η πληροφορία που έχει το protothema.gr είναι ότι η ελληνική πλευρά και οι δανειστές φαίνεται να συμφωνούν στον στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% για το 2015.









Τη διάθεση της γερμανικής πλευράς έδειξε η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ η οποία προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής δήλωσε ότι όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και ο τρόπος, επισημαίνοντας ότι η βούλησή της είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Η καγκελάριος της Γερμανίας απάντησε «φυσικά», όταν ρωτήθηκε αν θα δει τον κ. Τσίπρα, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αδιεξόδου στις συνομιλίες για την Ελλάδα, τόνισε: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος, αλλά κάθε μέρα μετράει».

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να μην χάσουμε περαιτέρω χρόνο και να μην παρασυρθούμε σε σκέψεις για μη παραγωγικές λύσεις για την Ελλάδα, την ΕΕ και την ευρωζώνη» δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος.

Προσερχόμενος στις διεργασίες της Συνόδου CELAC, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως πρέπει «να εργασθούμε, να κάνουμε γρήγορα και να καταλήξουμε σε συμφωνία».


Τι δείχνει η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ
O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συναντήθηκε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρεται σε non paper της ελληνικής κυβέρνησης. Το τετ-α-τετ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

«Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο» προστίθεται και επί της ουσίας ανακοινώνεται ότι έσπασε ο πάγος μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ.

Μάλιστα η επισήμανση της ελληνικής πλευράς ότι οι κύριοι Τσίπρας και Γιούνκερ θα συναντηθούν και αύριο αποτυπώνει την προσπάθεια εντατικοποίησης των συνομιλιών προκειμένου να βρεθεί χρυσή τομή μεταξύ των ελληνικών απόψεων και των θέσεων στις οποίες έχουν οχυρωθεί οι δανειστές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υποστηρίζουν πως η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ ήταν «εποικοδομητική και φιλική». Συμπληρώνουν δε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εργαστούν για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. 


Τι έλεγαν νωρίτερα από το Μαξίμου
Ανοιχτό άφηνε το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ελληνική πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Προσέθετε επίσης: «Μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ».

Με τον τρόπο αυτό, οι συγκεκριμένες πηγές απαντούν στις δηλώσεις της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Βιρτς, ότι «μία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Γερμανίδα καγκελάριο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν υπάρξει αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του».

Πάντως, ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες επέμεναν από το μεσημέρι ότι η τριμερής θα γίνει απόψε, μετά το δείπνο της Συνόδου Κορυφής.

Η τριμερής συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία, ιδίως όταν υπάρχει η αίσθηση ότι ο χρόνος τελειώνει και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κινήσεις, κυρίως από την πλευρά της Αθήνας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης