Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνούνται να «εγκρίνουν» τον Γιούνκερ για την Κομισιόν

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνούνται να «εγκρίνουν» τον Γιούνκερ για την Κομισιόν

Έδωσαν εντολή στον Ρομπάι να διεξάγει διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα της διαδοχής του Μπαρόζο - Μετά τις «σεισμικές» εκλογές, οι ηγέτες της ΕΕ μετρούν «ζημιές»





Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνούνται να «εγκρίνουν» τον Γιούνκερ για την Κομισιόν
Εντολή να διεξάγει διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο θέμα της διαδοχής του Ζ. Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν, έδωσαν την Τρίτη οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της ΕΕ. 

Όπως ανέφερε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, μετά την εντολή που έλαβε από τους ευρωπαίους ηγέτες πρόθεσή του είναι να έρθει σε επαφή με τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων της ευρωβουλής μόλις αυτές συσταθούν με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε στη συνέχεια να ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής.
Κλείσιμο

«Δεν ήταν η στιγμή για να μπούμε σε λεπτομέρειες», δήλωσε ο Ρομπάι . Τόνισε δε ότι στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν βασική παράμετρος θα είναι οι προτεραιότητες της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Σχολιάζοντας την απόφαση των ηγετών, ο επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χάνες Σβόμποντα, έγραψε στο twitter: «Είναι παράλογο το γεγονός ότι ο Γιούνκερ έχει την υποστήριξή μας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά «μπλοκάρεται» στο Συμβούλιο από την οικογένεια του ΕΛΚ». 


Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Τρίτη η διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε την πρώτη διερευνητική εντολή στον υποψήφιο του ΕΛΚ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να επιχειρήσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή του.

Όπως φαίνεται ωστόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες «αγνόησαν» την απόφαση της διάσκεψης που προηγήθηκε της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στο άτυπο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών δήλωσε για μια ακόμη φορά τη στήριξή της στην υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναγνωρίζοντας  ότι κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν διαθέτει πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο.

Μετά τις «σεισμικές» εκλογές, οι ηγέτες της ΕΕ μετρούν «ζημιές»

Ολάντ: Η Γαλλία δεν μπορεί να ζήσει απομονωμένη 

Με αφορμή το βασικό θέμα της ατζέντας την πρώτη αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε από την Ευρώπη «να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία» με την επικράτηση της ακροδεξιάς στη χώρα του και να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της. 

Χαρακτήρισε δε τη νίκη του Εθνικού Μετώπου «τραυματική» τόσο για τη Γαλλία όσο και για ολόκληρη την ΕΕ. 

«Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη. Χωρίς τη Γαλλία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει. Η Γαλλία δεν μπορεί να ζήσει απομονωμένη και φοβισμένη», ανέφερε ο Ολάντ.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, ο οποίος εμφανίζεται ενισχυμένος μετά τα ιστορικά υψηλά αποτελέσματα που έφερε στο κόμμα της κεντροαριστεράς στην Ιταλία, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να στραφεί προς την ανάπτυξη και να ενισχύσει την απασχόληση. 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Μέρκελ, πίστη στην πολιτική γραμμή του Βερολίνου τόνισε ότι ο καλύτερος δρόμος για την ανάπτυξη είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ζήτησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον,
τονίζοντας ότι η Ένωση «έχει γίνει πολύ μεγάλη, πολύ αυταρχική, είναι πολύ ενοχλητικό αυτό».

«Η ΕΕ δεν μπορεί απλά να διαχωρίζει τη θέση της από αυτά τα αποτελέσματα και να συνεχίσουμε όπως πριν. Χρειαζόμαστε αλλαγή», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης