Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη

Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη

Σε δυσμένεια ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, που ζητάει αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, την ώρα που αφήνει το «Νο 1» τουριστικό προορισμό της χώρας χωρίς ρεύμα

Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη
Οργή στην κυβέρνηση προκαλεί η συνεχιζόμενη... συσκότιση της Σαντορίνης, η οποία παραμένει χωρίς ρεύμα για δεύτερη ημέρα.

Μολονότι, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η ηλεκτροδότηση στο «Νο 1» τουριστικό προορισμό της χώρας θα αποκατασταθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της σημερινής νύχτας, η δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου για την κωλυσιεργία των αρμοδίων είναι δεδομένη και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να... πέσουν κεφάλια.

Στην πιο δυσχερή θέση φαίνεται πως βρίσκεται ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, καθώς η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, είναι ότι η ηγεσία της Επιχείρησης νοιάζεται μόνο για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, την ώρα που, με την καθυστερημένη της αντίδραση στο ζήτημα της Σαντορίνης, εκθέτει τη χώρα στα διεθνή ΜΜΕ.

Κλείσιμο
Είναι χαρακτηριστικό ότι μια βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης προκάλεσε γενικό μπλακ άουτ σε ένα νησί, το οποίο επιλέγουν για τις διακοπές τους δεκάδες χιλιάδες τουρίστες απ' όλο τον κόσμο, σχεδιάζοντας επί μήνες πότε θα πάνε στην Οία για να δουν το ηλιοβασίλεμα, πότε θα περπατήσουν στα σοκάκια της και θα απολαύσουν τις μοναδικές παραλίες της.

Μια βλάβη στο σύστημα αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ δεν είχε εναλλακτική για την ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης. Ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη δεν υπήρχαν και το μόνο που διέσωσε κάπως τα προσχήματα ήταν οι γεννήτριες που είχαν κάποιοι -λίγοι- εκ των επιχειρηματιών...

Για το λόγο αυτό συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η ταλαιπωρία κατοίκων, εμπόρων και τουριστών στη Σαντορίνη μετά το πρόβλημα ηλεκτροδότησης που δημιουργήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ύστερα από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής της ΔΕΗ στο Μονολίθι.

Παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί σε λειτουργία μια από τις κύριες μηχανές του εργοστασίου, η ηλεκτροδότηση εξακολουθεί να γίνεται εκ περιτροπής σε διάφορα χωριά του νησιού.

Ξεκίνησε η διαδικασία εγκατάστασης των γεννητριών


Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ το βράδυ της Τετάρτης, οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη, συνεχίζονται κανονικά και το νησί εξακολουθεί να ηλεκτροδοτείται εκ περιτροπής.

Ήδη, επισημαίνει η ΔΕΗ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης των γεννητριών, που έφτασαν την Τετάρτη στο νησί από την Αθήνα, συνολικής ισχύος περίπου 9 MW.

Παράλληλα, αποπλέει από τη Ρόδο το εμπορικό πλοίο «Μελίνα», το οποίο μεταφέρει στη Θήρα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος περίπου 5 MW.

Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι τέθηκαν σε λειτουργία επιπλέον πέντε μονάδες του σταθμού παραγωγής, με τη συνολική διαθέσιμη ισχύ του σταθμού να ανέρχεται σε 22 MW (σημειώνεται ότι η κάλυψη των αναγκών του νησιού εκτιμάται, κατά μέγιστο, σε 31 MW, κατά τη διάρκεια αιχμής).

Την Παρασκευή προγραμματίζεται να αποσταλούν από τη Ρόδο γεννήτριες, ισχύος 6 περίπου MW, που θα χρησιμεύουν ως εφεδρικές σε περίπτωση ανάγκης.

Το μπλακ-άουτ κάνει το γύρο του κόσμου

Η είδηση για την διακοπή ρεύματος σε όλο το νησί της Σαντορίνης έχει κάνει το γύρο του κόσμου μιας και το νησί των Κυκλάδων αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

«Γεύμα υπό το φως το κεριών και με ζεστή μπύρα» γράφει η Huffington Post, περιγράφοντας κάπως ποιητικά το πρόβλημα ηλεκτροδότησης του νησιού. Η δημοφιλής ιστοσελίδα αναφέρει πως «οι επισκέπτες στο ελληνικό θέρετρο γευματίζουν υπό το φως των κεριών, πίνοντας ζεστή μπύρα, καθώς μια πυρκαγιά σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό άφησε ολόκληρο το νησί χωρίς ρεύμα, την περίοδο που η τουριστική κίνηση είναι στην αιχμή της».

«Η Δημόσια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ξεκίνησε την αποκατάσταση αργά την Τρίτη. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από την πυρκαγιά στον σταθμό, τα αίτια της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστά. Η Σαντορίνη είναι ένας από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, προσελκύοντας περίπου 1,7 εκατομμύρια επισκέπτες. Είναι διάσημο νησί για την θέα του και για το ηλιοβασίλεμα».

«Το νησί της Σαντορίνης, ένας από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας, χτυπήθηκε την Τρίτη από μια σαρωτική έλλειψη ενέργειας, ύστερα από πυρκαγιά στο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού. Το νησί είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά το μεσημέρι στη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην πρωτεύουσα του νησιού τα Φηρά», ανέφερε το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, France24.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε ότι οι επισκέπτες του νησιού θα δειπνήσουν υπό το φως των κεριών με ζεστή μπύρα, εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

Τις προβλέψεις της βρετανικής εφημερίδας για ρομαντικό δείπνο προτίμησε και η ιστοσελίδα από τη Σιγκαπούρη, straitstimes.com, που αναπαρήγαγε το δημοσίευμα. Το ιταλικό πρακτορείο RaiNews έκανε λόγο για ταλαιπωρία των επισκεπτών του νησιού, που διανύει την πιο έντονη τουριστική περίοδό του. Στη διακοπή αναφέρθηκαν τα αμερικανικά δίκτυα ABC και FoxNews μεταφέροντας, μάλιστα, τις δηλώσεις του δημάρχου Θήρας, Αναστάσιου-Νίκου Ζώρζου πως θα ξεκινούσε σταδιακά η εκ περιτροπής παροχή ρεύματος, ανά περιοχή.

«Η Σαντορίνη είναι γνωστή για τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα και τα γραφικά χωριά της που βρίσκονται σκαρφαλωμένα στους βράχους της. Αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς, που προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο», ανέφερε  χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του FoxNews.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης