Η Κως μετρά τις πληγές της: Περισσότεροι από 200 μετασεισμοί μετά τα 6,6 Ρίχτερ

Η Κως μετρά τις πληγές της: Περισσότεροι από 200 μετασεισμοί μετά τα 6,6 Ρίχτερ

Συγκλονίζει το μήνυμα του μπάρμαν του μοιραίου μαγαζιού - Μεγάλες ζημιές στους αρχαιολογικούς χώρους - Κομμένο στα δύο το λιμάνι - Θρήνος για τους δύο νεκρούς - Αγωνία για τους τραυματίες

Η Κως μετρά τις πληγές της: Περισσότεροι από 200 μετασεισμοί μετά τα 6,6 Ρίχτερ
Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που «συγκρούονται» τρεις τεκτονικές πλάκες, με συνέπεια να αποτελεί ένα από τα πλέον ενεργά σεισμικά κέντρα του πλανήτη. Παρόλα αυτά, δύο φονικοί σεισμοί σε διάστημα 40 ημερών στο Αιγαίο, αποτελούν μοναδική περίπτωση και προκαλούν προβληματισμό για την ενεργοποίηση των συγκεκριμένων ρηγμάτων, σε συνδυασμό με τις σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται στην ενδοχώρα της Τουρκίας. Μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στη Λέσβο, στα μέσα Ιουνίου, που άφησε πίσω του μία νεκρή και αρκετούς τραυματίες, καθώς και πολλές καταστροφές, ακολούθησε ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κω
, με αποτέλεσμα δύο νεκρούς, πάνω από 100 τραυματίες και μεγάλες καταστροφές στο ελληνικό νησί, αλλά και στα παράλια της Τουρκίας.

Διακόσιοι μετασεισμοί, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη. Επίσης, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού, διευκρινίζοντας ότι είναι 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ο κ. Τσελέντης ανέφερε επίσης, ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να πρόκειται για τον κύριο σεισμό αυτός που σημειώθηκε στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.

Κλείσιμο
Τραγικός ο απολογισμός από τη φονική δόνηση στο νησί των Δωδεκανήσων

Οι επόμενες ώρες της ισχυρής σεισμικής δόνησης στα ανοιχτά της Κω ήταν ώρες καταμέτρησης των ζημιών και των απωλειών. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στο ελληνικό νησί, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αλικαρνασσού. Τα δύο θύματα της φονικής σεισμικής δόνησης είναι υπήκοοι Σουηδίας και Τουρκίας, ο πρώτος 27 ετών και 39 ο δεύτερος. Ακόμη επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, εκ των οποίων ο ένας ακρωτηριάστηκε και στα δύο του πόδια. Οι τέσσερις πιο σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομεία της Κρήτης. 

Οι τέσσερις που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη -δύο Έλληνες και δύο ξένοι- διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Βενιζέλειο. Οι άλλοι τρεις, ένας Έλληνας, ένας Αλβανός και μία Σκανδιναβή, παραμένουν στην Κω με ορθοπαιδικά τραύματα και το μεσημέρι θα μεταφερθούν στο «Θριάσιο» νοσοκομείο στην Αθήνα. 

Δύο εξ αυτών υπέστησαν ανεπανόρθωτες βλάβες: ο ένας από την καταπλάκωση υπέστη ακρωτηριασμό των κάτω άκρων και ο άλλος έχει χάσει το δεξί του μάτι.

Η τελευταία ενημέρωση του ΠΑΓΝΗ για τους τραυματίες

Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα δύο νοσοκομεία της πόλης μας ήταν σε ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν περιστατικά που ενδεχομένως να μεταφερόταν σε αυτά από την Κω.
Στις 10:30 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) διακομίστηκαν τέσσερις τραυματίες, 2 Έλληνες και 2 Αλλοδαποί, η εικόνα που παρουσιάζουν έχει ως εξής:
 Άνδρας, 21 ετών, Σουηδικής υπηκοότητας νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε καταστολή διασωληνωμένος,  με πολλαπλά κατάγματα και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Προετοιμάζεται να υποβληθεί σε ορθοπεδικά χειρουργεία τις επόμενες ώρες. Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη. 
 Άνδρας, 23 ετών, Νορβηγικής υπηκοότητας μετά το χειρουργείο νοσηλεύεται σε καταστολή διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχει άμφω  ακρωτηριασμένα τα δύο κάτω άκρα (κνημιαίος και άκρας ποδός). Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.  
Άνδρας, 37 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με τραύμα στον δεξί οφθαλμικό κόγχο από τις 17.15 υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Γυναίκα, 28 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με κάταγμα στο δεξί πόδι στο ύψος της κνήμης και κάταγμα στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού, νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική. 
Το προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίζει  να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια  για την επιτυχή  αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών.
Με νεώτερο δελτίο μας θα ενημερώσουμε για την εξέλιξη της πορείας των ασθενών.



Καταστροφές σε πολλά αρχαιολογικά μνημεία του νησιού

Βλάβες σε αρκετά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα διαπίστωσε το κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού που έφτασε στο νησί της Κω σήμερα το πρωί.
 
«Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν οι βλάβες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη. Θα ακολουθήσουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσει η αποκατάστασή τους μετά από μελέτη. Για τον σκοπό αυτό, αύριο και τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οριστικοποιήσει τις ενέργειες», πληροφορεί σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, αναφέρεται ότι «μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές. Κλειστή για σύντομο χρονικό διάστημα θα παραμείνει επίσης η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία. Για τα νεώτερα μνημεία υπάρχει συνεργασία με το Δήμο της Κω».
 
Ανοιχτός παραμένει ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου. Για το διάστημα που θα παραμείνει κλειστό το Κάστρο και το Μουσείο της πόλης της Κω οργανώνεται από το ΥΠΠΟΑ και το άνοιγμα στο κοινό ορισμένων αρχαιολογικών χώρων που παρέμεναν κλειστοί.
 
Το επιτελείο του ΥΠΠΟΑ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) καθώς και με την Περιφέρεια, με τις δημοτικές αρχές και με τον πρόεδρο του Βακούφ της Κω.
 
«Το κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ που επισκέφθηκε το νησί μετά τον σεισμό αποτελούμενο από τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, την προϊσταμένη, μηχανικούς και συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, πραγματοποίησε αυτοψία στο Μεσαιωνικό Κάστρο Νεραντζιάς, στην Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία, στα Οθωμανικά τεμένη Γαζή Χασάν Πασά και Ντεφτερντάρ, στις Μεσαιωνικές Οχυρώσεις, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω, στις αρχαιολογικές αποθήκες της ΕΦΑ Δωδεκανήσου και στα υπόλοιπα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω», αναφέρει η ανακοίνωση.



Συγκλονίζει το μήνυμα του μπάρμαν του μοιραίου μαγαζιού

Συγκλονιστικό είναι το μήνυμα του μπάρμαν που εργαζόταν στο μαγαζί που κατέρρευσε στην Κω. Ο εργαζόμενος στο μπαρ έδωσε και μία άλλη διάσταση, λέγοντας πως αυτό το πλήγμα τους αποτελείωσε, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα.

«Είμαι καλά , σοκαρισμένος αλλά καλά ... ...Ήρθε κι αυτό όμως και μας αποτελείωσε ....Γλυτώσαμε οι περισσότεροι σαν από θαύμα ...18 χρόνια σ’ αυτό το μαγαζί ...μια ζωή ολόκληρη ...κρίμα στις ψυχές που έφυγαν άδικα .....δυστυχώς αρκεί μια στιγμή να αλλάξει εντελώς την ζωή σου .....κρίμα ...πολύ κρίμα !!!!» έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Κώστας Αλεξίου, DJ στο μοιραίο μπαρ που κατέρρευσε από το σεισμό στην Κω, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων.



Το λιμάνι κόπηκε στη μέση - Μάχη για να αποκατασταθούν οι βλάβες

Το λιμάνι του νησιού έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα πλοία και να παραμένει κλειστό. Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 2» δεν προσέγγισε το λιμάνι της Κω, αφού το λιμάνι έχει υποστεί ζημιές λόγω του ισχυρού σεισμού και προς το παρόν έχει τεθεί ανενεργό.

Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο και αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο φέρι μποτ «Ολύμπιος Ζευς», προκειμένου να τους μεταφέρει στο Μαστηχάρι.

Επίσης, το «Βlue Star Paros» δεν μπόρεσε και αυτό να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο και από εκεί αναμένεται να μεταφερθούν με τουριστικό σκάφος στα Καρδάμαινα. Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.



























Τουρίστες κοιμήθηκαν έξω 


























Πηγή φώτο: kosnews24.gr
























Πηγή φώτο: aegeanews.gr



Δείτε βίντεο: Κως: 27χρονος Σουηδός και 39χρονος Τούρκος οι νεκροί - Ένας ακρωτηριασμένος και 6 βαριά τραυματίες


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης