PROTOTHEMA

Ελλάδα

Νομοσχέδιο από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου

Τα κριτήρια για την επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης

Τα κριτήρια για την επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης

Πτυχία προϋπηρεσία και συνέντευξη ενώπιον υπηρεσιακού συμβουλίου

Κατατέθηκε σήμερα,  από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, προς ψήφιση, στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων , με τη μορφή του “ κατεπείγοντος”.Η συζήτηση και η ψήφιση του Σχεδίου Νόμου θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.


Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ρυθμίζεται ο τρόπος επιλογής των διευθυντών, ώστε να συμμορφώνεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  αποκαθιστώντας το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε, με κριτήρια τα τυπικά τους προσόντα (πτυχία κλπ), την προϋπηρεσία και εμπειρία τους και την προσωπική συνέντευξη. Σύμφωνα με τον νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας, για να θέσει υποψηφιότητα ένας εκπαιδευτικός για τη διεύθυνση του σχολείου του, θα πρέπει να έχει δέκα χρόνια τουλάχιστον προϋπηρεσία .Με τον ίδιο νόμο παρατείνεται για τρεις μήνες η θητεία των πρυτανικών αρχών τριών ανώτατων Ιδρυμάτων, που έληγε στο τέλος του μήνα. Η παράταση δίνεται με το δεδομένο ότι ο νόμος για τις πρυτανικές εκλογές θα αλλάξει μέσα στο καλοκαίρι. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην αιτιολογική έκθεση για το σχέδιο νόμου του νέου τρόπου   επιλογής των νέων διευθυντών των σχολείων που  δόθηκε  στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.  καθώς  καταργείται  ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που το έκρινε ως αντισυνταγματικό, το σύστημα της επιλογής τους με εκλογές και  ¨κάλπες»¨που στήνονταν   στα σχολεία.

Στα υπηρεσιακά Συμβούλια εκπαίδευσης που θα κρίνουν τους υποψηφίους θα κατατίθεται ωστόσο και πρακτικά με την γνώμη των εκπαιδευτικών σε κάθε μονάδα για τους υποψήφιους διευθυντές τους.Η μοριοδότηση θα λαμβάνει υπ' όψιν:
α) Την επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση (πτυχία, μεταπτυχιακές σπουδές, επιμορφώσεις κ.ά) των υποψηφίων,
β) Την υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία (διδακτική υπηρεσία, καθοδηγητική, διοικητική εμπειρία κ.ά.).  
γ)Επίσης επανέρχεται η   συνέντευξη ενώπιον του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Επιλογής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

κιτσος20/05/201711:55

Γραπτές εξετάσεις τύπου πανελλαδικών εξετάσεων! Αδιάβλητο σύστημα. Μαζί με τους τιτλους σπουδων,.!Όσο περισσότεροι οι τίτλοι τόσο καλύτερα. Όλα τα άλλα μπαρουφες.

Απάντηση
πάλι τα ίδια 20/05/201709:50

Μετά απο ημιτελείς εφαρμογές εκλογής διευθυντών και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι συριζανελ επιστρέφουν ταχέως σε νομοθεσίες και εφαρμογές πελατειακών σχέσεων που θέσπισαν οι προγενέστεροι (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) . Οι διαφοροποιήσεις είναι ελάχιστες .Οποιος εκπαιδευτικός περίμενε κάτι διαφορετικό απο τους συριζανελ έδειξε τεράστια πολιτική αφέλεια . Περαστικά .

Απάντηση
Γιωργος20/05/201707:37

Τωρα δηλ. δεν αποκλείεται από την κατάληψη δημόσιας θέσης μια ομάδα πολιτών; Δεν είναι αντισυνταγματικό αυτό;

Απάντηση
ankirk20/05/201707:29

Όταν ένας διευθυντής είναι δίκαιος,εργατικός και ικανός αναγνωρίζεται από όλους.Ελάχιστοι είναι αυτοί που-αντικειμενικά-συγκεντρώνουν όλα αυτά τα κριτήρια.Πώς το συμβούλιο επιλογής θα κρίνει την καθοδηγητική, διοικητική εμπειρία κ.ά.? Εδώ χρειάζεται οπωσδήποτε η άποψη των υφισταμένων του.Η συνέντευξη είναι πάλι το τελικό κριτήριο,όπου προστατεύονται οι ημέτεροι.Διαφωνώ και με το κριτήριο αποκλεισμού όταν υπάρχουν 2 συνεχόμενες θητείες.Θα συμφωνούσα αν και οι πολιτικοί μας άδειαζαν τη γωνιά μετά από 2 θητείες,όπως ειπώθηκε και πριν,καθώς για αυτούς είναι αρκετός χρόνος για να δείξουν την,αναμενόμενη,ανικανότητα και διαφθορά τους.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία