Ο Ηλίας Μαμαλάκης στη... φυλακή με τις κουτάλες του!

Ο Ηλίας Μαμαλάκης στη... φυλακή με τις κουτάλες του!

Το νέο βιβλίο συνταγών «Μαγειρικές Εντός» γράφτηκε από περίπου 100 φυλακισμένους, μέλη των κοινοτήτων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, με συντονιστή τον Ηλία Μαμαλάκη

Ο Ηλίας Μαμαλάκης στη... φυλακή με τις κουτάλες του!
Το νέο βιβλίο συνταγών «Μαγειρικές Εντός», που παρουσίασε ο Ηλίας Μαμαλάκης στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, αν και φέρει την υπογραφή του, δεν το λογαριάζει ως δικό του.

Γράφτηκε από περίπου 100 φυλακισμένους, μέλη των κοινοτήτων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, με συντονιστή τον ιδιο, στις αντρικές και γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών.

«Πρωτοσυναντήθηκα, ως εθελοντής μάγειρας, με τα μέλη των κοινοτήτων απεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού και Ελεώνα Θηβών πριν από περίπου δύο χρόνια. Εκεί μου ήρθε μια ιδέα! Να μαζέψουμε όλες αυτές τις συνταγές που μαγειρεύουν τα παιδιά μέσα στις κοινότητες στη φυλακή και να φτιάξουμε ένα βιβλίο μαγειρικής!» λέει ο διάσημος σεφ.

Κλείσιμο
Στις εν λόγω φυλακές υπάρχουν τρεις κοινότητες, των οποίων τα μέλη παλεύουν για την απεξάρτηση, αλλά και την ελευθερία τους.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης δεν αντιμετώπισε τα μέλη των κοινοτήτων ως πάσχοντες από ανίατη ασθένεια, αλλά τους αντιμετώπισε εξ αρχής ως άτομα που πάνω απ’ όλα χρειαζόταν να δυναμώσουν ψυχή τε και σώματι, να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να «καθαρίσουν», να αισθανθούν ότι, αν και εντός της φυλακής, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που νοιάζονται γι' αυτούς.

Το σημαντικότερο όμως; Σκοπός είναι οι κρατούμενοι να νιώσουν ότι το πάθος για μια ελεύθερη ζωή είναι πολύ πιο δυνατό από τις σιδεριές των κελιών. «Αισθάνθηκα ότι μέσα από αυτές τις συνταγές αναζητήσανε ένα κομμάτι από τη χαμένη τους ελευθερία» δηλώνει ο ίδιος.

Κι αυτό, οι κρατούμενοι το κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν με τον Ηλία Μαμαλάκη. Μαγείρεψαν μαζί του, έστησαν μενού, έφτιαξαν καινούργια πιάτα, έμαθαν να στρώνουν το τραπέζι. Άρχισαν να δημιουργούν. Μπόρεσαν, με τα υλικά που τους διατίθενται στη φυλακή, να δώσουν άρωμα και γεύση στην καθημερινότητά τους, ομορφαίνοντας τον κόσμο τους.

«Μέσα στις φυλακές πρωτοσυναντήθηκα με τούτα τα άτομα, σαν εθελοντής  μάγειρας. Τους μαγειρεύω ή καλύτερα τους μαθαίνω να μαγειρεύουν και, πιστέψτε με, τα καταφέρνουν πάρα πολύ καλά. Έμμεσα μαθαίνουν τη συλλογική εργασία, την υπευθυνότητα, τον αλληλοσεβασμό, καλούς τρόπους και βγάζουν κάτι από την καταπιεσμένη τους προσωπικότητα μέσα από τη μαγειρική» αναφέρει ο κ. Μαμαλάκης.

Οι κρατούμενοι για κάθε συνταγή έγραψαν και την ιστορία της: που την έμαθαν, γιατί την αγαπάνε, τι τους θυμίζει. Όπως λέει ο γνωστός γευσιγνώστης, «μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, θα γνωρίσετε την άλλη όψη της γαστρονομίας. Την έγκλειστη γαστρονομία, που αναζητά μια ευκαιρία ελεύθερης έκφρασης».

Ο Ηλίας Μαμαλάκης μπήκε στη φυλακή με ραντεβού. Εθελοντικά. Και τα τελευταία δύο χρόνια... μπαινοβγαίνει. Ίσως η πρώτη του επαφή με φυλακισμένους να τον οδήγησε στη σκέψη πως, αν δεν μπορείς να γκρεμίσεις μια φυλακή, φρόντισε τουλάχιστον να μη γκρεμίζονται τα όνειρα και οι ζωές των φυλακισμένων ψυχών εντός της...

Το βιβλίο «Μαγειρικές Εντός» περιλαμβάνει συνταγές απ’ όλο τον κόσμο και το εγχείρημα έγινε υπό την αιγίδα του ΚΕΘΕΑ, που βοηθά εξαρτημένα από τις ουσίες άτομα να καθαρίσουν από τα ναρκωτικά. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ είναι εθελοντική, δωρεάν και χωρίς χορήγηση υποκατάστατων.

Μέρος των εσόδων του βιβλίου θα διατεθεί στα άπορα μέλη των κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ. Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ηλία Μαμαλάκη, παραβρέθηκαν ο Έκτορας Μποτρίνι, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και πολλοί άλλοι, ενώ τραγούδησε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης