Ποια είναι η νέα προϊσταμένη της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος

Ποια είναι η νέα προϊσταμένη της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος

Η αντεισαγγελέας  του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου θα αντικαταστήσει τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Παντελή

Ποια είναι η νέα προϊσταμένη της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος
Από τον ερχόμενο Ιούνιο και για την επόμενη διετία η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
 Άννα Ζαΐρη θα προΐσταται της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος, μετά από οριακή απόφαση (6 υπέρ έναντι 5 κατά) του 11μελούς Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (Άρειου Πάγου).
         
 Το  Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου και με τη συμμετοχή της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου, αποφάσισε την αντικατάσταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Παντελή από τη θέση του προϊσταμένου της Αρχής Καταπολέμησης Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος («Αρχή  Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης»).
          
Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παντελής αντικατέστησε τον συνάδελφό του Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος είχε παραιτηθεί για να αναλάβει καθήκοντα  υπουργού  Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας.
          
Κατά τη συνεδρίαση του ΑΔΣ, 6 μέλη τάχτηκαν υπέρ της ανάληψης των νέων καθηκόντων της κυρίας Ζαΐρη, ενώ η μειοψηφία των 5 τάχθηκε υπέρ της παράτασης της θητείας του κ. Παντελή.
          
Η κυρία Ζαΐρη γεννήθηκε το 1954 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1981, ενώ την 11η Μαΐου 2015 με απόφαση του 15μελούς ΑΔΣ προήχθη στον βαθμό της  αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
          
Κατά την εισαγγελική της καριέρα χειρίστηκε αρκετά μεγάλες υποθέσεις, ενώ τον Ιούλιο του περασμένου έτους διενήργησε έρευνα, κατόπιν εντολής της κυρίας Δημητρίου,  για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens.     
          
Η έρευνα αυτή είχε ως αποτέλεσμα  την άσκηση της πειθαρχικής  δίωξης κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρου Ντογιάκου και ακόμη δυο εισαγγελικών λειτουργών σχετικά  με τη μη μετάφραση σε δύο γλώσσες (γερμανικά και γαλλικά) του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens, που είχε ως συνέπεια την επ΄αόριστον αναβολή της δίκης.  Την πειθαρχική δίωξη  είχε ασκήσει   η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
          
Επίσης, εκτός του Ισίδωρου Ντογιάκου, πειθαρχική δίωξη για την υπόθεση της Siemens είχε ασκηθεί   και  σε βάρος του εισαγγελέα Εφετών Γεώργιου Γεράκη και της επίσης εισαγγελέως Εφετών Αθηνάς Θεοδωροπούλου.
          
Τέλος,  η κυρία Ζαΐρη τοποθετήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή,   πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την σύνταξη νομοσχεδίου που αφορά  την σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης