Αμετανόητα κυνικός ο Παρασκευόπουλος επιμένει πως ήταν ορθή η απόφαση αποφυλάκισης του Αφγανού δολοφόνου

Αμετανόητα κυνικός ο Παρασκευόπουλος επιμένει πως ήταν ορθή η απόφαση αποφυλάκισης του Αφγανού δολοφόνου

«Οι κακές συγκυρίες, δηλαδή, οι περιπτώσεις όπου κάποιος, δυστυχώς, θα εγκληματήσει στατιστικά είναι λίγες και δεν θα πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρούμε στο σύνολό της μία πολιτική» είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος στη Βουλή για τον Αφγανό που αφέθηκε ελεύθερος στην Ελλάδα και σκότωσε φοιτήτρια στη Γερμανία

Αμετανόητα κυνικός ο Παρασκευόπουλος επιμένει πως ήταν ορθή η απόφαση αποφυλάκισης του Αφγανού δολοφόνου
Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και Χαράλαμπο Αθανασίου με αντικείμενο τον Αφγανό που σκότωσε τη 19χρονη φοιτήτρια στη Γερμανία, έχοντας αφεθεί υπό όρους ελεύθερος στην Ελλάδα και έχοντας ακολούθως παραβιάσει τους όρους που του είχαν επιβληθεί. Το γεγονός, που έχει προκαλέσει θύελλα σε βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού δικαστικού συστήματος, στη Γερμανία, προκαλεί και αντιπαράθεση για τις ευθύνες νομοθέτησης μεταξύ των δύο πρώην υπουργών. Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αποστροφή του πρώην υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, σύμφωνα με την οποία: «Ο θεσμός των αδειών και ο θεσμός των απολύσεων, είναι θεσμοί οι οποίοι εισφέρουν ισοζύγιο υπέρ της νομιμότητας, διευκολύνουν την επανένταξη. Έχουμε κόστος, υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν με άδεια και κάνουν εγκλήματα».

Ο διάλογος μεταξύ των κυρίων Παρασκευόπουλου και Αθανασίου, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής, είναι χαρακτηριστικός:


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Θα προσπαθήσω, κύριε Πρόεδρε, αν και είμαι αμυνόμενος ό,τι ο κύριος Αθανασίου, στο θέμα αυτό αναφέρθηκε διεξοδικά, πάντως θα είμαι πάρα πολύ σύντομος.

Κλείσιμο
Συνέδεσε με το δικό μου όνομα και τον δικό μου νόμο, το θλιβερό περιστατικό το οποίο έγινε, ο κύριος Αθανασίου…..

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Όχι εγώ, κύριε Πρόεδρε, όχι εγώ κύριε Παρασκευόπουλε, οι δημοσιογράφοι και το Τύπος το συνέδεσε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Εγώ, δεν πρόκειται να το ανταποδώσω αυτό, κύριε Αθανασίου και δεν πρόκειται να πω, 4274 κ.λπ., αλλά θα μιλήσω γενικά και θα πω το εξής. Ο θεσμός των αδειών και ο θεσμός των απολύσεων, είναι θεσμοί οι οποίοι εισφέρουν ισοζύγιο υπέρ της νομιμότητας, διευκολύνουν την επανένταξη. Έχουμε κόστος, υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν με άδεια και κάνουν εγκλήματα.

Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν με απόλυση και κάνουν, παρομοίως, εγκλήματα. Δεν εγκαταλείπουν οι έννομες τάξεις τους θεσμούς. Γιατί; Γιατί, γνωρίζουν, ότι ο λίγος παραπάνω χρόνος στην φυλακή και εάν αυτός δεν συνοδεύεται με την σταδιακή επαφή με τον εξωτερικό κοινωνικό χώρο ή με ελεγχόμενη έξοδο και η παραμονή του με περισσότερο χρόνο, δεν αποδίδει όφελος σε εγκληματικότητα. Ειδικά στους ανηλίκους, έχει βρεθεί ότι το καλύτερο μέσο πρόληψης της εγκληματικότητας στατιστικά είναι η ανοιχτή παραμονή και όχι η φυλάκιση.

Για αυτό το λόγο, λοιπόν, η Πολιτεία μας ιδίως από το 2005 και μετά, θεσπίζει θεσμούς απόλυσης υπό όρους, οι οποίοι πολλές φορές, είναι προνομιακοί και ευνοϊκοί ιδιαίτερα και επίσης, έχει θεσπίσει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή νομοθεσία για τους ανηλίκους.

Αυτό δεν αποτελεί εθνική ιδιομορφία, αλλά συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Στους ανηλίκους, όπως είχαμε να κάνουμε εδώ, δεν έχουμε την κοινή ποινή, δεν θέλουμε ούτε καν να την λέμε ποινή για να προστατεύουμε την δυνατότητα διαπαιδαγώγησης και της επανένταξης των ανηλίκων και την ονομάζουμε κράτηση σε «Ειδικό Κατάστημα». Αυτή, έχει και μικρότερη διάρκεια από αντίστοιχες ποινές που θα είχαν επιβληθεί σε ενηλίκους, αλλά έχει και μια μεγάλη ελαστικότητα σε ό,τι αφορά την απόλυση.

Εδώ, είχαμε μια περίπτωση απόπειρας ανθρωποκτονίας που οδήγησε σε απόλυση μετά από την έκτιση 2,5 ετών περίπου στην φυλακή, που κρίθηκε, ότι λόγω της αγωγής εντός της φυλακής του συγκεκριμένου ατόμου, μπορούσε να ακολουθήσει απόλυση από τα αρμόδια όργανα. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές να έχουμε αυτή την επιείκεια και στην περίπτωση των ανηλίκων αλλά και στην περίπτωση των ενηλίκων σε άλλα εγκλήματα τα οποία υπάρχουν.

Εγώ, νομίζω ό,τι οι κακές συγκυρίες, δηλαδή, οι περιπτώσεις όπου κάποιος, δυστυχώς, θα εγκληματήσει στατιστικά είναι λίγες και δεν θα πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρούμε στο σύνολό της μία πολιτική, η οποία διευκολύνει την δευτερογενή πρόληψη από το έγκλημα λόγω  του ότι προσφέρει δυνατότητες επανένταξης.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.          

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε, δεν είπα για τον κύριο Παρασκευόπουλο, για αυτό. Εγώ, είπα, ότι η φιλοσοφία είναι άλλο θέμα και ανέφερα ότι διέρρευσε…

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Όχι, εντάξει, ότι είπατε καταγράφηκε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Όχι, εγώ, είπα ότι διέρρευσε, ότι είναι οι ίδιες διατάξεις. Ε, δεν είναι οι ίδιες διατάξεις. Εγώ, αυτό λέω και ότι εξαιρούσαμε τα εγκλήματα αυτά.
Νωρίτερα ο κ. Αθανασίου είχε πει:

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν μπω στο νομοσχέδιο θα ήθελα να αναφερθώ για λίγο, δίνοντας μια διευκρίνιση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί από χθες, αλλά και σήμερα, τόσο στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο όσο και στην κοινή γνώμη. Αφορά στον Αφγανό -είναι παρεμφερές το θέμα- ο οποίος δολοφόνησε μια Γερμανίδα και βγήκε στην Ελλάδα -αν και είχε καταδικαστεί με 10 χρόνια κάθειρξη για ληστεία και απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Ελλάδα- με τον ν.4322/2015 που είχε ψηφιστεί επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ με αντίθεση της ΝΔ επί Υπουργίας του κ. Παρασκευόπουλου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): (ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Άρα, λοιπόν, η φήμη ότι βγήκε από το Υπουργείο επαληθεύεται, γιατί εγώ δεν πίστευα ότι βγήκε από το Υπουργείο η διαρροή. Πίστευα ότι είναι μόνον από τα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Λυπάμαι, κύριε Κοντονή, δεν ήθελα να το αναφέρω, αλλά έτσι είναι. Λοιπόν, αφού νομίζετε ότι ίσχυε, παρακαλώ να διαβάσετε με προσοχή τη διάταξη.

            Στον ν. 4274/2014 που ψηφίστηκε επί ΝΔ, επί των ημερών μου, λέγαμε για την αποσυμφόρηση των φυλακών, δηλαδή ότι πρέπει να βγαίνουν μερικοί υπό αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες είναι οι ίδιες που έχει η διάταξη του κ. Παρασκευόπουλου, εφόσον είχαν εκτιθεί τα 2/5 της ποινής. Εξαιρούσαμε, όμως, ρητά πολλά αδικήματα. Το λέει στο άρθρο 11 § 2 -παρακαλώ να το δείτε στον νόμο όσοι το αμφισβητείτε- «εξαιρούνται από τη ρύθμιση της προηγούμενης παραγράφου τα εξής αδικήματα: τρομοκρατικές - εγκληματικές οργανώσεις, ανθρωποκτονίες από πρόθεση, αρπαγή γενικώς, αρπαγή ενηλίκου, εμπορία ανθρώπων, βιασμοί, αποπλάνηση, κατάχρηση σε ασέλγεια, μαστροπεία» δηλαδή όλα κατά της γενετήσιας ελευθερίας αδικήματα «και η ληστεία». Για αυτά τα οποία δικάστηκε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης