Πολιτική στήριξη από την Μέρκελ περιμένει ο Σαμαράς

Πολιτική στήριξη από την Μέρκελ περιμένει ο Σαμαράς

Κατεβάζει τις προσδοκίες η γερμανική κυβέρνηση

Πολιτική στήριξη από την Μέρκελ περιμένει ο Σαμαράς
Η πολιτική στήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ στην ελληνική κυβέρνηση και στην προσπάθεια που καταβάλλει για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι το λιγότερο που μπορεί να περιμένει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από την σημερινή συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Η συνάντηση στην καγκελαρία είναι προγραμματισμένη για τις 12:00 τοπική ώρα ενώ οι κοινές δηλώσεις θα γίνουν αμέσως μετά. Ο κ. Σαμαράς θα περιγράψει την προοδο που έχει κάνει η χώρα, την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα και θα επιμείνει ότι μόνο διαρθρωτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν.

Κλείσιμο
Πολιτική στήριξη αλλά όχι διαπραγμάτευση είναι το κλίμα που απηχούν οι δηλώσεις της ίδιας της Μέρκελ και του εκπροσώπου της όπως και του γερμανικού Τύπου που αναφέρεραι στην επίσκεψη. Η κα Μέρκελ στην ομιλία της στο συνέδριο της “Ζουντόιτσε Τσάιτουνγκ”, όπου θα μιλήσει το Σάββατο και ο πρωθυπουργός, εξήρε τις προσπάθειες της χώρας μας λέγοντας ότι πολλοί στην Τρόικα δεν εμπιστεύθηκαν την Ελλάδα, ωστόσο τα κατάφερε και γι' αυτό αξίζει τον σεβασμό μας. Έκανε αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα και σημείωσε ότι στο ραντεβού θα ενημερωθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στην χώρα.  Ο εκπρόσωπός της Στέφεν Στάιμπερ πάντως ξεκαθάρισε ότι “δεν θα είναι συνάντηση διαπραγμάτευσης”.

Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της εφημερίδας Χάντελσμπλατ με τίτλο “Ο Σαμαράς αναζητά στήριξη, η διαμάχη της Ελλάδας με την Τρόικα σκιάζει την επίσκεψη στη Μέρκελ”. Στο άρθρο αναφέρεται ότι “ ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει την στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης και θα προειδοποιήσει ότι από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ίσως εξαρτάται το μέλλον της κυβέρνησης του Ιουνίου”. Ωστόσο προσθέτει η εφημερίδα: “Η απάντηση της καγκελαρίου είναι προβλέψιμη: θα επαινέσει τις προσπάθειες των ελλήνων, θα τονίσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες και θα ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να ελπίζει σε παραχωρήσεις”. Αναφέρεται ακόμη ότι “το Βερολίνο είναι εκνευρισμένο από τις καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα και ότι αποδίδει την ευθύνη στην ελληνική πλευρά”. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται σε συνέντευξή του και ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Χέρτσογκ ο οποίος αναφέρει ότι “η Ελλάδα θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της”.

Το γενικότερο πλαίσιο την γερμανικής ηγεσίας δίνει η αναφορά της κας Μέρκελ στην ίδια ομιλία της ότι “βασική αποστολή της μελλοντικής κυβέρνησης θα είναι η απομείωση του γερμανικού χρέους. Αυτό όμως προυποθέτει ότι δεν θα έχουμε ανάληψη νέων χρεών”. Ο γερμανικός τύπος προβλέπει ότι πέρα από την πολιτική στήριξη σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση η κα Μέρκελ θα παραπέμψει τον πρωθυπουργό στην Τρόικα όπως έκανε και στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Μέσα από αυτό το πλαίσιο προκύπτει και η ουσία του αδιεξόδου. Βερολίνο και Βρυξέλλες αντιπαρέρχονται τα πολιτικά επιχειρήματα της ελληνική κυβέρνησης και επιμένουν ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μέχρι τέλους. Επιπλέον αντί για πρόσθετη βοήθεια στην κατεύθυνση της ανάπτυξης υποστρίζουν ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει στην ανάπτυξη. Ακόμη πιο πέρα λένε ότι αν η Ελλάδα έχει υστέρηση στον τομέα αυτό είναι γιατί δεν έχει έχει καθυστερήσει στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων και ότι αν προωθήσει αυτά τότε θα έλθουν και επενδύσεις και ανάπτυξη. Η θεώρηση αυτή όμως είναι πιο κοντά στον κ. Ντάισενμπλουμ ο οποίος δήλωσε ότι θα απαιτηθούν κι άλλες θυσίες από τους Έλληνες.

Κατόπιν τούτων η ελληνική κυβέρνηση περιμένει ότι η Τρόικα θα της αφήσει περιθώριο πολιτικών και επικοινωνιακών χειρισμών ώστε να υλοποιήσει το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών και παράλληλα να περάσει από την Βουλή τα δύσκολα νομοσχέδια για την φορολόγηση των ακινήτων, το ασφαλιστικό, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων.

Φυσικά όσο κι αν δεν λέγεται στην συνάντηση με την κα Μέρκελ θα τεθεί και το μεγάλο θέμα του χρηματοδοτικού κενού και της μακροπρόθεσμης διευθέτησης του ελληνικού χρέους για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επείγεται να ανοίξει πριν τις ευρωεκλογές κάτι που έχουν απορρίψει Βερολίνο και Βρυξέλλες. Τα πράγματα δείχνουν να ωθούνται σε μία συνολική διαπραγμάτευση και την διάρκεια του επόμενου έτους για όλα τα εκκρεμή ζητήματα και ένα νέο μνημόνιο -όπως κι αν ονομαστεί- το οποίο θα μπορεί να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός ως οριστική διέξοδο από την κρίση και έτσι να ελπίζει ότι θα διασωθεί στις ευρωεκλογές. Είναι όμως αυτό κάτι για το οποίο λίγοι θα στοιχημάτιζαν ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης