Η Σύρος λέει «όχι» στην αλόγιστη χρήση πλαστικής σακούλας μιας χρήσης

Η Σύρος λέει «όχι» στην αλόγιστη χρήση πλαστικής σακούλας μιας χρήσης

Το μήνυμα «ας αφήσουμε τις πλαστικές σακούλες στο παρελθόν... και όχι στις θάλασσές μας» του ευρωπαϊκού Έργου LIFE DEBAG (LIFE14 GIE/GR/001127) - Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον (www.lifedebag.eu), που υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αγκάλιασε» ολόψυχα η κοινωνία της Σύρου.

Η Σύρος λέει «όχι» στην αλόγιστη χρήση πλαστικής σακούλας μιας χρήσης
Στο Έργο LIFE DEBAG συμμετέχουν πέντε φορείς με εγνωσμένη εμπειρία στα πεδία της προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος και της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα: το Πανεπιστήμιο Πατρών, που είναι ο Συντονιστής του Έργου (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμ. Γεωλογίας, Τμ. Χημείας, Τμ. Βιολογίας), η TERRA NOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου.



Κλείσιμο
Στόχος του Έργου, το οποίο ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και ολοκληρώνεται την 31η Μαρτίου 2018, είναι, σε πρώτο επίπεδο, η ενημέρωση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της Σύρου για το τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, φαινόμενο για το οποίο, παρά τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει κατά την τελευταία δεκαετία, η γνώση των πολιτών εξακολουθεί να παραμένει ελλειμματική.



Σε δεύτερο επίπεδο, το Έργο καλείται να συμβάλει στην αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών, με γνώμονα τη μείωση της αλόγιστης χρήσης πλαστικών σακουλών μιας χρήσης. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, οι φορείς υλοποίησης του Έργου, καθιέρωσαν, σε ετήσια βάση, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ως «εβδομάδα χωρίς πλαστικές σακούλες», κατά τη διάρκεια της οποίας κορυφώνονται οι ενημερωτικές και επικοινωνιακές δράσεις του LIFE DEBAG.



Η «εβδομάδα χωρίς πλαστικές σακούλες» που για το 2016, λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινωνικού συνόλου της Σύρου, είχε διάρκεια 10 ημερών (από 27 Μαΐου έως 5 Ιουνίου), περιλάμβανε συνολικά 20 επικοινωνιακές δράσεις και εκδηλώσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται: 2 συναυλίες (27/5 Θέατρο Απόλλων - «Τραγούδια για τη θάλασσα», Συναυλία με τον Κώστα Θωμαΐδη και 4/6 Πλατεία Μιαούλη - Συναυλία του συγκροτήματος «Νέα Τάξη Πραγμάτων»), 4 δράσεις προώθησης του Έργου και αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης με πάνινες τσάντες σε καταστήματα λιανικής πώλησης, supermarket καθώς και στο λιμάνι της Ερμούπολης, 3 δράσεις καθαρισμών και καταγραφής απορριμμάτων σε ακτές, διαδραστικά / επιμορφωτικά παιχνίδια για παιδιά στην Ερμούπολη και στην Άνω Σύρο. Οι ανωτέρω δράσεις υλοποιήθηκαν από μέλη της ομάδας του Έργου, εθελοντές, εκπροσώπους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και τοπικών φορέων, καθώς και με τη θερμή υποστήριξη και συμμετοχή του πρωταγωνιστή του τηλεοπτικού σποτ του Έργου κ. Νίκου Παπαδάκη.



Σύμφωνα με τον κ. Σάββα Ιωακειμίδη, Επικοινωνιολόγο της TERRA NOVA ΕΠΕ: «Είναι χαρμόσυνο το γεγονός ότι το Έργο LIFE DEBAG τυγχάνει εξαιρετικής αποδοχής από τους κατοίκους της Σύρου. Κατά τη διάρκεια της ευρείας εκστρατείας ενημέρωσης που πραγματοποιήσαμε, τόσο κατά την «εβδομάδα χωρίς πλαστικές σακούλες» όσο και κατά την ενημέρωση πόρτα – πόρτα που ξεκίνησε από τις αρχές Μαΐου, οι κάτοικοι της Σύρου επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργούν οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Ελπίζουμε, με τις 4.800 περίπου επισκέψεις μας σε νοικοκυριά και καταστήματα και με την πρωτοβουλία μας να μοιράσουμε δωρεάν περισσότερες από 8.200 πάνινες τσάντες και 9.500 ενημερωτικά φυλλάδια, να συμβάλαμε στην αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών του νησιού, στο σημαντικό αυτό περιβαλλοντικό θέμα».



Συνοψίζοντας, ο κ. Ανδρέας Σωτηρόπουλος από την TERRA NOVA ΕΠΕ, Περιβαλλοντολόγος - MSc Ωκεανογράφος, τόνισε: «Παρόλο που το κεντρικό μήνυμα του Έργου περιέχει τη λέξη παρελθόν, η αλήθεια είναι ότι το Έργο LIFE DEBAG, μέσα από την αλλαγή στη συμπεριφορά του κόσμου στοχεύει σε ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τους ίδιους τους πολίτες όσο και για το θαλάσσιο περιβάλλον. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το παράδειγμά μας ακολουθούν πλέον και άλλες περιοχές της Ελλάδας και ελπίζουμε η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση του Έργου LIFE DEBAG».



Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης