Ψάχνει να βρει άκρη με τον Αρχιεπίσκοπο ο Φίλης

Ψάχνει να βρει άκρη με τον Αρχιεπίσκοπο ο Φίλης

Λέει ότι έχει κάλυψη από το Μαξίμου, αλλά επισήμως υπάρχει σιωπή για τις προκλητικές του δηλώσεις

Ψάχνει να βρει άκρη με τον Αρχιεπίσκοπο ο Φίλης
Αποφασισμένος να εμμείνει στις θέσεις του για τα θρησκευτικά εμφανίζεται ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος, με δηλώσεις του στον κυριακάτικο Τύπο, υποστηρίζει ότι οι ενέργειές του απολαμβάνουν της απόλυτης κάλυψης και σύμφωνης γνώμης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, όμως, επιμένει να ζητά συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, σε μια προσπάθεια να βρει άκρη στο ζήτημα που προκάλεσαν οι δηλώσεις του.

Επιπλέον, παρά τα όσα ισχυρίζεται περί κάλυψης από τον πρωθυπουργό, επισήμως υπάρχει σιωπή για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μετά τις προκλητικές του δηλώσεις  για την Εκκλησία και εξελίσσονται σε μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση, σε μια στιγμή, μάλιστα, που τα μέτωπα ανοίγουν το ένα μετά το άλλο.

Κλείσιμο
Ο υπουργός Παιδείας μίλησε το «Βήμα», εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα «κάτω από την πίεση των ακραίων ιεραρχών» και της αντιπαράθεσής του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο κ. Φίλης ζήτησε εγγράφως συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, λαμβάνοντας την απάντηση ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πριν τις 4 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ξεκινούν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου. Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο ζήτησε και ο Πάνος Καμμένος και η Αρχιεπισκοπή του διαμήνυσε ότι αυτή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Η συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας καθορίστηκε για την Τρίτη, μετά την επιστροφή του τελευταίου από τη Σλοβακία. Ωστόσο, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο, στις 3 Οκτωβρίου, οπότε θα ξεκαθαρίσει η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο μείζον -όπως έχει εξελιχθεί- ζήτημα των θρησκευτικών στα σχολεία.

Ο υπουργός Παιδείας εμφανίζεται αποφασισμένος να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο, όποτε και όταν ο Μακαριότατος τον δεχτεί, τη στιγμή μάλιστα που έχει και την πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς του από τον πρωθυπουργό: «Στη συνάντηση αυτή δεν πρόκειται να κάνω πίσω, εδώ είμαστε κυβέρνηση, δεν πρόκειται να γελοιοποιηθούμε. Το ζήτημα των Θρησκευτικών είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι της Εκκλησίας». Ανάμειξε στην όλη υπόθεση και την πρώην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι αυτή άρχισε τον διάλογο πάνω στο θέμα αυτό και ότι αυτός τον ολοκλήρωσε.

Ο κ. Φίλης υπενθυμίζει το πρόσφατο δείπνο που είχε ο Αρχιεπίσκοπος στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο, όπως λέει συμφωνήθηκαν τα πάντα, χωρίς ο Αρχιεπίσκοπος να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών. Κατά τον υπουργό Παιδείας, ο επικεφαλής του διαλόγου ήταν ο Σπ. Γιαγκαζόγλου, διευθυντής του επίσημου περιοδικού «Εκκλησία», της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος τον απομάκρυνε. Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής διέψευδαν ότι στο δείπνο διεξήχθη συζήτηση για το μάθημα των Θρησκευτικών και τόνισαν ότι η συζήτηση περιεστράφη γύρω από το θέμα της από κοινού με την πολιτεία αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του ελληνικού λαού. Οσον αφορά την απομάκρυνση του διευθυντή του περιοδικού οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι πράγματι ο κ. Γιαγκαζόγλου απομακρύνθηκε από διευθυντής όταν συμφώνησε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να μετατραπεί σε μάθημα Θρησκειολογίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης