Διαβάστε τις καταθέσεις των ναυαγών στο Φαρμακονήσι – Τι λένε για το Λιμενικό

Διαβάστε τις καταθέσεις των ναυαγών στο Φαρμακονήσι – Τι λένε για το Λιμενικό

Δείτε τον ψηφιακό χάρτη που δείχνει ότι οι λιμενικοί προσπάθησαν να ρυμουλκήσουν το σκάφος προς το ελληνικό νησί

Διαβάστε τις καταθέσεις των ναυαγών στο Φαρμακονήσι – Τι λένε για το Λιμενικό
Συγκλονίζουν οι καταθέσεις των μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Οι διασωθέντες, αμέσως αφού έφτασαν στη Λέρο, μετά τη διάσωσή τους, κλήθηκαν να δώσουν τις μαρτυρίες τους για το τραγικό δυστύχημα, για το οποίο ακόμα αγνοούνται 11 γυναίκες και παιδιά.

Όλες οι καταθέσεις συμφωνούν πως ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια με μια ξύλινη βάρκα που χαρακτηρίζουν ως μέτριας κατάστασης και με σχετικά καλές συνθήκες. Η εντολή του Τούρκου δουλέμπορου ήταν οι γυναίκες και τα παιδιά να κατέβουν στην καμπίνα της βάρκας. Στα μισά της διαδρομής, η μηχανή της βάρκας χάλασε, ενώ ήδη ο καιρός είχε αγριέψει: «Χάλασε η βάρκα μας ήρθε σκάφος του λιμενικού και μας ρυμούλκησε με σκοινί».

Η ρυμούλκηση της βάρκας από το σκάφος του λιμενικού ξεκίνησε εν μέσω ταραχής και κυμάτων. Οπως αναφέρουν οι μετανάστες «μας ρυμουλκούσαν πίσω τους, έσπασε το σκοινί και μας ξαναπέταξαν άλλο, έμπαιναν νερά στη βάρκα γιατί είχε κύμα».
Κλείσιμο

Ξαφνικά, και χωρίς να διευκρινίζεται από κάποιον ο λόγος, δύο από τους μετανάστες βρέθηκαν στη θάλασσα. Σύμφωνα και πάλι με τις καταθέσεις όλων των μεταναστών, όσοι από αυτούς βρίσκονταν πάνω στη βάρκα, έτρεξαν από την πλευρά εκείνη, προσπαθώντας να τους σώσουν: «Ξαφνικά δύο έπεσαν στη θάλασσα και τρέξαμε όλοι από τη μία πλευρά του σκάφους να δούμε τι έγινε».

Επίσης σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, οι λιμενικοί από το σκάφος τους φώναζαν να παραμείνουν στις θέσεις τους. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, με αποτέλεσμα η βάρκα, που ήδη είχε πάρει νερά να αναποδογυρίσει και να πέσουν στη θάλασσα όσοι βρίσκονταν πάνω. Κανείς δεν ήξερε κολύμπι, ενώ στο σκάφος υπήρχαν μόνο δύο σωσίβια: «Μας φώναζαν να κάτσουμε κάτω αλλά δεν ακούσαμε και η βάρκα αναποδογύρισε - μάζεψαν όσους πρόλαβαν από την επιφάνεια».

Δύο λεπτά χρειάστηκαν για να βρεθεί το σκάφος στο βυθό, παίρνοντας προφανώς μαζί όσους βρίσκονταν κλεισμένοι στην καμπίνα - 13 συνολικά γυναίκες και παιδιά. Οι μαρτυρίες των διασωθέντων ραγίζουν καρδιές: «Έχω χάσει την μητέρα μου 35 ετών, αδερφή 13 ετών, αδερφό 11 ετών και αδερφό 9 χρονών» λέει ένα παιδί, «έχασα τη γυναίκα μου και το γιο μου» ένας νέος άντρας, που επίσης καταθέτει «πλήρωσα 6.500 ευρώ για μένα, τη γυναίκα μου και το παιδί μου».

Η κατάθεση του συνδέσμου του Τούρκου δουλέμπορου, που οδηγούσε και τη βάρκα είναι χαρακτηριστική του πώς αντιμετωπίζουν τα κυκλώματα τους ανθρώπους αυτούς: «ο σύνδεσμός μας από το κύκλωμα μας είχε πει να βάλουμε φωτιά στη βάρκα πριν φτάσουμε στην Ελλάδα».

Εντωμεταξύ το λιμενικό, σε απάντηση των κατηγοριών πως ρυμουλκούσαν τη βάρκα προς τα τουρκικά παράλια και όχι τα ελληνικά, έδωσε στη δημοσιότητα τον ψηφιακό χάρτη με τα στίγματα του σκάφους. Φαίνεται πως το στίγμα με την ένδειξη «βύθιση σκάφους» βρίσκεται πολύ κοντά στο Φαρμακονήσι, ενώ και η συνολική πορεία δείχνει να έχει αυτή την κατεύθυνση.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης