Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά

Κουνιέται συνεχώς το νησί, μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ τη νύχτα - Σήμερα αυτοψία σε σχολεία και δημόσια κτίρια - Τα κτίρια του νησιού άντεξαν - Περισσότερες οι ζημιές στο Ληξούρι - Σύναξη των κορυφαίων σεισμολόγων στο νησί που θεωρείται μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές παγκοσμίως

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η νήσος Κεφαλληνία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων.

Οι κάτοικοι του νησιού, που το μεσημέρι της Κυριακής έζησαν τον τρόμο των 5,8 Ρίχτερ που «χτύπησαν» το νησί, βλέπουν ότι ο εγκέλαδος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. Η Κεφαλονιά δεν έχει σταματήσει να «κουνιέται» με τους τρομοκρατημένους κατοίκους να φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους. Η νύχτα μάλιστα τους βρήκε... στους δρόμους, παρά την κακοκαιρία.

Για μεγάλο μετασεισμό μέσα στις επόμενες ημέρες στην Κεφαλονιά, έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1 ο γνωστός σεισμολόγος είπε πως το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά, ενώ τόνισε πως η πλούσια μετασεισμική δταστηριότητα στο νησί είναι κάτι απόλυτα λογικό. Ο κ. Τσελέντης εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι ο κύριος σεισμός πέρασε, συγκεκριμένα είπε πως τα 5,8 Ρίχτερ ήταν «κατά 90% ο κύριος σεισμός», ενώ συνέστησε στους κατοίκους του νησιού των οποίων τα σπίτια δεν υπέστησαν ζημιές να επιστρέψουν σε αυτά. Ωστόσο, σημείωσε πως η αξιοπρεπής δόμηση στην Κεφαλονιά βοήθησε ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα. «Αν ο σεισμός είχε γίνει σε άλλο σημείο της χώρας θα είχαμε θύματα» είπε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο






Με συνέντευξή του στο Mega ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ότι στο νησί θα καταφτάσουν άμεσα δύο πλοία ώστε να στεγαστούν περισσότερα από 2.000 άτομα. Επίσης δήλωσε πως οι δημόσιες υπηρεσίες στην Κεφαλονιά θα λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως και αποκάλυψε ότι εντός της ημέρας αναμένεται να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές τέσσερις Γενικοί Γραμματείς.

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Χρειάζεται μια σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ για να συνεχιστεί ομαλά η σεισμική ακολουθία» είπε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται από χθες στο νησί.

Πάνω από 25 μετασεισμοί μετά τον ισχυρό σεισμό

Δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί -25 είναι οι καταγεγραμμένοι, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο- άνω των 3,5 Ρίχτερ σημειώθηκαν μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που «χτύπησε» την Κεφαλονιά τέσσερα λεπτά πριν τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής.











Μάλιστα, στις  20:45 σημειώθηκε ένας ισχυρός μετασεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το εστιακό βάθος του  οποίου εντοπίζεται στα 10χλμ., προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έχει καταγράψει άλλους πέντε ασθενείς μετασεισμούς, 3,6 στις 01:06, 3,2 στις 01:16, 3,4 στις 01:23, 3,8 στις 02:24 και 3,4 στις 02:46.

Ωστόσο, η πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κεφαλονιάς θεωρείται καλή εξέλιξη για τους σεισμολόγους, που εκφράζουν την εκτίμηση ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 15:55 ήταν ο κύριος σεισμός.

Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα σε όλο το νησί

Ζημιές σε σπίτια και καταστήματα από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών προκάλεσαν τα 5,8 Ρίχτερ με τις πιο εκτεταμένες να έχουν σημειωθεί στο Ληξούρι που ήταν εγγύτερα στο σεισμό.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε καθίζηση στον παραλιακό δρόμο της πόλης αλλά και σε τμήματα της πλατείας δίπλα από το λιμάνι.





Φωτογραφία από ζημιές σε σχολείο




Μάλιστα, σημειώθηκαν και αρκετοί μικροτραυματισμοί και πολλοί Ληξουριώτες επισκέφτηκαν το νοσοκομείο του Ληξουρίου καθώς τραυματίστηκαν από αντικείμενα από έπεσαν επάνω τους κατά τον σεισμό.

Επίσης, έχουν σημειωθεί ζημιές -κυρίως ρωγμές- σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου.

Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος είπε ότι οι αρχές του νησιού βρίσκονται σε φάση καταγραφής των ζημιών.

Ο κ. Κεκάτος επεσήμανε ότι κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους.

Να μη γυρίσουν σπίτια τους κάλεσε τους κατοίκους ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος


Να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους αν έχουν πάθει ζημιές ζήτησε από τους κατοίκους της Κεφαλονιάς ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Παπαζάχος, είπε ότι η επιτάχυνση που δέχθηκαν τα κτίρια ήταν της τάξης του 0,4%, στο όριο, δηλαδή που προβλέπει ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής των κτιρίων. Για το λόγο αυτό είπε ότι αν δεν ελεγχθούν από μηχανικούς τα σπίτια οι κάτοικοι να μην επιστρέψουν σε αυτά.
Ανέβασε επίσης το μέγεθος του σεισμού σε 6,1 Ρίχτερ.

Μάλιστα, μιλώτας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA το βράδυ της Κυριακής είπε πως η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει όχι απλώς μερικές ημέρες ή εβδομάδες αλλά μήνες, υπογραμμίζοντας πως οι καθηγητές παρακολουθούν διαρκώς τη σεισμική δραστηριότητα και θα ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ένδειξη.

Ρωγμές σε δρόμο στο Ληξούρι









Από 5,8 έως 6,1 Ρίχτερ οι πρώτες μετρήσεις για τον σεισμό

Διαφοροποιήσεις εμφανίζουν οι μετρήσεις των σεισμολογικών ινστιτούτων για τον σεισμό, καθώς υπολογίζουν το μέγεθός του από τους 5,8 έως τους 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό βάθος του από 12 έως 24 χιλιόμετρα.

Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,7 Ρίχτερ που αναπροσαρμόστηκε στα 5,9 Ρίχτερ. Πλέον το Ευρωμεσογειακό κέντρο προσδιορίζει το μέγεθος του σεισμού στα 6 Ρίχτερ, ωστόσο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο προσδιορίζει το σεισμό στα 5,8 Ρίχτερ κάνοντας λόγο για «πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση».

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με βάθος 17 χιλιόμετρα και επίκεντρο έξι χιλιόμετρα βόρεια του Αργοστολίου και 280 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.

Το Αμερικάνικο Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 6,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 12,3 χιλιόμετρα και επίκεντρο στα τρία χιλιόμετρα νότια του Ληξουρίου.

Κλειστά Δευτέρα και Τρίτη σχολεία - παιδικοί σταθμοί -ΤΕΙ

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς ανακοίνωσε ότι για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, Τ.Ε.Ι.) καθώς και πάσης φύσεως μονάδων προσχολικής αγωγής (παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί, μονάδες απασχόλησης νηπίων) κατά τη Δευτέρα 27-01-2014 και Τρίτη 28-01-2014.

Οι σχολικές μονάδες αναμένεται να ανοίξουν αφού πρώτα ελεχθούν από τα αρμόδια κλιμάκια πολιτικών μηχανικών.

Φωτογραφίες από κατολισθήσεις στο Αργοστόλι αλλά και στο δρόμο Πυργί
- Σάμης


















Μέχρι τα Τρίκαλα έγινε αισθητός ο σεισμός της Κεφαλονιάς, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης