H πρώτη «επικίνδυνη αποστολή» του Γκίκα Χαρδούβελη: Απόψε πάει Eurogroup

H πρώτη «επικίνδυνη αποστολή» του Γκίκα Χαρδούβελη: Απόψε πάει Eurogroup

Τεταμένο το κλίμα εντός και εκτός Ελλάδος πριν την πρεμιέρα του νέου υπουργού Οικονομικών

H πρώτη «επικίνδυνη αποστολή» του Γκίκα Χαρδούβελη: Απόψε πάει Eurogroup
«Την τιμητική του» θα έχει απόψε στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο ο νέος υπουργός Οικονομικών κύριος Γκίκας Χαρδούβελης. Θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των κρατών-μελών της ευρωζώνης τι σημαίνει η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Οικονομικών και τι θα γίνει από εδώ και μπρος με τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις.

Στο παρασκήνιο πάντως, πριν την πρώτη "επικίνδυνη αποστολή" της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών , προηγήθηκαν "γκρίνιες" ή και "τσακωμοί" για το θέμα των προσώπων, εντός και εκτός Ελλάδος.
 

Τι φοβούνται οι ξένοι

Ο κύριος Χαρδούβελης είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες κύκλο συναντήσεων γνωριμίας με ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να προλειάνει το έδαφος και να κατευνάσει τις ανησυχίες των εταίρων για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας τον τελευταίο ένα μήνα. Ωστόσο φαίνεται πως το κλίμα είναι και πάλι βαρύ, όπως παραδοσιακά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια για όλους τους Έλληνες υπουργούς Οικονομικών, παρά την αλματώδη πρόοδο που έχει καταγράψει στην συνείδηση των ξένων τον τελευταίο ένα χρόνο η χώρα μας.
 
Κλείσιμο
Από τα 6+6 προαπαιτούμενα για τις δόσεις των 1+1 δισ. ευρώ δεν έχει εκπληρωθεί ουσιαστικά κανένα! Όλα έχουν ανοικτά θέματα αφού, για παράδειγμα, ακόμα και για τις λαϊκές αγορές που έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, εκκρεμεί να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την κλήρωση των θέσεων, η οποία πρέπει να υπογραφεί από τον νέο υπουργό Ανάπτυξης κύριο Δένδια αφού πρώτα όμως προηγηθεί και σχετική συζήτηση στη Βουλή!

Και αν ακόμα ήθελαν να δείξουν κατανόηση για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, λόγω και των διπλών εκλογών που μεσολάβησαν τον Μάιο, στις μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις που εκκρεμούν, οι Ευρωπαίοι αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί αποδομήθηκε ολόκληρη η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
 

Βάζει τους όρους του ο Χαρδούβελης

Εκτός από τον κύριο Στουρνάρα, που έστειλε στο Eurogroup μια αποχαιρετιστήρια επιστολή προς τους υπουργούς, οι ξένοι ανησυχούν για την αποχώρηση Θεοχάρη, ενώ «παρελθόν» θεωρείται ήδη η γ.γ. του υπουργείου κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος του ΣΟΕ καθηγητής Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Ο τελευταίος πάντως συνοδεύει και σήμερα τον κύριο Χαρδούβελη, στις επαφές του στο εξωτερικό, ενώ έχει συστήσει στους ξένους ήδη από την περασμένη εβδομάδα τον κύριο Μαμαντζάκη, αλλά ως μέλλοντα πρόεδρο του ΣΟΕ και όχι ως γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής που τελικώς ανέλαβε.
 
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν τις πληροφορίες ότι ο κύριος Μαμαντζάκης έχασε το «τραίνο» του ΣΟΕ (ο οποίος προετοιμάζει όλα τα Eurogroup) επειδή έθεσε βέτο ο κύριος Χαρδούβελης στην επιλογή Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο υπουργός Οικονομικών ορίζει τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και τους γενικούς γραμματείς ο πρωθυπουργός».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης