Αντιδράσεις από τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Αντιδράσεις από τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν απο τον νέο χρόνο παιδιά και έφηβοι που λαμβάνουν υπηρεσίες όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική ψυχολογική υποστήριξη

Αντιδράσεις από τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ
Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν από τον νέο χρόνο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ
, κυρίως παιδιά και έφηβοι, που λαμβάνουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική ψυχολογική υποστήριξη σε περίπου 2.000 δομές της χώρας. 

Η διοίκηση του Οργανισμού δρομολόγησε στην εκπνοή του έτους και υπό ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο διαδικασία υπογραφής συμβάσεων με όλους τους παρόχους, μεταξύ άλλων και με τους επιστήμονες ειδικής αγωγής, αιφνιδιάζοντας τους, γεγονός που αναμένεται πως θα επηρεάσει σε πολλές περιπτώσεις την παροχή είτε υπηρεσιών όπως της ειδικής αγωγής είτε υλικών. 

Κλείσιμο
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των σωματείων επαγγελματιών επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής καταγγέλλουν τον ΕΟΠΥΥ για τους χειρισμούς του αναφορικά με το μείζον ζήτημα της παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών μέσω συμβάσεων και καταλογίζουν στη διοίκηση προσχηματική διαπραγμάτευση και μεθόδευση στη στάση της απέναντί τους. 

«Ο ΕΟΠΥΥ, μας κάλεσε στις 22/12/16 σε προσχηματική διαπραγμάτευση και κατ’ όνομα  «δημόσια διαβούλευση»- συνολικής διάρκειας 4 ημερών, συμπεριλαμβανομένων 3 αργιών- για την κατάρτιση συμβάσεων με τους παρόχους
υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής» μέχρι τις 30/12/16. Η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ»  τονίζουν σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι εκπρόσωποι επτά συλλογικών οργάνων.

Επιπλέον, θεωρούν πως είναι καταστροφική η εφαρμογή claw back στον κλάδο τους, δηλαδή η θέσπιση κλειστής δαπάνης και η επιστροφή της υπέρβασης αυτής της δαπάνης. «Στο Ν.4447 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016 - Άρθρο 34 διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή. Όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή– κοινώς επονομαζόμενη “κόφτης”, το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλ. από εμάς ως claw back» επισημαίνουν και καλούν το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών Ειδικής Αγωγής. 

Με κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι εκπρόσωποι των φορέων (Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδας -ΣΕΛΛΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών-ΠΣΛ, Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών Λογοπαιδαγωγών Ελλάδας -ΕΣΛΛΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών Ειδικών Παιδαγωγών, Σωματείο Λογοθεραπευτών Λογοπεδικών Ελλάδας, Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών, Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για παιδιά, εφήβους και οικογένειες) διαμηνύουν στον ΕΟΠΥΥ ότι επιθυμούν να συμβάλλουν στη βελτίωση του πλαισίου της ειδικής αγωγής αλλά με όρους και πλαίσιο που να επιτρέπει ουσιαστικές παρεμβάσεις και για τον κλάδο και για τους ασφαλισμένους. Αναγκαία προϋπόθεση θεωρούν ότι είναι η διαπραγμάτευση να γίνει χωρίς ασφυκτικές προθεσμίες και με ουσιαστικές παρεμβάσεις στην ειδική αγωγή πρωτίστως για όσους τη χρειάζονται αλλά και για τους επαγγελματίες υγείας. 

«Ως επαγγελματίες που σεβόμαστε στοιχειωδώς την επιστήμη και το επάγγελμά μας, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε σύναψη συμβάσεων με αυτά τα δεδομένα. Δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ- χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής, γονείς και παιδιά, κινδυνεύουν να βρεθούν από 1/1/2017 χωρίς κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες αυτές, καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να ορίσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας 3μήνου» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης