Ανατροπή: Εμπορικές χρήσεις και σε περιοχές αμιγούς κατοικίας

Ανατροπή: Εμπορικές χρήσεις και σε περιοχές αμιγούς κατοικίας

Αλλάζει ριζικά ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που ψηφίζεται αύριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος - Καταργούνται οι περιοχές αμιγούς κατοικίας, επιτρέπεται πλήθος χρήσεων για διευκόλυνση πολιτών και επενδυτών 


«Κράτα το χέρι μου», από τον Μάικλ Τζάκσον!
Ανατροπή: Εμπορικές χρήσεις και σε περιοχές αμιγούς κατοικίας
Την κατάργηση της αμιγούς και γενικής κατοικίας και τη δημιουργία 18 συνολικά κατηγοριών χρήσεων γης που αντιστοιχούν σε 6.000 κωδικούς δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) που περιλαμβάνει η λίστα του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που αναθεωρεί εκ βάθρων τoν πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας. Το σχέδιο (Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση-Βιώσιμη Ανάπτυξη) που κατατέθηκε χθες, Δευτέρα, στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Τετάρτη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από την Ολομέλεια καθώς αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου, ανοίγει σημαντικά την βεντάλια στις επιτρεπόμενες χρήσεις, «αφουγκραζόμενο» τις επιταγές της εποχής αλλά και τις δομικές αλλαγές που έχουν επέλθει από τη θεσμοθέτηση του προηγούμενου νόμου που ήταν πριν 27 χρόνια!

Είναι ωστόσο «ελαφρύτερο» από τους αρχικούς σχεδιασμούς του ΥΠΕΚΑ καθώς αφαιρέθηκαν οι διατάξεις που δεν αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση, δηλαδή οι ρυθμίσεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και για τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις, που θα θεσμοθετηθούν ξεχωριστά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι κρίσιμο και απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί και να εξειδικευτεί στις σημερινές ανάγκες, να προστεθούν νέες χρήσεις και λειτουργίες που εμφανίστηκαν την τελευταία 25ετία αλλά και να διορθωθούν στρεβλώσεις που υπήρχαν» τονίζουν από το ΥΠΕΚΑ. Ως παράδειγμα φέρνουν το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν επιτρέπονταν οι φούρνοι και τα κουρεία στην περιοχή αμιγούς κατοικίας αν και αφορούν καθημερινές ανάγκες των κατοίκων, οι τράπεζες και τα ταξιδιωτικά γραφεία στις περιοχές τουρισμού παρότι σχετίζονται άμεσα με το τουριστικό προϊόν, τα επαγγελματικά εργαστήρια στις περιοχές χονδρικού εμπορίου (παρότι σήμερα το εμπόριο, ιδιαίτερα το εισαγωγικό ή εξαγωγικό αλλά και το εμπόριο αγροτικών προϊόντων, περιλαμβάνει κάποια μορφή μεταποίησης ή συσκευασίας). «Όλοι, πολίτες και επιχειρήσεις, θα γνωρίζουν με μια ματιά, ή με λίγα κλικς, τί επιτρέπεται και που. Μπαίνει τέλος στις ειδικές περιπτώσεις, στα θολά τοπία, στις ανάγκες ερμηνειών. Μπαίνει τέλος στις πιθανότητες για «αλισβερίσι», «ρουσφέτι», χρηματισμό και διαφθορά» τονίζουν από το υπουργείο.

Κλείσιμο
Ειδικότερα με βάση τις ρυθμίσεις το νέο πολεοδομικό νομοσχέδιο προβλέπει τις εξής αλλαγές στις χρήσεις γης:

Κατοικία (Κ1)

Πρόκειται για περιοχές όπου αντικαθιστούν την παλιά περιοχή «αμιγούς» κατοικίας και στις οποίες επιτρέπεται η χρήση κατοικίας. Στις περιοχές που διέπονται από ειδικά διατάγματα (ΠΔ, βασιλικά κ.α) και με αυτά επιτρέπεται μόνο η κατοικία (πλην προσδιορισμένων χώρων στο ρυμοτομικό σχέδιο όπου επιτρέπονται και επιπλέον χρήσεις κοινόχρηστες και κοινωφελείς, διοίκησης, εμπορίου, αναψυχής κτλ), κατά την αναθεώρηση, είτε διατηρούνται οι υπάρχουσες χρήσεις είτε προβλέπονται σε άλλη θέση με παράλληλη κατάργηση της ισχύουσας και με τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού του περιεχομένου τους προκειμένου να διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση των αναγκών της περιοχής. Εντός των ανωτέρω προσδιορισμένων χώρων και βάσει των αναγκαιοτητών που υποδεικνύουν οι σχετικές μελέτες, δύναται να επιτρέπονται χρήσεις οι οποίες προβλέπονται από την κατηγορία Πολεοδομικού Κέντρου. Σε αυτή περιλαμβάνονται ξενοδοχεία, εμπορικά, κτίρια περίθαλψης, τράπεζες, κέντρα διασκέδασης, πρατήρια καυσίμων κ.α. Στις περιοχές που δεν διέπονται από ειδικά διατάγματα, μπορούν να χαρακτηριστούν περιοχές Κ1 μόνο όπου διαπιστώνεται ότι στο πρόσωπο τμημάτων οδών μεταξύ διασταυρώσεων με άλλους οδούς: α) το σύνολο των κτισμένων κτιρίων, πλην των γωνιακών, αποτελούν κατοικίες (μονοκατοικίες – πολυκατοικίες) και β) τα κτισμένα οικόπεδα υπερβαίνουν το 80% του συνόλου των οικοπέδων. Σε κάθε περίπτωση, στις περιοχές προς πολεοδόμηση, τα γήπεδα που έχουν πρόσωπο επί των εθνικών, επαρχιακών και κύριων δημοτικών οδών, δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως περιοχές Κ1.

Κατοικία επιπέδου γειτονιάς (Κ2)

Οι περιοχές κατοικίας επιπέδου γειτονιάς Κ2 αποτελούν περιοχές κατοικίας οι οποίες εξυπηρετούνται στο επίπεδο της γειτονιάς από τις απαραίτητες κοινόχρηστες, κοινωφελείς, εμπορικές και άλλες χρήσεις. Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται κατοικία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ανά κτίριο αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως κοινωνική πρόνοια, βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, κέντρα απασχόλησης παιδιών ή ηλικιωμένων, βρεφοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ιδρύματα χρόνιων πασχόντων, κοινωφελείς ξενώνες, άσυλα, εκπαίδευση, άθληση κ.α. Κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον καθορισμό χρήσεων γης για τις περιπτώσεις εντός σχεδίου, τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε πρωτεύουσες αρτηρίες, λεωφόρους καθώς και στο Βασικό Οδικό Δίκτυο, δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως περιοχές κατοικίας επιπέδου γειτονιάς Κ2. Επίσης, για τις περιπτώσεις εκτός σχεδίου, στις περιοχές προς πολεοδόμηση τα γήπεδα που έχουν πρόσωπο επί των εθνικών, επαρχιακών και κύριων δημοτικών οδών, δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως περιοχές κατοικίας επιπέδου γειτονιάς Κ2.

Κατοικία Ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ)

Στις περιοχές κατοικίας ενδιάμεσου επιπέδου ΜΚ επιτρέπονται όλες οι χρήσεις των περιοχών κατοικίας επιπέδου γειτονιάς Κ2 καθώς και επιπλέον χρήσεις όπως ειδική εκπαίδευση, γυμναστήρια και  αθλητικές σχολές, πολιτιστικές εγκαταστάσεις: βιβλιοθήκες, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων τέχνης, μουσεία, πινακοθήκες, μέχρι 1.500τμ ανά οικόπεδο, χώροι συνάθροισης κοινού μέχρι 1.500 τμ ανά οικόπεδο (θέατρα, κινηματογράφοι, συνεδριακά κέντρα, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές – οικονομικές – πνευματικές εκδηλώσεις, κτίρια εκθέσεων), περίθαλψη (πλην νοσοκομείων) μέχρι 100 κλίνες ή μέχρι 2.000 τμ. ανά οικόπεδο

Τουρισμός - αναψυχή - παραθεριστική (δεύτερη) κατοικία

Στις περιοχές τουρισμού - αναψυχής, επιτρέπονται χρήσεις όπως: κατοικία, κοινωνική πρόνοια, αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων, θρησκευτικοί χώροι, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, εμπορικές εκθέσεις υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα παραπάνω δεν υπερβαίνουν τα 1.500 τμ ανά οικόπεδο, τράπεζες, περίθαλψη (μόνο πρωτοβάθμια χωρίς νοσηλεία), ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, πρατήρια καυσίμων & ενέργειας (υγρών, αερίων καυσίμων & ηλεκτρικής ενέργειας) κ.α Επίσης σταθμοί μετεπιβίβασης μέσων μαζικής μεταφοράς, λεωφορείων (υπεραστικών, διεθνών), ελικοδρόμιο , εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων εφόσον επιτρέπονται, υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο συγκεκριμένοι χώροι ή οικοδομικά τετράγωνα για την ανάπτυξή τους.
 
Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με όλες τις κατηγορίες και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης:


ΚΑΤΗΓΟΡΊΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΟ ΧΡΉΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΆ
 
Κατηγορίες Χρήσεων Γης
Οι χρήσεις γης οι οποίες επιτρέπονται από τον εν γένει χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, καθορίζονται σε κατηγορίες ως εξής:
1. Kατοικία (Κ1)
2. Κατοικία επιπέδου γειτονιάς (Κ2)
3. Κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ)
4. Πολεοδομικό κέντρο (ΠΚ)
5. Τουρισμός – αναψυχή – παραθεριστική (δεύτερη) κατοικία (ΤΑ)
6. Εγκαταστάσεις Κοινής ωφέλειας (ΚΩ)
7. Ελεύθεροι χώροι- Αστικό Πράσινο (ΠΡ)
8. Χονδρικό εμπόριο (ΧΕ)
9. Εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)
10. Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας (ΑΥ)
11. Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης (ΧΜΟ)
12. Παραγωγικές δραστηριότητες πολεοδομικής εξυγίανσης (ΒΕ)
13. Τεχνολογικό πάρκο (ΤΠ)
14. Εμπορευματικό κέντρο (ΕΚ)
15. Παραγωγικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης (ΥΟ)
16. Ιδιαίτερες χρήσεις (ΙΧ)
17. Οριοθετημένοι οικισμοί (ΟΟ)
18. Κύριο Οδικό Δίκτυο Πόλεων (ΚΟΔ)

Με Απόφαση Υπουργού ΠΕΚΑ που δημοσιεύεται εντός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου, οι αναφερόμενες κατηγορίες και περιεχόμενα χρήσεων γης αντιστοιχίζονται με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), όπως αυτοί αναφέρονται στην εκάστοτε Εθνική Ονοματολογία Οικονομικών Δραστηριοτήτων. Η αντιστοίχηση γίνεται υπό μορφή πίνακα και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ ή σε ειδική βάση δεδομένων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Κάθε αλλαγή ΚΑΔ κατά τις κείμενες διατάξεις ενσωματώνεται στο σχετικό πίνακα, δυνάμει σχετικής διαπιστωτικής απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ δύναται να τροποποιούνται ή συμπληρώνονται ΚΑΔ μετά από γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ ότι εμπίπτουν στο περιεχόμενο της κατηγορίας που αφορούν. Με κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων Υπουργών Οικονομικών και ΠΕΚΑ δύναται να διασυνδέονται οι σχετικές με τους ΚΑΔ τηρούμενες ηλεκτρονικές βάσεις των Υπουργείων και να καθορίζεται η αυτόματη διαδικασία αντιστοίχησης των σχετικών ΚΑΔ με τις χρήσεις γης του παρόντος. Για τις εγκαταστάσεις οι οποίες διέπονται από ειδική νομοθεσία (λιμάνια, αεροδρόμια, ΣΕΑ κτλ) δεν απαιτείται η αντιστοίχιση με τους ΚΑΔ. Στις περιπτώσεις αυτές επιτρέπονται πλείονες κατηγορίες χρήσεων γης.
 
Κατοικία (Κ1)

Οι περιοχές κατοικίας Κ1 αποτελούν περιοχές όπου επιτρέπεται η χρήση κατοικίας.
Στις περιοχές που διέπονται από ειδικά διατάγματα, τα οποία έχουν εγκριθεί πριν τη δημοσίευση του παρόντος και με αυτά επιτρέπεται μόνο η κατοικία, πλην προσδιορισμένων χώρων στο ρυμοτομικό σχέδιο (ΟΤ ή τμήμα τους) όπου επιτρέπονται και επιπλέον χρήσεις (κοινόχρηστες και κοινωφελείς, διοίκησης, εμπορίου, αναψυχής κτλ), κατά την αναθεώρηση των χρήσεων γης, με τις διατάξεις του παρόντος, οι χρήσεις, πλην της κατοικίας, δύναται: α) είτε να διατηρούνται στις υπάρχουσες θέσεις β) είτε να προβλέπονται σε άλλη θέση με παράλληλη κατάργηση της ισχύουσας, με τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού του περιεχομένου τους προκειμένου να διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση των αναγκών της περιοχής. Εντός των ανωτέρω προσδιορισμένων χώρων και βάσει των αναγκαιοτητών που υποδεικνύουν οι σχετικές μελέτες, δύναται να επιτρέπονται χρήσεις οι οποίες προβλέπονται από την κατηγορία Πολεοδομικού Κέντρου ΠΚ.
Στις περιοχές που δεν διέπονται από ειδικά διατάγματα, κατά την αναθεώρηση των χρήσεων γης, με τις διατάξεις του παρόντος, μπορούν να χαρακτηριστούν περιοχές Κ1 μόνο όπου διαπιστώνεται από τη σχετική μελέτη ότι στο πρόσωπο τμημάτων οδών μεταξύ διασταυρώσεων με άλλους οδούς: α) το σύνολο των κτισμένων κτιρίων, πλην των γωνιακών, αποτελούν κατοικίες (μονοκατοικίες – πολυκατοικίες) και β) τα κτισμένα οικόπεδα υπερβαίνουν το 80% του συνόλου των οικοπέδων. Για τις ανωτέρω περιπτώσεις και μόνο στο πρόσωπο των ανωτέρω οικοπέδων και σε κάθε περίπτωση πλην των γωνιακών οικοπέδων με πρόσωπο και σε άλλη οδό, καθορίζεται η χρήση κατοικίας Κ1, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω οδοί είναι τοπικοί και δεν αποτελούν πρωτεύουσες – δευτερεύουσες αρτηρίες, λεωφόρους, και βασικό οδικό δίκτυο.

Στις περιπτώσεις περιοχών προς πολεοδόμηση και καθορισμού σε αυτές χρήσεων γης με τις διατάξεις του παρόντος, μπορούν να χαρακτηριστούν περιοχές Κ1 μόνο τμήματα προβλεπόμενων τοπικών οδών και πεζοδρόμων που δεν συγκροτούν σύνολα. Με Απόφαση Υπουργού ΠΕΚΑ εξειδικεύονται τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό περιοχών Κ1.
Σε κάθε περίπτωση, στις περιοχές προς πολεοδόμηση, τα γήπεδα που έχουν πρόσωπο επί των εθνικών, επαρχιακών και κύριων δημοτικών οδών, δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως περιοχές Κ1.
 
Κατοικία επιπέδου γειτονιάς (Κ2)

Οι περιοχές κατοικίας επιπέδου γειτονιάς Κ2 αποτελούν περιοχές κατοικίας οι οποίες εξυπηρετούνται στο επίπεδο της γειτονιάς από τις απαραίτητες κοινόχρηστες, κοινωφελείς, εμπορικές και άλλες χρήσεις. Στις περιοχές αυτές επιτρέπονται οι εξής χρήσεις:
1.1 Κατοικία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ανά κτίριο
1.2. Κοινωνική πρόνοια
1.2.α) Βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, κέντρα απασχόλησης παιδιών ή ηλικιωμένων
1.2.β) Βρεφοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ιδρύματα χρόνιων πασχόντων, κοινωφελείς ξενώνες, άσυλα
1.3. Εκπαίδευση
1.3.α) Ειδική εκπαίδευση: ωδεία, φροντιστήρια, σχολές χορού/τεχνών, σχολές οδηγώνμόνο στο ισόγειο του κτιρίου και δυναμικότητας μέχρι 75 μαθητές ανά ώρα
1.3.β) Δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση: νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια – λύκεια
1.4. Άθληση
1.4.α) Μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις με επιφάνεια μέχρι 1 στρ: γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, γήπεδα 5x5, πισίνες, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων χώρων υγιεινής, αποδυτηρίων και αναψυκτηρίου
1.4.β) Αθλητικές εγκαταστάσεις πυρήνα Α (σύμφωνα με την Απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ 10788/2004, όπως ισχύει – ΦΕΚ285Δ/2004)
1.4.γ) Γυμναστήρια, αθλητικές σχολές μόνο στο ισόγειο του κτιρίου και μέχρι 150τμ ανά οικόπεδο
1.5 Πολιτισμός: Πολιτιστικές εγκαταστάσεις: βιβλιοθήκες, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων τέχνης μέχρι 200τμ
1.6 Θρησκεία: Θρησκευτικοί χώροι τοπικής σημασίας
1.7 Γραφεία
1.7.α) Ιδιωτικά γραφεία ελεύθερων επαγγελματιών
1.7.β) Ιατρεία - Οδοντιατρεία –Φυσικοθεραπευτήρια: Ιατρεία νοούνται αυτά που δεν διαθέτουν νοσηλευτική κλίνη, μονάδα εφαρμογής ισοτόπων, ακτινολογικό εργαστήριο και δεν συγκροτούν διαγνωστικό κέντρο.
1.8 Εμπορικά καταστήματα
1.8.α. Ειδών διατροφής:
1.8.α.1. Γαλακτddοπωλείο
1.8.α.2. Κατεψυγμένα προϊόντα
1.8.α.3. Κρεοπωλείο
1.8.α.4. Οπωρολαχανοπωλείο
1.8.α.5. Παγωτοπωλείο
1.8.α.6. Παντοπωλείο
1.8.α.7. Πρατήριο άρτου, γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής
1.8.α.8. Πρατήριο Ζαχαροπλαστικής
1.8.α.9. Πτηνοπωλείο – αυγοπωλείο
1.8.α.10. Τροφίμων και ποτών λιανικής πώλησης συσκευασμένων προϊόντων (άνευ επεξεργασίας, κοπής, συσκευασίας)
1.8.α.11. Προϊόντων αρτοποιίας
1.8.β. Λοιπά εμπορικά καταστήματα:
1.8.β.1. Βιβλιοπωλείο
1.8.β.2. Ημερήσιου περιοδικού τύπου
1.8.β.3. Τροφών κατοικίδιων ζώων που δεν πωλούν ζώα και ωδικά πτηνά
1.8.β.4. Χαρτοπωλείο
1.8.β.5. Ψιλικών ειδών
Όλα τα παραπάνω καταστήματα της παρ. 1.8 πρέπει να έχουν επιφάνεια μέχρι 100τμ ανά οικόπεδο, να βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου, απαγορεύεται να διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα και να ασκούν δραστηριότητα στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου.
1.9   Καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών
1.9.1. Επιδιορθώσεις ενδυμάτων – υποδημάτων
1.9.2 Κουρείο – κομμωτήριο
1.9.3 Φαρμακείο
Όλα τα ανωτέρω καταστήματατης παρ. 1.9 πρέπει να έχουν επιφάνεια μέχρι 100τμ ανά οικόπεδο και να βρίσκονται μόνο στο ισόγειο του κτιρίου.
1.10 Στάθμευση
1.10.α) Γήπεδα στάθμευσης οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους σε ακίνητα επιφάνειας κατ’ ελάχιστον αρτίου οικοπέδου.
1.10.β) Κτίρια στάθμευσης οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους
1.11 Ξενοδοχειακά καταλύματα – ξενώνες μέχρι 50 κλίνες
1.12  Περίθαλψη: Πρωτοβάθμια περίθαλψη, Μονάδες Αιμοκάθαρσης και Ιδιωτικές Κλινικές άνευ νοσηλείας
1.13 Αρτοποιεία μέχρι 150τμ
 
Οι χρήσεις με τα στοιχεία 1.2.β, 1.3.β, 1.4.β, 1.6, 1.10.β και 1.12 πρέπει να προβλέπονται από το ρυμοτομικό σχέδιο. Στις χρήσεις με τα στοιχεία 1.5, και 1.11 επιτρέπεται υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης, υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο συγκεκριμένοι χώροι ή Ο.Τ για την ανάπτυξη των χρήσεων αυτών. Στις χρήσεις 1.4.α και 1.10.α επιτρέπεται υπέρβαση της συνολικής εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας οικοπέδου υπό την προϋπόθεση ότι αυτές προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

Οι παραπάνω χρήσεις οι οποίες έχουν περιορισμούς (μέγιστη επιφάνεια ανά οικόπεδο, δυναμικότητα μαθητών, κλινών κτλ) δύνανται να χωροθετούνται στο ίδιο οικόπεδο υπό την προϋπόθεση ότι είναι διαφορετικές χρήσεις. Δεν επιτρέπεται η συνένωση διαφορετικών χρήσεων που λειτουργεί ως ενιαίο κατάστημα εφόσον δεν πληρούνται συνολικά οι τιθέμενοι περιορισμοί.

Κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον καθορισμό χρήσεων γης για τις περιπτώσεις εντός σχεδίου, τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε πρωτεύουσες αρτηρίες, λεωφόρους καθώς και στο Βασικό Οδικό Δίκτυο, δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως περιοχές κατοικίας επιπέδου γειτονιάς Κ2. Επίσης, για τις περιπτώσεις εκτός σχεδίου, στις περιοχές προς πολεοδόμηση τα γήπεδα που έχουν πρόσωπο επί των εθνικών, επαρχιακών και κύριων δημοτικών οδών, δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως περιοχές κατοικίας επιπέδου γειτονιάς Κ2.
 
 
Κατοικία Ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ)

Στις περιοχές κατοικίας ενδιάμεσου επιπέδου ΜΚ επιτρέπονται όλες οι χρήσεις των περιοχών κατοικίας επιπέδου γειτονιάς Κ2καθώς και οι εξής επιπλέον χρήσεις:
1.1. Ειδική εκπαίδευση (1.3.α του άρθρου 16) μέχρι 1.500τμ ανά οικόπεδο
1.2. Γυμναστήρια και οι αθλητικές σχολές (1.4.γ του άρθρου 16) μέχρι 1.500τμ ανά οικόπεδο
1.3. Πολιτιστικές εγκαταστάσεις: βιβλιοθήκες, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων τέχνης, μουσεία, πινακοθήκες, μέχρι 1.500τμ ανά οικόπεδο
1.4. Χώροι συνάθροισης κοινού μέχρι 1.500τμ ανά οικόπεδο (θέατρα, κινηματογράφοι, συνεδριακά κέντρα, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές – οικονομικές – πνευματικές εκδηλώσεις, κτίρια εκθέσεων)
1.5. Περίθαλψη (πλην Νοσοκομείων) μέχρι 100 κλίνες ή μέχρι 2.000 τμ. ανά οικόπεδο
1.6.Εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών τα οποία δεν αναφέρονται ρητά στις χρήσεις των περιοχών κατοικίας επιπέδου γειτονιάς Κ2, συμπεριλαμβανομένων των υπεραγορών, πολυκαταστημάτων και των εμπορικών εκθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν τα 1.500τμ ανά οικόπεδο.
1.7. Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Κοινωφελείς οργανισμοί
1.8. Ξενοδοχεία (κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και ξενώνες νεότητας) μέχρι 100 κλίνες
1.9. Εστίαση, σνακ μπαρ, καφετέριες, αναψυκτήρια και γενικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο χώρο της εστίασης - αναψυχής, μέχρι 400τμ ανά οικόπεδο, πλην των κέντρων διασκέδασης, τα οποία απαγορεύονται
1.10. Επαγγελματικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης χαμηλής όχλησης μέχρι 800τμ ανά οικόπεδο
1.11. Στάθμευση (κτίρια-γήπεδα στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους)
1.12. Πρατήρια Παροχής Καυσίμων & Ενέργειας (υγρών, αερίων καυσίμων & ηλεκτρικής Ενέργειας)
1.13. Πλυντήρια – λιπαντήρια αυτοκινήτων
1.14. Συνεργεία αυτοκινήτων συνήθων οχημάτων (εξαιρούνται τα συνεργεία επισκευής μεγάλων και βαρέων οχημάτων)
1.15. Σταθμοί μετεπιβίβασης μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ)
 
Στις περιοχές (ΜΚ) δεν τίθεται ελάχιστο όριο χρήσης κατοικίας ανά κτίριο.
Οι παραπάνω χρήσεις που έχουν περιορισμούς (μέγιστη επιφάνεια ανά οικόπεδο, δυναμικότητα κλινών κτλ) δύνανται να χωροθετούνται στο ίδιο οικόπεδο υπό την προϋπόθεση ότι είναι διαφορετικές χρήσεις. Δεν επιτρέπεται η συνένωση διαφορετικών χρήσεων που λειτουργεί ως ενιαίο κατάστημα εφόσον δεν πληρούνται συνολικά οι τιθέμενοι περιορισμοί.
Στις χρήσεις με τα στοιχεία 1.3, 1.4 και 1.5 επιτρέπεται υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης καθώς και στη χρήση με στοιχείο 1.8 επιτρέπεται υπέρβαση του αριθμού των κλινών, υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο συγκεκριμένοι χώροι ή Ο.Τ για την ανάπτυξη των χρήσεων αυτών. Η υπό στοιχείο 1.15 χρήση επιβάλλεται να προβλέπεται από το ρυμοτομικό σχέδιο.
Με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, για τις χρήσεις με στοιχεία 1.10 έως και 1.14, είναι δυνατό να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς την πυκνότητα εγκατάστασής τους ή και να απαγορεύεται πλήρως η εγκατάσταση νέων, προκειμένου να εξυγιανθούν πολεοδομικά επιβαρυμένες περιοχές.. Με Προεδρικό Διάταγμα ύστερα από πρόταση του Υπουργού ΠΕΚΑ μπορούν να διαφοροποιούνται οι ως άνω χρήσεις για τις οποίες επιτρέπεται να επιβληθούν περιορισμοί για την πρόσθεση ή απομείωση χρήσεων και την επιβολή περιορισμών.
 
Πολεοδομικό Κέντρο (ΠΚ)

Στις περιοχές Πολεοδομικού Κέντρου (ΠΚ) επιτρέπονται οι εξής χρήσεις :
1.1. Κατοικία
1.2. Κοινωνική Πρόνοια
1.3. Εκπαίδευση
1.4. Αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων
1.5. Θρησκευτικοί χώροι
1.6. Πολιτιστικές εγκαταστάσεις
1.7. Χώροι συνάθροισης κοινού, εκθεσιακά κέντρα
1.8. Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, εμπορικές εκθέσεις
1.9. Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Κοινωφελείς οργανισμοί
1.10. Διοίκηση
1.11. Περίθαλψη
1.12. Εστίαση, σνακ μπαρ, καφετέριες, αναψυκτήρια και γενικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο χώρο της εστίασης - αναψυχής
1.13. Κέντρα διασκέδασης – αναψυχής: Μπαρ, κέντρα διασκέδασης
1.14. Ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις
1.15. Στάθμευση (κτίρια-γήπεδα)
1.16. Πρατήρια Παροχής Καυσίμων & Ενέργειας (υγρών, αερίων καυσίμων & ηλεκτρ. Ενέργειας)
1.17. Συνεργεία αυτοκινήτων συνήθων οχημάτων (εξαιρούνται τα συνεργεία επισκευής μεγάλων και βαρέων οχημάτων)
1.18. Πλυντήρια- λιπαντήρια αυτοκινήτων
1.19. Επαγγελματικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης χαμηλής όχλησης
1.20. Σταθμοί μετεπιβίβασης ΜΜΜ
1.21. Σταθμοί λεωφορείων (υπεραστικών, διεθνών)
1.22. Εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων
Οι χρήσεις με τα στοιχεία 1.20, 1.21 και 1.22 επιτρέπονται, εφ’ όσον προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο συγκεκριμένοι χώροι ή Ο.Τ για την ανάπτυξή τους.
Με τον πολεοδομικό σχεδιασμό για τις χρήσεις με στοιχεία 1.15 έως και 1.19, είναι δυνατό να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς την πυκνότητα εγκατάστασής τους ή και να απαγορεύεται πλήρως η εγκατάσταση νέων, προκειμένου να εξυγιανθούν πολεοδομικά επιβαρυμένες περιοχές. Με Προεδρικό Διάταγμα ύστερα από πρόταση του Υπουργού ΠΕΚΑ μπορούν να διαφοροποιούνται οι ως άνω χρήσεις για τις οποίες επιτρέπεται να επιβληθούν περιορισμοί για την πρόσθεση ή απομείωση χρήσεων και την επιβολή περιορισμών.
 
Τουρισμός – αναψυχή – παραθεριστική (δεύτερη) κατοικία (ΤΑ)

Στις περιοχές τουρισμού – αναψυχής (ΤΑ), επιτρέπονται οι εξής χρήσεις:
1.1. Κατοικία
1.2. Κοινωνική Πρόνοια
1.3. Αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων
1.4. Θρησκευτικοί χώροι
1.5. Πολιτιστικές εγκαταστάσεις
1.6. Χώροι συνάθροισης κοινού
1.7. Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, εμπορικές εκθέσεις υπό την προϋπόθεση ότιόλα τα παραπάνω δεν υπερβαίνουν τα 1.500τμ ανά οικόπεδο.
1.8. Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Κοινωφελείς οργανισμοί
1.9. Περίθαλψη (μόνο πρωτοβάθμια χωρίς νοσηλεία)
1.10. Εστίαση, σνακ μπαρ, καφετέριες, αναψυκτήρια και γενικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο χώρο της εστίασης - αναψυχής
1.11. Κέντρα διασκέδασης – αναψυχής: Μπαρ, κέντρα διασκέδασης
1.12. Ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις
1.13. Στάθμευση (κτίρια-γήπεδα, στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους) και στάθμευση τουριστικών λεωφορείων
1.14. Πρατήρια Παροχής Καυσίμων & Ενέργειας (υγρών, αερίων καυσίμων & ηλεκτρ. Ενέργειας)
1.15. Συνεργεία αυτοκινήτων και συνήθων οχημάτων (εξαιρούνται τα συνεργεία επισκευής μεγάλων και βαρέων οχημάτων)
1.16. Πλυντήρια- λιπαντήρια αυτοκινήτων
1.17. Σταθμοί μετεπιβίβασης μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ)
1.18. Σταθμοί λεωφορείων (υπεραστικών, διεθνών)
1.19. Ελικοδρόμιο (μόνο για την εξυπηρέτηση Ξενοδοχείων και λοιπών Τουριστικών εγκαταστάσεων)
1.20. Εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων
Οι χρήσεις με τα στοιχεία 1.17, 1.18 και 1.20 επιτρέπονται, υπό την προϋπόθεση ότιπροβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο συγκεκριμένοι χώροι ή Ο.Τ για την ανάπτυξή τους.
 
Εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας (ΚΩ)

Στις περιοχές εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας (ΚΩ), επιτρέπονται οι εξής χρήσεις :
1.       Κοινωνική Πρόνοια
2.       Εκπαίδευση
3.       Αθλητικές εγκαταστάσεις
4.       Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις
5.       Περίθαλψη
6.       Εγκαταστάσεις αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας του άρθρου 24
(μικρής κλίμακα υπό την προϋπόθεση ότι δεν αναιρούν τον προορισμό της περιοχής ως περιοχής παροχής κοινωφελών λειτουργιών)
 
Άρθρο21

Ελεύθεροι Χώροι – Αστικό Πράσινο (ΠΡ)

Οι περιοχές ελευθέρων χώρων – χώρων αστικού πρασίνου (ΠΡ) αφορούν:
α) Κοινόχρηστους χώρους πού καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Ως κοινόχρηστοι χώροι για την εφαρμογή του παρόντος, νοούνται οι χώροι για την παραμονή, αναψυχή και μετακίνηση πεζών και τροχοφόρων, όπως οδοί, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομοι, αμιγείς πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, πλατείες, άλση, πράσινο, και παιδικές χαρές. Στις πλατείες - χώρους πρασίνου επιτρέπονται τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του Ν.4067/12 καθώς και επιπλέον περιορισμένης έκτασης χρήσεις εστίασης και αναψυχής για την εξυπηρέτηση του κοινόχρηστου χώρου, υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπονται από το εγκεκριμένο σχέδιο η και τον πολεοδομικό κανονισμό. Στους χώρους της παραγράφου αυτής επιτρέπεται η κατασκευή υπογείων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων (σταθμοί αυτοκινήτων) υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπεται από τον σχεδιασμό, με μέριμνα όμως διατήρησης της τυχόν υψηλής βλάστησης που φέρουν.
β) Ελεύθερους χώρους αστικού και περιαστικού πρασίνου. Οι περιοχές αυτές είναι χώροι εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, οι οποίοι προβλέπονται από τον σχεδιασμό και νοούνται ως χώροι για την δημιουργία πνευμόνων πρασίνου και αναψυχής, με στόχο την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Στις περιοχές αυτές επιτρέπονται λειτουργίες και δραστηριότητες ήπιας αναψυχής, κοινωφελείς λειτουργίες και εγκαταστάσεις αστικών υποδομών, υπό την προϋπόθεση ότιπροβλέπονται από τον σχεδιασμό .
 
Χονδρικό εμπόριο (ΧΕ)

1. Στις περιοχές χονδρικού εμπορίου (ΧΕ), επιτρέπονται οι εξής χρήσεις :
1.1. Αποθήκευση (κτίρια - γήπεδα)
1.2. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης
1.3. Στάθμευση οχημάτων και σκαφών αναψυχής (κτίρια - γήπεδα) χωρίς περιορισμό είδους και βάρους
1.4. Πρατήρια υγρών καυσίμων, υγραερίου, φυσικού αερίου
1.5. Πλυντήρια, λιπαντήρια αυτοκινήτων
1.6. Σταθμοί μετεπιβίβασης μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ)
1.7. Ελικοδρόμιο
1.8. Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας
1.9. Κέντρα τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΙΚΤΕΟ - ΚΤΕΟ)
1.10. Σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων
1.11. Εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων
1.12. Εγκαταστάσεις Εφοδιαστικής (logistics)
1.13. Θερμοκοιτίδες Επιχειρήσεων
1.14. Κέντρα τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων
1.15. Συνεργεία επισκευής και συντήρησης συνήθων οχημάτων - αυτοκινήτων, μεγάλων και βαρέων οχημάτων, μηχανημάτων έργων, αγροτικών μηχανημάτων, σκαφών αναψυχής
1.16. Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, εμπορικές εκθέσεις, καταστήματα χονδρικού εμπορίου
1.17. Εστίαση, σνακ μπαρ, καφετέριες, αναψυκτήρια και γενικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο χώρο της εστίασης - αναψυχής
Η χρήση με το στοιχείο 1.17 επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι αποτελεί τμήμα των εγκαταστάσεων χονδρικού εμπορίου ή εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και των επισκεπτών σε αυτές.

Εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)

Στις περιοχές Εγκαταστάσεων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) μπορεί να καθορίζεται μια ή περισσότερες από τις παρακάτω χρήσεις:
1. Αεροδρόμιο
2. Ελικοδρόμιο
3. Σιδηροδρομικοί σταθμοί
4. Λιμενικές ζώνες επιβατικής, εμπορικής, αλιευτικής, βιομηχανικής και τουριστικής δραστηριότητας, μαρίνες
5. Σιδηροδρομικά αμαξοστάσια, επισκευαστικές μονάδες και σταθμοί διαλογής
6. Διάδρομοι κατάληψης, χώροι αμαξοστασίων, επισκευαστικές μονάδες, σταθμοί διαλογής και μεταφόρτωσης Λεωφορείων, Τρόλεϊ, Προαστιακού σιδηροδρόμου, Μετρό, Τραμ
7. Σταθμοί αστικών, υπεραστικών, διεθνών Λεωφορείων, Τρόλεϊ,Τραμ
8. Πίστες αγώνων αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων
9. Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, τουριστικών λεωφορείων (πούλμαν), φορτηγών και τροχόσπιτων
10. Συνεργεία επισκευής οχημάτων
11. Πλυντήρια λιπαντήρια αυτοκινήτων
12. Κέντρα τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ, ΙΚΤΕΟ)
13. Πρατήρια ενέργειας, υγρών και αερίων καυσίμων (υγρών, αερίων καυσίμων ηλεκτρικής ενέργειας)
14. ΣΕΑ (Σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητοδρόμων)
15. Σταθμός φορτηγών αυτοκινήτων για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων (εμπορευματικός σταθμός αυτοκινήτων).
16. Συναφείς με τα μέσα μαζικών μεταφορών εγκαταστάσεις
 
Εγκαταστάσεις αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας (ΑΥ)

Στις περιοχές εγκαταστάσεων αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας (ΑΥ), μπορεί να καθορίζεται μια ή περισσότερες από τις παρακάτω χρήσεις:
1. Σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων
2. Εγκαταστάσεις ανακύκλωσης συσκευασιών και υλικών
3. Χώρος επεξεργασίας, αποθήκευσης και διάθεσης στερεών αποβλήτων
4. Επεξεργασία ,αποθήκευση, καύση, στερεών τοξικών αποβλήτων
5. Μονάδες & εγκαταστάσεις επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων και υπολειμμάτων αυτών
6. Χώρος επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων (βιολογικός καθορισμός )
7. Δεξαμενές νερού – αφαλάτωσης, λιμνοδεξαμενές
8. Εγκαταστάσεις παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τα συνοδά έργα αυτών, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, φυσικού αερίου, διαχείρισης αποβλήτων, απορριμμάτων κλπ. και συναφείς εγκαταστάσεις.
9. Εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
10. Εγκαταστάσεις σταθμών βάσης κεραιών τηλεπικοινωνιών, ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών σταθμών και κεραιών κινητής τηλεφωνίας
11. Σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ)
12. Συναφείς με τις αστικές υποδομές εγκαταστάσεις
 
Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης (ΧΜΟ)

Στις περιοχές παραγωγικών εγκαταστάσεων χαμηλής και μέσης όχλησης (ΧΜΟ), επιτρέπονται:
1.1. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης
1.2. Βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης
1.3. Βιομηχανικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης
1.4. Εγκαταστάσεις Αποθήκευσης χαμηλής και μέσης όχλησης (κτίρια – γήπεδα)
1.5. Εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)
1.6. Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας
1.7. Περίθαλψη – Ιατρεία (μόνο πρωτοβάθμια περίθαλψη χωρίς νοσηλεία) και μόνο σε περίπτωση που η περιοχή ελέγχεται και διοικείται από οργανωμένο φορέα
1.8. Στάθμευση (κτίρια, γήπεδα) χωρίς περιορισμό είδους και βάρους οχημάτων
1.9. Πρατήρια Παροχής Καυσίμων & Ενέργειας (υγρών, αερίων καυσίμων και ηλεκτρ. Ενέργειας)
1.10. Συνεργεία επισκευής και συντήρησης συνήθων οχημάτων - αυτοκινήτων, μεγάλων και βαρέων οχημάτων, μηχανημάτων έργων, αγροτικών μηχανημάτων, σκαφών αναψυχής
1.11. Πλυντήρια λιπαντήρια αυτοκινήτων
1.12. Κέντρα τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΙΚΤΕΟ – ΚΤΕΟ)
1.13. Σταθμοί μετεπιβίβασης μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ)
1.14. Σταθμοί αστικών, υπεραστικών και διεθνών λεωφορείων
1.15. Εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων
1.16. Ελικοδρόμιο
1.17. Κατοικία για προσωπικό ασφαλείας
1.18. Κοινωνική πρόνοια
1.19. Αθλητικές εγκαταστάσεις
1.20. Εστίαση, σνακ μπαρ, καφετέριες, αναψυκτήρια και γενικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο χώρο της εστίασης - αναψυχής
1.21. Χώροι συνάθροισης κοινού, εκθεσιακά κέντρα
1.22. Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, υπεραγορές,πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, εμπορικές εκθέσεις
1.23. Επιχειρήσεις Εφοδιαστικής (logistics)
1.24. Θερμοκοιτίδες Επιχειρήσεων
1.25. Κέντρα τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων
1.26. Διοίκηση
1.27. Ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις
1.28. Κέντρα διασκέδασης - αναψυχής
Οι χρήσεις με στοιχεία 1.17, 1.18, και 1.19, επιτρέπονται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι αποτελούν τμήμα των παραπάνω δραστηριοτήτων ή εξυπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων σε αυτές.
Στις ανωτέρω περιοχές, δύναται να χωροθετούνται επιχειρηματικά πάρκα Β, Γ και ειδικού τύπου καθώς και Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (ΕΠΕΒΟ) σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
 
Παραγωγικές δραστηριότητες Πολεοδομικής Εξυγίανσης (ΒΕ)

Σε ήδη οργανωμένους υποδοχείς των ν. 4468/1967, ν. 2545/1997 και ν. 3998/2011 επιτρέπεται για την πολεοδομική εξυγίανσή τους να καθορίζονται και χρήσεις που προβλέπονται στο επόμενο άρθρο (Τεχνολογικό Πάρκο).
 
Τεχνολογικό Πάρκο - Τεχνόπολις (ΤΠ)

Στις περιοχές Τεχνολογικού Πάρκου (ΤΠ), επιτρέπονται:
1.1. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης
1.2. Βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης
1.3. Βιομηχανικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης
1.4. Εγκαταστάσεις ΑΠΕ
1.5. Εκπαίδευση (μόνο Τριτοβάθμιαςεκπαίδευση και Ερευνητικά Κέντρα)
1.6. Διοίκηση
1.7. Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας
1.8. Στάθμευση (κτίρια – γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους
1.9. Πρατήρια Παροχής Καυσίμων & Ενέργειας (υγρών, αερίων καυσίμων και ηλεκτρ. Ενέργειας)
1.10. Πλυντήρια – λιπαντήρια αυτοκινήτων
1.11. Κατοικία για εργαζόμενους στο πάρκο
1.12. Ελικοδρόμιο
1.13. Εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων
1.14. Εγκαταστάσεις Εφοδιαστικής (logistics)
1.15. Θερμοκοιτίδες Επιχειρήσεων
1.16. Κέντρα τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων
Οι με τα στοιχεία 1.1, 1.2 και 1.3 χρήσεις αφορούν μονάδες εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας (όπως βιοτεχνολογία, πληροφορική, μικροηλεκτρονική)
 
Εμπορευματικό Κέντρο (ΕΚ)

Στις περιοχές Εμπορευματικού Κέντρου επιτρέπονται όλες οι χρήσεις του άρθρου 22 (Χονδρικό Εμπόριο - ΧΕ) καθώς και ως υποστηρικτικές δραστηριότητες του εμπορευματικού κέντρου, οι εξής χρήσεις:
1.1. Ξενοδοχεία (μόνο κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα),
1.2. Χώροι συνάθροισης κοινού
1.3. Περίθαλψη – Ιατρεία (μόνο πρωτοβάθμια περίθαλψη χωρίς νοσηλεία)
Κατά το σχεδιασμό επιτρέπεται να επιλέγονται χρήσεις από τα άρθρα 22 (ΧΕ), 25 (ΧΜΟ) και27 (ΤΠ) ανάλογα με την επιδιωκόμενη μορφή ανάπτυξης της περιοχής υπό την προϋπόθεση ότι οι χρήσεις είναι συμβατές μεταξύ τους.
 
Παραγωγικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης (ΥΟ)

Στις περιοχές υψηλής όχλησης βιομηχανίας - βιοτεχνίας, επιτρέπονται:
1.1. Βιομηχανικές εγκαταστάσεις
1.2. Βιοτεχνικές εγκαταστάσεις
1.3. Εγκαταστάσεις ΑΠΕ
1.4. Επαγγελματικά εργαστήρια
1.5. Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας
1.6. Στάθμευση (κτίρια – γήπεδα) χωρίς περιορισμό είδους και βάρους οχημάτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης