Μέρκελ: Ο Σαμαράς μου παρουσίασε μια σειρά από εντυπωσιακά αποτελέσματα

Μέρκελ: Ο Σαμαράς μου παρουσίασε μια σειρά από εντυπωσιακά αποτελέσματα

«Το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος
- «Υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν και γι' αυτό θα συνεχίσουμε» επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μπαίνουμε σε φάση ανάκαμψης μετά από επτά οδυνηρά χρόνια ύφεσης»

Μέρκελ: Ο Σαμαράς μου παρουσίασε μια σειρά από εντυπωσιακά αποτελέσματα
Τις προσπάθεις της Ελλάδας για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και την έξοδο από την κρίση εξήρε στις δηλώσεις της η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

«Βλέπουμε ήδη τους πρώτους καρπούς της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης. Το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα» υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας και συμπλήρωσε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός μου παρουσίασε μια σειρά εντυπωσιακών αποτελεσμάτων».

«Ο κ. Σαμαράς με ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη και σημαντική πρόοδο, και αυτό φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, οι μεταρρυθμίσεις όμως είναι πιο ευρείες και η Γερμανία υποστηρίζει και στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και διμερώς, όπως με την Task Force, στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Επίσης, ετοιμαζεται επενδυτική τράπεζα. Η Ελλάδα συζητά με την Τρόικα και συζητήσαμε για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις της» είπε η κυρία Μέρκελ.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι, όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή, «έχουμε πιάσει τους στόχους μας. Θυμίζω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί σαν στόχος για το 2014. Όσο για τις διαρθρωτικές αλλαγές, έχουμε κάνει πολύ δρόμο και θα πάμε ακόμη καλύτερα. Θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αισθητές και το εμπορικό μας ισοζύγιο εξιοσορροπήθηκε μετά από δεκαετίες. Όλα γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και πρέπει να γίνουν κι άλλα».

«Μπαίνουμε όμως σε φάση ανάκαμψης μετά από επτά οδυνηρά χρόνια ύφεσης, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και αυτό θα ενισχύσει και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την έξοδο από την κρίση. Μιλήσαμε για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, για εκατοντάδες παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, καταργούν εμπόδια και στρεβλώσεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα».

«Μιλήσαμε για το ελληνικό ταμείο ανάπτυξης, που θα εγκαινιαστεί τον επόμενο μήνα με αρχικό κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ -στο οποίο θα συμβάλλει η ΚfW με 100 εκατ. ευρώ-, που θα ενισχύσει τη ρευστότητα. Μιλήσαμε για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας. Επίσης, για τις προοπτικές που ανοίγονται με την ελληνική προεδρία» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε την καγκελάριο για τη διαρκή της στήριξη, όπως και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους για την αλληλεγγύη.

«Το ταξίδι της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί και θα είναι επιτυχία και για την Ευρώπη» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Δεν θα ήθελα να μιλήσω δημοσίως για τις συζητήσεις που έχουμε με την Τρόικα, καθώς ακόμη είναι εν εξελίξει. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα και νομίζω ότι και οι δηλώσεις της Τρόικας επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

«Δεν βρισκόμαστε στο Βερολίνο, για να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα» προσέθεσε με νόημα.

Η κυρία Μέρκελ από την πλευρά της είπε ότι γνωρίζει «τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες, αλλά οι πολίτες χρειαζονται τις αναδιαρθρώσεις και τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, για να έχουν καλύτερο μέλλον» και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να καλύψει τις δεσμεύσεις της, σημειώνοντας πάντως ότι «θα τα καταφέρει και υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ και δεν θα πρέπει να βαρύνεται με διαπραγματεύσεις όταν αρχίσει» είπε ακόμη, δίνοντας ως χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Αθήνας - Τρόικας, την Πρωτοχρονιά του 2014.

Ο κ. Σαμαράς, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, είπε ακόμη ότι «δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο ή νέα ποσά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014. Θα παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνίων που ήδη ισχύουν».

«Θυμηθείτε πως ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν, όταν ήμουν εδώ, στην ίδια θέση» τόνισε ο κ. Σαμαράς και διαβεβαίωσε ότι η έξοδος από την κρίση θα είναι επιτυχία για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη.



Γεύμα εργασίας στην καγκελαρία

Το γεύμα εργασίας που παρέθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής και διήρκεσε περίπου 75 λεπτά.

Η συνάντηση έγινε κατόπιν πρόσκλησης της κυρίας Μέρκελ, με αφορμή την παρουσία τού πρωθυπουργού στην εκδήλωση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung όπου θα μιλήσει αύριο.  Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι σύμβουλοί του Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο των θετικών δηλώσεων της κ. Μέρκελ στην ίδια εκδήλωση, με τις οποίες εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας και τόνισε ότι πολλοί στην τρόικα δεν εμπιστεύθηκαν την Αθήνα, ωστόσο τα κατάφερε και γι αυτό αξίζει τον σεβασμό μας. Ο εκπρόσωπός της πάντως κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η σημερινή «δεν θα είναι συνάντηση διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Σαμαράς κατά πληροφορίες ενημέρωσε την καγκελάριο για την κατάσταση στην Ελλάδα, για την πρόοδο του οικονομικού προγράμματος και των διαρθρωτικών αλλαγών και υπογράμμισε τη σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ενημέρωσε επίσης για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επισήμανε ότι για τη διασφάλιση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας μόνο διαρθρωτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης