Σε δίκη η Κουτσούμπα μετά τη μήνυση της Παναγιωταρέα

Σε δίκη η Κουτσούμπα μετά τη μήνυση της Παναγιωταρέα

Το πρωί της Πέμπτης δικάζεται η πρώην πρόεδρος του ΣΕΑ και νυν μέλος του ΔΣ του και επικεφαλής της παράταξης του κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, μετά από αγωγή που κατέθεσε εναντίον της η δημοσιογράφος Αννα Παναγιωταρέα

Σε δίκη η Κουτσούμπα μετά τη μήνυση της Παναγιωταρέα
Παραλύει την Πέμπτη μέχρι τις 12 το μεσημέρι το υπουργείο Πολιτισμού και οι περιφερειακές του υπηρεσίες (εφορείες αρχαιοτήτων), παραλύουν και τα έργα αναστήλωσης και συντήρησης που γίνονται, καθώς ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Ενιαίος Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων του υπουργείου έχουν κηρύξει στάση εργασίας. 

Σε ένα υπουργείο τόσο υποστελεχωμένο και με τόσους λίγους πόρους, σε έναν κρατικό οργανισμό που  τους  τρείς  μήνες δεν έχει καταφέρει να διαθέσει  ούτε λεπτό του ευρώ στα υπό εξέλιξη έργα του ΕΣΠΑ, οι εργαζόμενοι δεν απεργούν για αυτή την πρωτόγνωρη δραματική κατάσταση. Απεργούν επειδή το πρωί της Πέμπτης δικάζεται η πρώην πρόεδρος του ΣΕΑ και νυν μέλος του ΔΣ του και επικεφαλής της παράταξης του κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, μετά από αγωγή που κατέθεσε εναντίον της η δημοσιογράφος Αννα Παναγιωταρέα.

Τον περασμένο χρόνο, η Δέσποινα Κουτσούμπα σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  παρέθεσε απόψεις της προσβλητικές για τη δημοσιογράφο, διερωτώμενη σχετικά με ταινία για τα έργα ΕΣΠΑ του υπουργείου -που είχε αναλάβει να γυρίσει εθελοντικά, βάζοντας τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής της από την τσέπη της- “πόσα χρήματα θα πάρει και πόσοι υπάλληλοι θα πρέπει να απολυθούν για να εισπράξει τα χρήματα αυτά”. Η Αννα Παναγιωταρέα απέστειλε εξώδικο, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να πάρει oύτε ένα ευρώ και ότι  η εργασία της αποτελεί προσφορά της  προς το υπουργείο Πολιτισμού.  

Η κ. Κουτσούμπα επανέλαβε τις συκοφαντίες σε επιστολή της προς το «Πρώτο Θέμα» στην οποία συμπλήρωνε: «Για ρωτήστε κι εσείς, αλλά οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι το φιλμάκι  στο οποίο η κυρία Παναγιωταρέα είχε αναλάβει το ρόλο του συμβούλου  θύμισε σε όσους το παρακολούθησαν τα ‘Επίκαιρα’ της χούντας. Οχι πως με εξέπληξε κιόλας, μήπως αντίστοιχο ‘άρωμα’ δεν έχουν και πολλές άλλες από τις δραστηριότητές της;».
Μετά από αυτό, η δημοσιογράφος κατέθεσε αγωγή προς την κ. Κουτσούμπα, επειδή  δεν ανακάλεσε το περί χρημάτων από το υπουργείο Πολιτισμού και επειδή σε καμία  περίπτωση δεν μπορούσε να ανεχθεί την συκοφαντία περί χούντας.

Κλείσιμο
Το σχετικό έγγραφο κοινοποιήθηκε στην εναγομένη τέλη Μαρτίου. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι σήμερα υπάρχει μια βιομηχανία ανακοινώσεων από σωματεία, φορείς και ομοσπονδίες, που πάνω κάτω λένε τα ίδια. Καταδικάζεται η Αννα Παναγιωταρέα γιατί έκανε την αγωγή, -γίνεται αναφορά για «πολιτική δίωξη»- και δηλώνεται η συμπαράσταση προς την κ. Κουτσούμπα. Όλοι σημειώνουν πως η κ. Κουτσούμπα διώκεται μετά από αναρτήσεις της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ η αγωγή κατατέθηκε μετά την επιστολή, που η ίδια έστειλε στο «Πρώτο Θέμα».  Αναφέρεται επίσης ότι η ενάγουσα ζητά 15.000 ευρώ ενώ αποκρύπτεται ότι τα χρήματα θα διετεθούν στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Εκτός των άλλων, η αγωγή παρουσιάζεται  σαν να «στρέφεται εναντίον του δικαιώματος των εργαζομένων να κρίνουν και να ελέγχουν τις πράξεις της εξουσίας επί του αντικειμένου της εργασίας τους.  Εκπορεύεται δε από την επί χρόνια ασκούμενη αυταρχική πολιτική που ζήσαμε στο ΥΠΠΟΑ και την προσπάθεια υπαγωγής του έργου του σε μικροπολιτικούς σχεδιασμούς, με αποκορύφωμα την επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφής στην Αμφίπολη.» (από την ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου) Και όχι σαν άσκηση του δικαιώματος της Αννας Παναγιωταρέα να αμυνθεί απέναντι σε συκοφαντίες, άσχετες με την Αμφίπολη. 

Η κ. Κουτσούμπα, συνδικαλιστικό στέλεχος του ΥΠΠΟ υποστηρίζεται ως διωκόμενη, χωρίς να ελέγχονται οι  συκοφαντικοί ισχυρισμοί της. Σαν να είχε το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει, αλλά η άλλη πλευρά να μην είχε κανένα δικαίωμα άμυνας. Κανείς δεν ζήτησε την άποψη της Αννας  Παναγιωταρέα. «Καταδικάστηκε»  δια των συνδικαλιστικών ανακοινώσεων!

 Η κ. Κουτσούμπα απέστειλε επιστολή και στην ΕΣΗΕΑ ζητώντας να πληροφορηθεί τη θέση του σωματείου επί της αγωγής,  λέγοντας ότι η δίωξή της γίνεται με τον τυποκτόνο νόμο. Η ΕΣΗΕΑ χωρίς να ζητήσει και την άποψη της Παναγιωταρέα, εξέδωσε καταδικαστικό ψήφισμα, επειδή ζητά την κατάργηση του νόμου (που όμως ισχύει...). Στη συνέχεια αυτό μεταφράστηκε ως ότι η πράξη της κ. Παναγιωταρέα «οδήγησε την ΕΣΗΕΑ να εκδώσει καταδικαστική απόφαση», παρασιωπώντας ότι το ζήτησε η κ. Κουτσούμπα.  Αλλά και η επιστολή της δημοσιογράφου στο σωματείο της, με την οποία διαμαρτύρεται γιατί η ίδια δεν εκλήθη να καταθέσει την άποψή της, κατά παράβαση κάθε έννοιας δημοκρατίας, «μεταφράζεται» από τους υπερασπιστές Κουτσούμπα ως: η Παναγιωταρέα εναντίον ΕΣΗΕΑ, όλοι εναντίον Παναγιωταρέα,(υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα σε μπλογκ).

Στην όλη υπόθεση μπλέκεται από την ίδια την Δέσποινα Κουτσούμπα και τους υποστηρικτές της η Αμφίπολη, χωρίς να έχει καμία σχέση. Προφανώς, ο ορισμός της δημοσιογράφου ως άμισθης συντονίστριας της επιτροπής προβολής του ελληνικού πολιτισμού στο υπουργείο Πολιτισμού και η ενασχόλησή της με την ανασκαφή της Αμφίπολης στο πλαίσιο της παρουσίασης της προόδου των ερευνών στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, ενόχλησε, αφού η αναφορά στην Αμφίπολη  με επικριτική  χροιά, είναι μόνιμη.

Τέλος, στην ανακοίνωση της ίδιας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, περιγράφεται η Δέσποινα Κουτσούμπα ως ιδρυτικό της μέλος:  «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζει απερίφραστα την αγωγή που άσκησε η δημοσιογράφος και επικοινωνιακή σύμβουλος του Σαμαρά Άννα Παναγιωταρέα εναντίον της Δέσποινας Κουτσούμπα, περιφερειακής συμβούλου με την Aντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, πρώην προέδρου και νυν μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και ιδρυτικού στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Δυστυχώς, στην όλη υπόθεση έγινε προσπάθεια να εμπλακεί και ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ. Επειδή η  Άννα Παναγιωταρέα έχει γράψει την βιογραφία του Χαρίλαου Φλωράκη, οι ανιψιές του έστειλαν επιστολή στην ΕΣΗΕΑ λέγοντας ότι δήθεν δεν είχε την άδειά του. Η δημοσιογράφος ανταπάντησε στέλνοντας φωτοτυπία σελίδας με θερμή αφιέρωσή του προς την ίδια, στην τέταρτη έκδοση του βιβλίου, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς τους. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης