Τσακαλώτος: Η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη προτάσεων από πλευράς μας

Τσακαλώτος: Η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη προτάσεων από πλευράς μας

Δημόσια παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την αιτία που δεν έχει επέλθει συμφωνία με τους δανειστές και έμμεση κριτική στον Βαρουφάκη - «Είμστε πολύ κοντά σε συμφωνία« τονίζει από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Τσακαλώτος: Η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη προτάσεων από πλευράς μας
Στην παραδοχή ότι η καθυστέρηση στη συμφωνία με τους δανειστές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ιδεών και προτάσεων από την κυβέρνηση κατά το προηγούμενο διάστημα, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος και επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας σε ομιλία του στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής άσκησε έμμεση κριτική στους χειρισμούς του  Γιάνη Βαρουφάκη, προκατόχου του στις συνομιλίες του με τους δανειστές, ενώ παραδέχθηκε δημοσίως ότι το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε συγκεκριμένες προτάσεις!

«Νομίζω ότι αυτοί που λένε ότι υπήρχε καθυστέρηση γιατί δεν είμαστε έτοιμοι, δεν είχαμε ιδέες, δεν είχαμε προτάσεις συγκεκριμένες νομίζω ότι σε ό,τι λένε υπάρχει μια βάση αλήθειας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Μιλώντας σε σπαστά ελληνικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είχε ιδέες και προτάσεις στις αρχικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

«Όταν μια καινούρια κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία, ιδιαίτερα όταν ήτανε εκτός εντελώς του πολιτικού συστήματος, ότι έχει και μια έλλειψη και τεχνογνωσίας και διοικητική βοήθεια δεν έχει και τεχνοκρατική βοήθεια δεν έχει...», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: «Αλλά νομίζω ότι τα βασικά προβλήματα ήταν πολιτικά».
Κλείσιμο

Μεταξύ άλλων, πάντως, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για πρόοδο στη διαπραγμάτευση, σε ζητήματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες «αποτρέπουν το κέρδος πάνω στις εργασιακές σχέσεις».

Ο ίδιος προέβλεψε μια συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές, η οποία όπως είπε θα περιλαμβάνει «κοινά σημεία, όπως στη διαφθορά ή στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και πράγματα που θα έχουν διαφορετική λογική» από αυτήν της Ευρωζώνης.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πλουραλισμό που έχει χάσει ο καπιταλισμός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε έναν έντιμο συμβιβασμό απ' ό,τι πριν από 20-30 ημέρες. 

Όπως επεσήμανε, η ελληνική κυβέρνηση έχει δουλέψει πολύ σκληρά για την επίτευξη μιας λύσης, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός μεταξύ παλιού και καινούργιου. Συνεχίζοντας, εξέφρασε τη χαρά του για την κοινή δήλωση των θεσμών, η οποία, όπως εκτίμησε, μπορεί να ξεκλειδώσει τα πράγματα.


Βαρουφάκης: «Πολύ πιο κοντά σε συμφωνία»


Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού συνεδρίου στις Βρυξέλλες τόνισε πως «είμαστε πολύ πιο κοντά σε συμφωνία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συμφωνήσουμε άμεσα. H Ευρώπη είναι πολύ ικανή στο να φτάνει σε ένα γρήγορο θετικό αποτέλεσμα αφού έχει δοκιμάσει όλα τα άλλα ενδεχόμενα».

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι Ελλάδα και θεσμοί βρίσκονται πολύ πιο κοντά, καθώς, «μιλάνε πλέον την ίδια γλώσσα». Κατά την ομιλία ο κ. Μοσκοβισί είπε πως αναζητείται μια «ουσιαστική πρόοδος», στο πλαίσιο του Brussels Group.

«Ελπίζω και περιμένω να υπάρχει πρόοδος την οποία θα αποτιμήσει το Eurogroup της Δευτέρας, στον δρόμο προς μια περαιτέρω συμφωνία», είπε, προσθέτοντας πως υπάρχει διάθεση «να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση και να δουλέψουμε για το καλό της Ελλάδας και της Ευρωζώνης».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια γεύματος στο συνέδριο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.

Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι υπάρχει «απόλυτη αρμονία» στις σχέσεις των διαπραγματευτικών ομάδων, Ελλάδας και πιστωτών, ενώ επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν έχει καθόλου παραγκωνιστεί, ενώ ξεκαθάρισε ότι η αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου «θα γίνει κανονικά».

Παράλληλα, επέμεινε ότι το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένο, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί μία «τοξική τράπεζα», η οποία θα βοηθήσει ώστε να «ξεμπλοκάρει» η λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε σε ένα τρίπτυχο «επικίνδυνων μύθων» που υπάρχουν για την χώρα: Πρώτον, ότι το grexit είναι καλό για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Δεύτερον, ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα τα προηγούμενα χρόνια και τρίτον, ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαπραγματευτεί σωστά. 

«Μία έξοδος της Ελλαδας από την ζώνη του Ευρώ θα διέλυε την ευρωζώνη μελλοντικά», είπε.

Την ίδια ώρα, μιλώντας σήμερα στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR και στην εκπομπή europa forum, που μεταδόθηκε ζωντανά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο υπουργός επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος στήριξης, οδήγησαν σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και αποπληθωρισμού και υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακή πολιτική.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έλαβε πολύ περισσότερα χρήματα απ' ό,τι χρειαζόταν, τα οποία πετάχτηκαν μέσα σε μια «μαύρη τρύπα».

Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Αθήνας και θεσμών για ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι διεξάγονται με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Εκλεγήκαμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα και για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνιόντουσαν να κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, σημείωσε, επίσης, ότι «διαπραγματεύσεις σημαίνει συμβιβασμοί» και αυτό, είπε, κάνουν όλες οι πλευρές, αυτό κάνει κάθε μέρα η ελληνική κυβέρνηση.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα κάνει συμβιβασμούς στις αρχές της». Όπως είπε, στόχος είναι να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για την Ευρώπη και για την Ελλάδα...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης