Πατούλης: Επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του ΙΣΑ για την ελονοσία

Πατούλης: Επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του ΙΣΑ για την ελονοσία

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αναγκάστηκε να μιλήσει δημόσια για την ανάγκη θεσμικών αλλαγών όσον αφορά τον προγραμματισμό των ψεκασμών, τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου

Πατούλης: Επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του ΙΣΑ για την ελονοσία
Απάντηση στις καταγγελίες του για τις παραλείψεις της κυβέρνησης στο θέμα της ελονοσίας θεωρεί ότι έλαβε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης μέσω της ευρείας έκτακτης σύσκεψης για την ελονοσία και την αιμοδοσία που συγκλήθηκε στο υπουργείο Υγείας αλλά και των δηλώσεων που έκαναν οι αρμόδιοι της Αριστοτέλους.
 
«Η δημόσια παραδοχή του Προέδρου του
ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ ότι υπήρξε πρόβλημα με τον προγραμματισμό των ψεκασμών σε κάποιες Περιφέρειες της χώρας, επιβεβαιώθηκε και από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μπασκόζο, ο οποίος παρά το γεγονός ότι μέχρι χθες αρνιόταν ότι υπάρχει πρόβλημα, σήμερα αναγκάστηκε να μιλήσει δημόσια για την ανάγκη θεσμικών αλλαγών όσον αφορά τον προγραμματισμό των ψεκασμών τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους όσους έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες να κατηγορήσουν τον Ι.Σ.Α. και τον Πρόεδρο του Γ. Πατούλη για κινδυνολογία και διασπορά ψευδών ειδήσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Πατούλης.
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, οι καταγγελίες του ΙΣΑ επιβεβαιώνονται κι από την επείγουσα εγκύκλιο προς τις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας που στάλθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Στην εγκύκλιο αυτή αναφέρεται πως πρέπει να διενεργηθούν έλεγχοι και να ληφθούν μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης της ελονοσίας σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας που είναι πιθανό να υπάρχουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών με ιδιαίτερη έμφαση στις «επηρεαζόμενες περιοχές», και στις ενδεικτικές κατηγορίες εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης ενώ αναφέρει συστάσεις και οδηγίες προς εργοδότες και εργαζόμενους.
 
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ εκτιμά πως έμμεσα στη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας επιβεβαιώθηκε ότι «η έξαρση των κρουσμάτων ελονοσίας οφείλεται και στον μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενούνται σε ακατάλληλα από άποψη υγιεινής Κέντρα Φιλοξενίας, όπως προκύπτει άλλωστε από την πρόσφατη έκθεση του Αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Μπένου, που τέθηκε υπόψη των αρμόδιων Υπουργείων».
 
Ζητούνται απαντήσεις για τους χειρισμούς του υπουργείου Υγείας
 
Ο ΙΣΑ ζητεί από το Υπουργείο Υγείας να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
•Πού και πότε πραγματοποιήθηκαν σε κάθε Περιφέρεια οι προληπτικοί ψεκασμοί κατά των κουνουπιών;
*Ποια είναι τα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τη συγκέντρωση και την αξιολόγηση των αναλυτικών εκθέσεων των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών, τις οποίες οφείλει να συγκεντρώνει το υπουργείο Υγείας;
•Ποιες παρεμβάσεις έγιναν, αν έγιναν, στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε αδυναμία ολοκλήρωσης των διαγωνισμών ή καθυστέρηση της έναρξης των ψεκασμών, με δεδομένο ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός και η εποπτεία των ζητημάτων που αφορούν θέματα ύψιστης σημασίας για τη Δημοσία υγεία, αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση του υπουργείου Υγείας το οποίο άλλωστε έχει την πολιτική ευθύνη και διαθέτει το μηχανισμό και την τεχνογνωσία να παρέμβει σε περίπτωση που υπάρξει κάποια δυσλειτουργία.

*Σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση στοχευμένων και αποτελεσματικών ψεκασμών είναι η ύπαρξη επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας και εστιών παραγωγής κουνουπιών προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση κρουσμάτων από μεταδιδόμενους με κουνούπια λοιμογόνους παράγοντες (πλασμώδια της ελονοσίας και ιός του Δυτικού Νείλου). Για το λόγο αυτό κατά τα έτη 2012 ,2013 και 2014 υλοποιήθηκε μέσω του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. πρόγραμμα εντομολογικής επιτήρησης. Υπήρξε πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση ανάλογων προγραμμάτων για το 2015 και το 2016;Υπήρξε κάποια επικαιροποίηση από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ για τις εστίες αναπαραγωγής ή οι ψεκασμοί έγιναν στα τυφλά από την Περιφέρεια;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης