Γενναία αυτοκριτική του Προέδρου για την ποιότητα της Δημοκρατίας

Γενναία αυτοκριτική του Προέδρου για την ποιότητα της Δημοκρατίας

Υπέστη πολλαπλά χτυπήματα λόγω οικονομικής κρίσης, τόνισε στο μήνυμά του για την 40η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας - «Δεν ήθελα να προκαλέσω πολιτική κρίση» απαντά για τις υπογραφές που έβαλε στα Προεδρικά Διατάγματα - Για τη ΧΑ: «Απέκτησε δυνάμεις ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που κηρύττει το μίσος και τον αλληλοσπαραγμό»

Γενναία αυτοκριτική του Προέδρου για την ποιότητα της Δημοκρατίας
Άμεσα συνδέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, την οικονομική κρίση στη χώρα, με την υποχώρηση του θεσμού της Δημοκρατίας.

Στο μήνυμά του για την 40ή επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος υπογραμμίζει την ανάγκη να προστατευθεί η Δημοκρατία στη χώρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή έχει υποστεί «πολλαπλά χτυπήματα».

Ο κ. Παπούλιας τονίζει ότι καμία τιμή δεν είναι αρκετή και δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη προς αυτούς που αγωνίστηκαν, για να πέσει η Χούντα.

Κλείσιμο
Παράλληλα, κάνει εκτενή αναφορά στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι «το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην Κύπρο, που παραμένει διχοτομημένη μετά από 40 χρόνια και χτυπημένη σήμερα από μια άλλη κρίση, την οποία αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα και η οποία δεν αγγίζει ούτε πρόκειται να αγγίξει τη διαχείριση της εθνικής υπόθεσης».



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αρνείται ότι η κρίση έφερε υποχώρηση της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας αυτό το γεγονός ως «τη δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας».

Παρατηρεί ακόμη ότι υπήρξε βάναυσος τραυματισμός της ποιότητας του κοινοβουλευτισμού, της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, του πολιτικού διαλόγου, αλλά και του τρόπου λήψης αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας.

Δεν παραλείπει, δε, να αναφερθεί στη Χρυσή Αυγή, υπογραμμίζοντας ότι «απέκτησε δυνάμεις, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, που κηρύττει το μίσος και τον αλληλοσπαραγμό».

«Μπορεί κανείς να επιχειρήσει πολλές ερμηνείες γι' αυτό το φαινόμενο, που δεν μας τιμά ως χώρα και ως λαό, όμως η ουσία είναι ότι η Δημοκρατία υπέστη πολλαπλά χτυπήματα» συμπληρώνει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποφεύγει να αναφερθεί και στην κριτική που του έχει ασκηθεί κατά καιρούς «για τις υπογραφές που έβαλε».

Και απαντά στους επικριτές του ότι «το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος».

Μιλά, επίσης, για την ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να αρθούν οι αιτίες που προκάλεσαν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Τονίζει, ακόμη, ότι πρέπει να δημιουργηθεί προοπτική για τη νέα γενιά, να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή, να περιοριστούν οι εκρηκτικές ανισότητες και να προκληθεί ένα μεταρρυθμιστικό σοκ, που θα φέρει γρήγορα αλλαγές παντού -στο κράτος, στην οργάνωση της οικονομίας, στη λειτουργία των θεσμών.

«Η πατρίδα μας πέρασε από τα 40 κύματα, για να γίνει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία μας, να την κάνουμε καλύτερη, περισσότερη, βαθύτερη, δικαιότερη» καταλήγει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης