Τουρκικό ελικόπτερο έκανε διπλή υπέρπτηση 30 μέτρα πάνω από τα Ιμια

Τουρκικό ελικόπτερο έκανε διπλή υπέρπτηση 30 μέτρα πάνω από τα Ιμια

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της τουρκικής κυβέρνησης Τσαβούσογλου επισκέπτεται τη Θράκη και ο Ερντογάν αναμένεται στην Αθήνα το επόμενο διάστημα

Τουρκικό ελικόπτερο έκανε διπλή υπέρπτηση 30 μέτρα πάνω από τα Ιμια
Διπλή υπέρπτηση πάνω από τα Ιμια πραγματοποίησε σήμερα το πρωί τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο. 

Συγκεκριμένα ελικόπτερο AB-412 σήμερα στις 07:59 πραγματοποίησε υπέρπτηση στα 30 μέτρα (100 πόδια) πάνω από τα Ιμια, ενώ στη συνέχεια βγήκε από το FIR Αθηνών.

Περίπου δύο ώρες αργότερα, στις 09:41, το ίδιο ελικόπτερο AB-412 , πραγματοποίησε υπέρπτηση στα Ιμια, πετώντας περίπου 260 μέτρα ((800 πόδια) πάνω από τις νησίδες.

Κλείσιμο
Τουρκικά F-16 παρενόχλησαν ελληνικό Super Puma στα Ίμια!

Οι επιθετικές ενέργειες των Τούρκων ξεκίνησαν από τις 7 το πρωί της Παρασκευής, όταν ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 παρενόχλησαν ελληνικό ελικόπτερο Super Puma το οποίο βρισκόταν στην περιοχή των Ιμίων και της Καλολίμνου ερευνώντας στην περιοχή του ναυαγίου όπου έχουν πνιγεί τρεις μετανάστες προκειμένου να διασώσει τους αγνοούμενους.

Το ελληνικό Super Puma πετούσε στα Ίμια και την Καλόλιμνο από τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής στο πλαίσιο επιχείρησης έρευνας και διάσωσης μεταναστών όταν το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε.

Η Άγκυρα ξεκίνησε το πρωί παράλληλη επιχείρηση πολύ κοντά στο σημείο που ερευνούσε το ελληνικό ελικόπτερο Super Puma και έφτασε στο σημείο να αποστείλει στα Ίμια δύο τουρκικά αεροσκάφη F-16 για να παρενοχλήσουν ελληνικό ελικόπτερο που ερευνούσε για τον εντοπισμό ναυαγών! Με την ενέργειά τους αυτή οι Τούρκοι δημιούργησαν συνθήκες που θα μπορούσαν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο το πλήρωμα του ελληνικού ελικοπτέρου που εκείνη την ώρα προσπαθούσε να εντοπίσει τους αγνοούμενους μετανάστες.
Περιμένουν τον Ερντογάν μετά... βαϊων και κλάδων

Κι όλα αυτά ενώ η ελληνική κυβέρνηση μόλις προ ολίγων ημερών ξεκίνησε προετοιμασία για την έλευση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προσκάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα, με σκοπό να περιοριστεί ο κίνδυνος για περαιτέρω επιδείνωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

Επισημαίνεται ότι από το καλοκαίρι του 2016, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, δεν είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έλληνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών αφού η Άγκυρα δεν είχε απαντήσει καν στις κρούσεις της Αθήνας για διμερή συνάντηση...

Κι όλα αυτά ενώ οι λεγόμενες διερευνητικές επαφές έχουν σταματήσει εδώ και πάνω από ενάμισι έτος και η ελληνική πλευρά ανησυχεί ότι αν δεν γίνει «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κίνδυνος ακόμα και ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο πολλαπλασιάζεται. 

Η διάθεση της τουρκικής πλευράς, όπως εκδηλώθηκε και σήμερα στα Ίμια, δείχνει ότι οι διμερείς σχέσεις είναι πολύ πιο εύκολο να οδηγηθούν στα άκρα παρά να ομαλοποιηθούν, όση διαλλακτικότητα ή ανοχή και αν επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση...

Συνεχείς παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά

 Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι και χθες Πέμπτη έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, όλα δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας. Και μάλιστα ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται στην Αθήνα στο τέλος του μήνα. 

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τσαβούσογλου έλαβε άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών και επισκέπτεται και τη Θράκη, συνοδευόμενος από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) της Τουρκίας αλλά και από στελέχη του τουρκικού Οργανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΤΙΚΑ).

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει τις είδους θέματα εκπαίδευσης συζήτησε ο Χακάν Τσαβούσογλου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα ερωτήματα για την προσπάθεια συσκότισης ή απόκρυψης της ατζέντας των συζητήσεων...

Υπ. Εξωτερικών: Η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα

Ανακοίνωση με την οποία καλεί την Τουρκία «να αποφασίσει επιτέλους να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα», εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την προκλητική διπλή υπερπτήση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα Ίμια, νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

«Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και επισημαίνεται προς την Άγκυρα, πως η Τουρκία «δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου: 
«Καλό θα ήταν η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους -και  το ελπίζουμε- να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας.  
         
Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. 

Τέλος, υπενθυμίζουμε στη γείτονα χώρα ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής». 

Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Αποστρατιωτικοποιημένη η θαλάσσια περιοχή της Ρόδου

Χθες το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με αφορμή την διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5» που διεξάγεται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου είχε εκδώσει προκλητική ανακοίνωση. Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο υποστηρίζει ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Ρόδο είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή επικαλούμενο την συμφωνία των Παρισίων το 1947 που, όπως λένε, απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επίσης ότι έστειλε προειδοποίηση στην Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα «για να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο».

«Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους γείτονες Έλληνες να αποφεύγουν ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τρίτες χώρες να μην συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση (στα τουρκικά) του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης