Μαξίμου: Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ συμφωνούν στην ανάγκη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Μαξίμου: Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ συμφωνούν στην ανάγκη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Ζήτησαν συμφωνία γρήγορα - Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για την πρόταση των θεσμών και μεταβαίνει στη συνάντηση με Γιούνκερ, μόνο με τις ελληνικές προτάσεις

Μαξίμου: Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ συμφωνούν στην ανάγκη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
Στην ανάγκη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα συμφώνησαν στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ακόμη στην ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Η συζητήση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και χαρακτηρίζεται ως «εποικοδομητική», ενώ κράτησε 20 λεπτά, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Κλείσιμο
Ο κύριος Τσίπρας δήλωσε στους ομολόγους του πως δεν έχει λάβει τις προτάσεις των θεσμών και πως προσέρχεται ως εκ τούτου στην αποψινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μόνο με τις ελληνικές προτάσεις. 


Μέρκελ: Εργαζόμαστε με κατεπείγουσες διαδικασίες
Νωρίτερα, η κυρία Μέρκελ είχε δηλώσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται με κατεπείγουσες διαδικασίες για την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι στόχος όλων είναι να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία με την Αθήνα. Την ώρα που οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης για το ελληνικό ζήτημα κορυφώνονται, η κυρία Μέρκελ ανέφερε πως η Ελλάδα και οι θεσμοί δουλεύουν για μια λύση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στόχος η εύρεση λύσης σε καθορισμένο χρονικό πλαίσιο και με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. 

Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, πριν την τηλεδιάσκεψη με τον κύριο Τσίπρα, εξέφρασε την πεποίηθηση πως «είμαστε λίγες μέρες ή ώρες μακριά από μια πιθανή συμφωνία επί του ελληνικού ζητήματος», προσθέτοντας πως οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι «ισορροπημένη». Πρόσθεσε, μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου του ΟΟΣΑ που διεξήχθη στο Παρίσι, πως δεν μπορεί κανείς να ζητά από την Ελλάδα τόσο πολλά ώστε να «καταπνιγεί» η ανάπτυξη, δεν μπορεί όμως να ζητά και πολύ λίγα, γιατί θα κινδυνεύσει η ζώνη του ευρώ στο σύνολό της. 

Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, τόνισε ότι η πρόταση των δανειστών της Αθήνας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η πρόταση Τσίπρα «δεν αποτελεί λύση από μόνη της».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγ Σόιμπλε είπε ότι αποτέλεσε «έκπληξη» το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε μια λίστα με προτάσεις, αλλά υποστήριξε πως δεν αρκούν όμως από μόνες τους, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν είναι στόχος των Ευρωπαίων να «κλείσουν το στόμα» της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και ότι οι διαπραγματευτές θα λάβουν υπόψη τις ελληνικές προτάσεις.

Δηλώσεις για την Ελλάδα έκανε, όμως, σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο οποίος διέψευσε ότι κρατά πιο σκληρή στάση από την Άνγκελα  Μέρκελ σε ό,τι αφορά μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche ο Σόιμπλε ο κ. Σόιμολε είπε ότι στο θέμα αυτό έχει την ίδια άποψη με τη Μέρκελ, ενώ την ίδια ώρα άσκησε και πάλι κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας πως ακόμη και πριν από τις εκλογές είχε συμβουλεύσει τον Αλέξη Τσίπρα να μην δίνει υποσχέσεις.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης