«Λουκέτο» σήμερα στο Μετρό - Τρόμος για επιθέσεις από αναρχικούς

«Λουκέτο» σήμερα στο Μετρό - Τρόμος για επιθέσεις από αναρχικούς

24ωρη απεργία σήμερα - «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Κάθε μέρα έχουμε ξυλοδαρμούς των ελεγκτών», καταγγέλλουν υπάλληλοι

«Λουκέτο» σήμερα στο Μετρό - Τρόμος για επιθέσεις από αναρχικούς
Σε μια κίνηση που φανερώνει πανικό και απόγνωση προχώρησε η διοίκηση του Μετρό, εξαφανίζοντας τα ακυρωτικά μηχανήματα από πολλούς σταθμούς του Μετρό, ενώ όσα παραμένουν στις θέσεις τους καλύπτονται με μαύρες σακούλες σκουπιδιών για να μην... προκαλούν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σταθμού της Αργυρούπολης, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που χρησιμοποιούν καθημερινά τους συρμούς του μετρό για τις μετακινήσεις τους, έχει μείνει μόλις ένα ακυρωτικό μηχάνημα, ενώ ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και ο σταθμός της Ακρόπολης.

Αιτία της - κατά πολλούς - βεβιασμένης κίνησης αυτής είναι οι επιθέσεις που δέχονται αρκετοί σταθμοί του Μετρό και του ΗΣΑΠ από ομάδες αντιεξουσιαστών τον τελευταίο καιρό με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά στον Κεραμεικό και το Μοναστηράκι. 

Κλείσιμο
Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών που διαμαρτύρεται για την κατάσταση προχωρεί σήμερα σε 24ωρη απεργία.

«Τα τελευταία γεγονότα με το σπάσιμο σταθμών του Μετρό, ζημιές που κοστίζουν άνω των 100.000 σε κάθε σταθμό, καθώς και η στοχοποίηση των εργαζόμενων οδηγούν σε απαξίωση του έργου του Μετρό. Το τελευταίο τετράμηνο μας έχουν αφήσει βορρά στα νύχια επιτήδειων που μας στοχοποιούν για αυτό διαμαρτυρόμαστε», δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου, Σπύρος Ρεβύθης, προσθέτοντας: «Όλη αυτή η απαξίωση μας οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις περί ιδιωτικοποίησης του Μετρό, πρώτη συνέπεια της οποίας θα είναι η περαιτέρω αύξηση του εισιτηρίου».

Υπενθυμίζεται στο στόχαστρο αναρχικών βρέθηκαν 125 ελεγκτές, τα ονόματα των οποίων δημοσιοποίησαν στο διαδίκτυο
με την υποσημείωση «αν γνωρίζεις κάποιον στη γειτονιά σου, στην πολυκατοικία σου, συμπεριφέρσου του ανάλογα».

«Δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Αυτό έχει γίνει στο παρελθόν πολλές φορές. Έχουμε τραυματισμούς, έχουμε προπηλακισμούς, έχουμε ανθρώπους που τους έχουν στείλει στο νοσοκομείο με σοβαρούς τραυματισμούς», σχολίασε ο Πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ, Λευτέρης Ρενιέρης, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων από ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Κάθε μέρα να έχουμε ξυλοδαρμούς των ελεγκτών»
, είπε ο κ. Ρενιέρης και συνέχισε: «Προφανώς χρειαζόμαστε μεγαλύτερη φύλαξη από την Αστυνομία».

Στο protothema.gr μίλησε ο Γεώργιος Μουστάκας, Πρόεδρος Επιτροπής Υγιεινής & Ασφάλειας Εργαζομένων Μετρό και όπως δήλωσε επικρατεί τρόμος τόσο στους υπαλλήλους όσο και στο επιβατικό κοινό. «Οι ελεγκτές δεν είναι κεφαλοκυνηγοί καθώς δεν παίρνουν κανένα bonus επί του προστίμου. Δεν είναι τρομοκρατημένο μόνο το προσωπικό μας αλλά και το επιβατικό κοινό».
 
Οπως διευκρινίζει ενέργειες σαν και αυτές που ασκούν αρχικά ψυχολογική βία σε εργαζόμενους και επιβάτες αποτελούν και απειλή κατά ανθρώπινων ζωών και έχουν ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που «διεκδικούν» οι γνωστοί άγνωστοι. «Ο στόχος είναι να τρομοκρατούνται εργαζόμενοι και επιβάτες και να μετατρέπεται το πλέον ασφαλές μέσο σε ... ανασφαλές. Αυτό οδηγεί στη σκέψη ότι κάτι ύποπτο κρύβεται», υπογραμμίζει.

Υπενθυμίζουμε ότι, τα ονόματα των ελεγκτών του Μετρό έδωσε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου η ομάδα κουκουλοφόρων που έσπασε με βαριοπούλες τα μηχανήματα έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων στο σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβημένοι από το νέο «χτύπημα» της συγκεκριμένης ομάδας, καθώς όπως λένε με τον τρόπο αυτό απειλούνται άμεσα οι ελεγκτές που καθίστανται στόχος καταδρομικών επιθέσεων.

«Υπάρχει και μία άλλη πραγματικότητα που τη χτίζουμε ήδη μέσα στις κοινότητές μας. Άρνηση πληρωμής εισιτηρίου, παραχώρησή του στον συνεπιβάτη, σαμποτάζ στα ακυρωτικά μηχανήματα, φάπες στους ελεγκτές», γράφουν στο κείμενό τους οι κουκουλοφόροι που στις 12 Μαρτίου 2016 είχαν προκαλέσει με βαριοπούλες ζημιά πολλών χιλιάδων ευρώ στο Μοναστηράκι.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε την ενίσχυση της φύλαξης των σταθμών του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου, καθώς υπάρχει φόβος για εκδήλωση νέων επιθέσεων.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Κρατικής Ασφάλειας αλλά και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) έχουν διαταχθεί να περιπολούν σε όλους τους κεντρικούς σταθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι το μπαράζ των καταδρομικών επιθέσεων ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου από τον σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό, όταν έξι άτομα φορώντας κουκούλες απομάκρυναν τον σταθμάρχη με λεκτικές απειλές και έσπασαν με ρόπαλα έξι αυτόματους πωλητές εισιτηρίων, 6 ακυρωτικά μηχανήματα, 2 ATM και την τζαμαρία του σταθμαρχείου. 

Στη συνέχεια έγραψαν με σπρέι συνθήματα όπως «ελεύθερες μετακινήσεις» και πέταξαν φέιγ βολάν.

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο αργότερα περίπου 20 άτομα, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατώντας βαριοπούλες, έσπασαν μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων, ακυρωτικά, τζαμαρίες, ΑΤΜ αλλά και το γραφείο του σταθμάρχη, ενώ έγραψαν διάφορα συνθήματα στους τοίχους με σπρέι. Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης