Βουλή: Τα θερινά... «μπαϊράκια» ανησυχούν το Μαξίμου

Βουλή: Τα θερινά... «μπαϊράκια» ανησυχούν το Μαξίμου

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που σχεδιάζουν... ελεγχόμενα «αντάρτικα» - Στην κυβέρνηση ωστόσο μιλούν για «αντάρτες του γλυκού νερού» - Αγωνία για την ψήφιση των προαπαιτούμενων για τις δόσεις - Οι συσχετισμοί και ο ρόλος-«κλειδί» του... προφυλακισμένου Στάθη Μπούκουρα

Βουλή: Τα θερινά... «μπαϊράκια» ανησυχούν το Μαξίμου
Με το φόβο της εαρινής σύναξης των… ανταρτών καλείται η κυβέρνηση να ξεπεράσει το νομοθετικό μαραθώνιο των επόμενων εβδομάδων και να ικανοποιήσει τη δέσμη των προαπαιτούμενων για την ομαλή ροή των δόσεων του δανείου.

Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι στους κόλπους των βουλευτών επικρατεί μια θολή περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα με έντονο το άρωμα των πρόωρων εκλογών, γεγονός που ενδεχομένως οδηγήσει μερικούς σε κινήσεις αυτονόμησης.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως σε «πηγαδάκια» βουλευτών στο καφενείο του Κοινοβουλίου εκφράζεται αγωνία για το αν θα υπάρξουν εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο και προβληματισμός για το πώς θα επιβιώσουν οι ίδιοι πολιτικά.

Κλείσιμο
Πέραν αυτού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχεδιάζουν ελεγχόμενα «αντάρτικα», προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν με καλύτερες συνθήκες στις εκλογικές τους περιφέρειες για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση που χαρακτηρίζουν τους συγκεκριμένους βουλευτές ως «αντάρτες του γλυκού νερού που παραβιάζουν ανοικτές θύρες».

Αναφέρουν, δε, ως ενδεικτικό το πρόσφατο περιστατικό με τους πέντε βουλευτές της ΝΔ (Ι. Τζαμτζής, Θ. Σολδάτος, Π. Βογιατζής, Δ. Κυριαζίδης, Ηλ. Βλαχογιάννης), που έσπευσαν θορυβωδώς να ζητήσουν από την κυβέρνηση την αποκατάσταση των μισθολογίων των ένστολων, η οποία όμως θα γίνει ούτως ή άλλως.

Σε κάθε περίπτωση τα ηνωμένα κυβερνητικά επιτελεία Μαξίμου και Βουλής επικεντρώνουν την προσοχή τους στη σύνθεση του Β’ και Γ’ Θερινού Τμήματος, τα οποία θα κληθούν να ψηφίσουν τα «καυτά» νομοσχέδια για τη «μικρή» ΔΕΗ, τον αιγιαλό και για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Για το λόγο αυτό διενεργούνται επαφές με τους βουλευτές που μετέχουν στο εν λόγω τμήμα, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι βουλευτές, όπως ο κ. Γιώργος Βλάχος, έσπευσαν να ζητήσουν την αντικατάστασή τους σε περίπτωση που ζητούνταν και η δική τους έγκριση.

Πάντως, από τα δύο πρώτα τμήματα λείπουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που εκλέγονται στις περιφέρειες Κοζάνης και Φλώρινας -περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ-, Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Παπαδόπουλος (ΝΔ) και Στάθης Κωνσταντινίδης (ΝΔ), ενώ η κυρία Φωτεινή Πιπιλή (ΝΔ), που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμο για τους αιγιαλούς τοποθετήθηκε μόνο στο Α' τμήμα, το οποίο δεν θα κληθεί να το διαχειριστεί.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί «βραχυκύκλωμα» από άλλους υποψήφιους αντάρτες. Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων στο Β' τμήμα μετέχει ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης (ΝΔ), ο κ. Μιχάλης Κασσής (ΠΑΣΟΚ) και ο κ. Συμεών Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ), που φέρεται δυσαρεστημένος από την αποχώρηση του από την κυβέρνηση.

Το τμήμα του τρόμου με καταλύτη τον Μπούκουρα!

Εκτός αυτού όμως, το Β' Θερινό χαρακτηρίζεται και ως «τμήμα του τρόμου» όχι τόσο για τη σύνθεσή του, αλλά κυρίως για την απουσία πλειοψηφίας! Συγκεκριμένα, διαθέτει 50 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και άλλους τόσους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης!

Για την ώρα ο μόνος τρόπος για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ είναι να μην δοθεί άδεια στον προφυλακισμένο ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Μπούκουρα από τον εισαγγελέα φυλακών, γεγονός που θα «ρίξει» την πλειοψηφία στους 49 βουλευτές.

Σε διαφορετική περίπτωση,  η κυβέρνηση θα εξαρτάται από τις προθέσεις του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή η τύχη του κρίσιμου νομοσχεδίου εξαρτάται από τον κ. Μπούκουρα, αναγκάζει τη συγκυβέρνηση να αναζητήσει άλλες λύσεις.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί είναι και αυτή που προβλέπει την αποχώρηση των κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδου και Χρήστου Αηδόνη από την ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών και την επανένταξή τους στο ΠΑΣΟΚ. Με τον τρόπο αυτό αλλάζει η δυναμική των κομμάτων, ο αριθμός βουλευτών που δικαιούνται ανά τμήμα και κατ' επέκταση «αποκαθίσταται» η πλειοψηφία στο δεύτερο εαρινό.

Οι βασικοί σταθμοί του οδικού χάρτη

Πέραν των παραπάνω, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα βασικά σημεία του νομοθετικού οδικού χάρτη που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες, έως ότου ολοκληρώσει τη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων.

Να σημειωθεί ότι τα χρονοδιαγράμματα έχουν περιοριστεί αρκετά και πλέον η κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει το νομοθετικό μαραθώνιο σε συνθήκες αγώνα ταχύτητας.

Ωστόσο, από το Μαξίμου σημειώνουν ότι θα τερματίσουν εγκαίρως, υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα μέτρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ εντός Ιουνίου έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν τρία από τα συνολικά έξι προαπαιτούμενα. Πιο αναλυτικά, έχει ψηφιστεί: ο νόμος για τις υπαίθριες αγορές (μένει μόνο η υπουργική απόφαση για τους πάγκους των λαϊκών αγορών), τα νομοσχέδια για την αδειοδότηση επιχειρήσεων και το νέο χωροταξικό-πολεοδομικό, ενώ για την επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει από τα υπόλοιπα υπουργεία το σχετικό κατάλογο και το υπουργείο Ανάπτυξης δημιούργησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν οι ιδιώτες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) να αναφέρουν φόρους υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν διάφορες δραστηριότητες.

Εντός του επόμενου 10ημέρου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο Κώδικας συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η διαφθορά (την σύνταξή του έχει αναλάβει και ο Συντονιστής κατά της Διαφθοράς Ι. Τέντες), η έκδοση ΚΥΑ για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών και το νομοσχέδιο για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών που αναμένεται εντός της εβδομάδας (έχει ψηφιστεί η τροπολογία για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων).

Στη συνέχεια η Βουλή αναμένεται να σταματήσει τις εργασίες για μια εβδομάδα, καθώς από 22 Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου η κατάσταση θα είναι... εκρηκτική. Εντός της συγκεκριμένης περιόδου, η κυβέρνηση καλείται να εκπληρώσει

- την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα από τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και εισαγωγή του στην ολομέλεια του Β' θερινού για συζήτηση και ψήφιση υπολογίζεται μεταξύ 22 και 25 Ιουλίου.

- Την υπαγωγή στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων του Δημοσίου, καθώς και για την εφαρμογή μαθηματικού τύπου βιωσιμότητας σε όλα τα Ταμεία που δεν υπάγονται στο ΕΤΕΑ από 1/1/2015, θέσπιση νόμου για τα δάση, ρυθμίσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρου, κατάργηση από 1/1/2015 όλων των χρηματοδοτικών εισφορών που στηρίζουν τις επικουρικές συντάξεις και θέσπιση νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης