Με λουκέτο «απειλείται» το Άσυλο Ανιάτων

Με λουκέτο «απειλείται» το Άσυλο Ανιάτων

Τα χρέη του  προς τρίτους ανέρχονται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ -  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου στις 11.00 το πρωί της Τρίτης από ασθενείς, κηδεμόνες και εργαζόμενους στο κοινωφελές μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό σωματείο


Με λουκέτο «απειλείται» το Άσυλο Ανιάτων
«Μάχη» για να κρατηθεί στη ζωή δίνει το Άσυλο Ανιάτων. Το κοινωφελές μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό σωματείο που μετρά 120 χρόνια προσφοράς σε χιλιάδες Έλληνες με σοβαρά χρόνια νοσήματα, μετρά αντίστροφα τον χρόνο «υποφέροντας» από βαρύτατη οικονομική… ανεπάρκεια.
 
Ύστατη έκκληση για βοήθεια θα ζητήσουν την Τρίτη οι εργαζόμενοι και οι συγγενείς των ασθενών που περιθάλπονται στο Άσυλο, απευθυνόμενοι στον Πρωθυπουργό. Στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η συντονιστική επιτροπή ασθενών, συγγενών και εργαζόμενων προχωρά σε αυτή την κινητοποίηση ελπίζοντας στην ευαισθησία του πρωθυπουργού για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν το Άσυλο Ανιάτων» λέει στο protothema.gr από πλευράς του Συλλόγου Εργαζομένων ο κ. Γεράσιμος Βασιλόπουλος.
 
Σήμερα το Άσυλο φιλοξενεί 200 ασθενείς από όλη την Ελλάδα, με το 80% αυτών να είναι κατάκοιτο. Οι 140 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τους τελευταίους οκτώ μήνες, ενώ σε ανάλογη δυσχερή οικονομική θέση έχει καταστήσει το Άσυλο τους προμηθευτές του, από τον ΕΟΠΥΥ και τις φαρμακευτικές εταιρίες μέχρι τις εταιρίες τροφίμων, πετρελαίου κα, που το τροφοδοτούν με τα απαραίτητα για την λειτουργία του και την φιλοξενία των ασθενών. Τα χρέη προς τρίτους ανέρχονται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Εφορία βεβαίωσε στο Άσυλο φόρο ακίνητης περιουσίας 3 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2010- 2013.
 
Η πρόεδρος του ΔΣ του Ασύλου, κυρία Ιωάννα Ηλιάδη, έχει κρούσει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα του ιδρύματος, ζητώντας να δρομολογηθούν δυναμικές παρεμβάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του ιδρύματος αλλά και τη διεκδίκηση των μισθωμάτων του. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα βρίσκεται σε πυρετό διαβουλεύσεων με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να βρεθεί λύση. Η διοικητής ζητεί να γίνει συμψηφισμός των χρεών του Ασύλου με την ακίνητη περιουσία του, να δοθούν δηλαδή αξία αντικειμενικής αξίας 7 εκατ. ευρώ στο κράτος και να «σβηστούν» τα χρέη προς το ΙΚΑ και την Εφορία.
Κλείσιμο
 
Σημειωτέον ότι το Άσυλο Ανιάτων διαθέτει μεγάλη περιουσία, την οποία επιχείρησε να καταγράψει μόλις το 2012, αν και απέκτησε το πρώτο του κληροδότημα το 1899. Στα περιουσιακά του στοιχεία περιλαμβάνονται περισσότερα από 1.110 ακίνητα. Τους τελευταίους μήνες και υπό την πίεση των χρεών τελευταίους έγιναν δύο πλειστηριασμοί ακινήτων. Από την πώληση του ενός καλύφθηκαν οφειλές προς τους εργαζομένους και χρέη στην Εφορία. Το κενό ρευστότητας όμως παραμένει.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης